
Histerektomi Ameliyatı - Rahim Nasıl Alınır?
Kadınların rahimlerinin tamamının ya da bir kısmının alınması ameliyatına, tıp dilinde histerektomi ve halk dilinde ise rahim alma ameliyatı denilmektedir. Rahmi alınan bir kadında adet kanaması sona erer ve buna bağlı olarak da hastamızda doğurganlıkta sonlanmış olur.
Kuşkusuz rahim her kadın için, doğurganlığı temsil ettiği için önemli bir organdır. Bu sebeple, rahmi alınan hemen hemen her kadında, kadınlığında sona ereceğine dair endişeler olabilmektedir. Aslında rahmin alınmasıyla birlikte, hastamızın bu operasyonu geçirmeden önceki sağlık sorunları çözülür ve böylelikle daha sağlıklı bir yaşam kalitesine sahip olur.
Ayrıca hiçbir kişinin özel talebiyle rahim alma ameliyatı yapılmaz. Rahim alma operasyonunun hastamıza uygulanabilmesi için hastamızın sağlığını etkilen herhangi bir sağlık sorununun olması gerekir. Tabii, ön tetkiklerinin yapılmasının ardından teşhise bağlı olarak da hastamızın rahminin alınıp alınmayacağına karar verilmelidir.
Ayrıca rahmin tamamının alınması ya da bir kısmının alınmasına da yine teşhise göre karar verilmektedir. Bu aşamada hastanın yaşı ile birlikte çocuk sahibi olma planına göre, hastaya uygulanacak yöntemi hekim belirlemektedir.
Histerektomi Nedir?
Rahim alma ameliyatı tıp dilinde histerektomi olarak adlandırılmaktadır. Rahmin tam ve bir kısmının alınması olmak üzere iki farklı cerrahi operasyon türü bulunur.
Histerektomi Hangi Nedenlere Bağlı Olarak Yapılır?
Jinekolojik muayene sonrasında yapılan tetkiklerde incelenerek Histerektomi ameliyatı aşağıdaki nedenlere bağlı olarak yapılır. Bu nedenler ise şunlardır:
- Operasyona karar verilmeden önce tüm tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen, hastamızda var olan aşırı vajinal kanama kontrol altına alınamadığında,
- Bağırsakta hareket bozukluklarının oluşması halinde,
- İleri ya da iyi huylu tümör oluşmasında ve bu tümörlerin büyümesi sebebiyle ağrıların meydana gelmesi ya da kanama olması durumunda,
- Hastamızın rahim dokusunun rahminin dışına çıkması halinde,
- Pelvik organ prolapsusu rahatsızlığının oluşmasında,
- Rahim kanserine bağlı sağlık sorunlarının meydana gelmesi halinde,
- Ve ayrıca hastamızda pelvik ağrılar varsa ve bu ağrılar diğer tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen geçmiyorsa,
Tüm bu durumlar incelenerek, hekim tarafından histerektomi ameliyatı uygulanmasına karar verilir.
Rahim alma operasyonu, ayrıca kadınların ağır yaralanmaları, doğum esnasında aşırı kanama olması ya da rahim bölgesinde ileri düzeyde enfeksiyon oluşması halinde de yapılmaktadır. Ancak bu operasyonun yapılması, hastaya diğer tedavi seçenekleri uygulanmasına rağmen istenen sonuca ulaşılamaması halinde ve tek alternatif tedavi yöntemi, rahim alınması olduğunda hekimin vereceği kararla hastaya uygulanır.
Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Rahim Nasıl Alınır?
Histerektomi ameliyatını iki farklı yöntemle yapılır Bunlardan biri açık rahim alma ameliyatı ve bir diğeri ise kapalı histerektomi uygulamasıdır. Bu aşamada yine hekim, ameliyatı gerçekleştirmeden önce hastanın sağlık durumunu göz önünde bulundurarak ve hastalığın düzeyiyle birlikte ameliyatın amacına göre operasyon türüne karar verir. Operasyonda yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ağzı ve rahim tamamen ya da sağlık sorununa bağlı olarak bir bölümü alınabilir.
Rahim Alma Ameliyatı Yöntemleri
Histerektomi operasyonunda uygulanan açık ve kapalı operasyon yöntemleri;
- Total abdominal histerektomi,
- Subtotal histerektomi,
- Vajinal histerektomi,
- Laparoskopik histerektomidir.
1- Total Abdominal Histerektomi
Bu operasyon, cerrahi açık ameliyat yöntemiyle ve genel anestezi altında hastaya uygulanır. Açık operasyon esnasında karından kesi atılır ve rahmin tamamı çıkarılır. Ancak TAH ameliyatı olarak da adlandırılan bu rahim alma ameliyatında, yumurtalıklar alınmaz ve çıkarılmaz.
Yumurtalıkların alınmamış olması özellikle 45 yaşın altındaki kadınların erken menopoza girmemesini sağlar. Böylelikle menopoza bağlı terleme, çarpıntı, ateş basması ve benzeri sorunlar, kadınlarda rahim ameliyatı sonrasından menopoz başlangıcına kadar görülmez.
2- Subtotal Histerektomi
Operasyon esnasında hastanın karnına kesi atılarak uygulanan bir ameliyat yöntemidir. Subtotal histerektomi ameliyatı ile açıdan kesiden rahim ağzı yerinde bırakılır ve yalnızca rahim alınır. Çoğunlukla yaşı genç hastalarımızda ve özellikle 40 yaşın altında bulunan hastalarımızda bu yöntem tercih edilir. Bu ameliyattan sonra az miktarda adet kanaması meydana gelir ve bu da özellikle hastamızı psikolojik bakımdan daha da rahatlatır.
Ancak operasyondan sonraki dönemde, hastamızın rahim ağzının alınmamış olması sebebiyle düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması gerekmektedir.
3- Vajinal Histerektomi
Rahmin vajinadan çıkarılarak alınmasına vajinal histerektomi ameliyatı denilmektedir. Rahim sarkması gibi sağlık sorunları bulunan kadınlarda uygulanan operasyondur. Vajinal olarak yapılan rahim ameliyatı sonrasında hasta da iyileşme süreci de diğer operasyonlara göre daha kısadır. Dolayısıyla hastanın günlük yaşamına dönmesi de daha hızlı olabilmektedir.
Ağrı ve benzeri ameliyat sonrası oluşabilecek riskler ve şikâyetlerde, diğer histerektomi operasyonlarına göre daha seyrek rastlanmaktadır.
4- Laparoskopik Histerektomi
Laparoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla ve kapalı ameliyat yöntemiyle yapılan rahim alma uygulamasıdır. Uygulama esnasında göbek deliğinin içinde 1 cm kadar bir kesi açılarak Rahmin alınması gerçekleştirilir. Bu operasyonla göbek deliğinden girilir ve rahim vajinal yoldan alınarak çıkartılır.
Operasyon, kamera ile monitöre bakılarak gerçekleştirilir. Laparoskopik histerektomi ameliyatından sonraki iyileşme süreci açık yapılan rahim alma ameliyatlarına göre daha kısadır. Dolayısıyla hastanın sosyal yaşantısına ve işine dönmesi de daha çabuk olmaktadır.
Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Rahim alma ameliyatı sonrasında hastalarımıza tarafımızca dikkat etmesi gereken tüm detaylar verilmektedir. Bu konuda özellikle dikkat gerektiren durumlar ise şunlardır:
- Hastamızı taburcu ettikten sonra hastamızda ağrı ve benzeri şikâyetlerin olması normaldir. Ancak bu ağrıların ve şikâyetlerin giderilmesi için tarafımızca verilen ilaçların ve ağrı kesicilerin kullanılması önemlidir.
- Enfeksiyon riskinin oluşumuna karşı tarafımızca verilen antibiyotiklerinde kullanılması gerekmektedir.
- Özellikle sindirime bağlı oluşabilecek kabızlık sorunlarının da operasyondan sonra önlenmesi önemlidir. Bu sebeple tarafımızca belirtilen süre boyunca sıvı gıdaların tüketilmesi gerekir.
- Operasyon bölgesine birkaç gün süreyle su değdirilmemelidir.
- Havuza ve denize de tarafımızca belirtilen süre boyunca girilmemelidir.
- Beklenmeyen kanama ve akıntı olması halinde bizimle iletişime geçmelisiniz.
- Operasyon sonrasında cinsel ilişki için tarafımızca belirlenen süre boyunca beklenmelidir. Bu süre hastamızın iyileşme süresi ile dikkate alınarak takriben belirlenmektedir ve takriben 1 ila 1,5 ay cinsel birleşme yasağı olmaktadır.
- Tüm bunlara ek olarak hastamızın dikkat etmesi gereken bir diğer önemli hususta, ameliyat olduğu bölgeye zarar vermemesi için ağır kaldırmaktan kaçınması gerekmektedir.
Rahim Alma Ameliyatından Sonra Yan Etkiler Nelerdir?
Her cerrahi işlemin yan etkisinin olması muhtemeldir. Ancak Rahim alma ameliyatından sonra oluşabilecek yan etkilerin kontrol altına alınması son derece kolay olmaktadır. Operasyondan sonra olabilecek yan etkiler ise şunlardır:
- İyileşme sürecinde ağrıların olması ve ilaçlar ile bu sorunun giderilmesi,
- Halsizlik şikâyetlerinin görülmesi ve bununda hareket edilerek çözülebilmesi,
- Yeme isteğinin azalması durumuna bağlı olarak iştahsızlığın olması ve bu durumunda az ve sık yiyerek giderilmesi mümkündür.
Histerektomi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Rahim Alma Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Rahim ameliyatı olacak hastalarımızın tarafımıza sorduğu ve merak ettiği bazı sorular olmaktadır. Bunlarda genellikle şunlardır:
Histerektomi Ameliyatı Sonrasında Menopoz Başlar mı?
Açık ve kapalı rahim alma ameliyatından sonra menopoza, ancak yumurtalıklar alınırsa girilir. Bu sebeple yumurtalıklar alınmadıysa doğal olarak rahim alındıktan sonra menopoza girme durumu söz konusu değildir. Yumurtalıkları alınmayan hastalarımız, normal süreçte menopoza girerler.
Rahim Ameliyatından Sonra Adet Kesilir mi?
Yumurtalıkların rahimle birlikte alınması halinde adet kanaması kesilir.
Rahim Operasyonu Sonrasında Kişisel Bakım Nasıl Olmalıdır?
Histerektomi sonrasında bakımla ilgili bilmesi gereken tüm bilgiler tarafımızca hastalarımıza söylenmektedir. Ayrıca buna ek olarak yukarıda belirttiğimiz dikkat edilmesi gerekenlere de hastalarımızın önem vermesi gerekmektedir.
Histerektomi Ameliyatı Kemik Erimesine Neden Olur mu?
Özellikle 45 yaşın altında olan bir hastamızın yumurtalıkları ile birlikte rahmi de alındıysa, hastamızda kemik erimesinin olması muhtemeldir.
Rahim Alındıktan Sonra Hamile Kalınabilir mi?
Maalesef, rahmi alınan hastalarımızın ( histerektomi sonrası ) hamile kalması mümkün değildir.
Rahim Alma Ameliyatının Fiyatı
Bunun için öncelikle Ankara'daki kliniğimizde randevu oluşturmalı, ön tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Her hastamızın rahim ameliyatı yöntemi farklı olacağı için ve hastalarımızın şikâyetlerinin de farklılık göstermesinden dolayı histerektomi fiyatı ile ilgili bilgi veremiyoruz. İletişim sayfamızda bulunan numaralarımızı arayarak kliniğimizden randevu alabilirsiniz. Bunun için, iletişim sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sitemizde genital estetik tedavi yöntemlerimizle ilgili bilgilerde bulunmaktadır. Ayrıca sitemizde kızlık zarı dikimi, vajinismus tedavisi, menopoz tedavisi ve diğer konulardaki tedavi yöntemlerimizle ilgili içeriklerde bulabilirsiniz.
Instagram sayfamdaki paylaşımlarımda konuyla ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz. YouTube kanalımda detaylıca anlattığım her konudaki videolara da buradan ulaşabilirsiniz.