Kişinin iradesi dışında idrarını kontrol edemeyerek kaçırmasına tıp dilinde Üriner İnkontinans ve halk arasında ise idrar kaçırma denilmektedir. İdrar kaçırma tedavisi, hastamıza ön tetkikler yapıldıktan ve tanısı koyulduktan sonra, hastalığın sebebine bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasıyla mümkündür. İdrar kaçırma sorunları farklı sebeplere bağlı olarak kadınlarda da erkeklerde de olabilmektedir.
Üniner inkontinans hastalığına ilerleyen yaşa bağlı olarak sıkça rastlansa da, aslında her yaşta karşılaşılabilecek bir rahatsızlıktır. Tabii ki, bir kaç kez idrar kaçıran kişiler için idrarin kaçırılması hastalığından konuşmak yanlış olacaktır. Fakat bu rahatsızlığın sürekli tekrar etmesi de idrar kaçırma hastalığı olarak adlandırılmaktadır.
Özellikle kişilerin yaşam kalitesini ve konforunu düşürmesi halinde idrar tutamama ciddi bir sorun haline gelebilir. Üniner inkontinans hastalığının genel oranlarına bakıldığında ise kadınlarda, erkeklerden daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
İdrar Vücuttan Nasıl Atılır?
İdrarın vücuttan atılması mesanedeki kasların kasılıp gevşemesiyle olur. Mesane kasları beyin ve sinir hücreleri tarafından yönetilmektedir. Kişilerin idrar kaçırmalarının nedenlerinin arasında, stres ve idrar torbasının doluluğundan sıkışmaya bağlı sebepler bulunabilmektedir.
Ayrıca üriner inkontinans hastalığının tedavisinden kaçınan hastalarımız olabilmektedir, ancak bu rahatsızlığın tedavisi öncelikle kişinin hayat kalitesini ve konforunu sağlamak için gereklidir. Üriner inkontinans tedavisi için kliniğimizi iletişim sayfamızda bulunan telefon numaralarımızdan arayabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
İdrar Kaçırma Belirtileri
Üriner inkontinans, herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir sağlık sorunudur. İdrar kaçırma belirtileri hemen hemen bütün hastalarda benzerdir. Ancak aşağıdaki belirtileri, hastalarımızın bir çoğunda sıklıkla gözlemlemekteyiz:
-
Uyku esnasında idrar tutmada güçlük çekme ya da idrar yapma hissiyatının olması, üriner inkontinans hastalarının çoğunluğunda rastlanan ve en bilinen belirtidir.
-
Kontrolsüz idrar yapma,
-
Geçmiş ile karşılaştırıldığında daha sıklıkla idrara çıkma,
-
Kişilerin iç çamaşırlarında ya da kıyafetlerinde idrar görülmesi,
-
Ve son olarak mesane kaslarının kontrol edilememesi bağlı olan şikayetler, üriner inkontinans hastalığına birer belirti olabilmektedir.
İdrar Kaçırma Nedenleri
Kadınlarda idrar kaçırma şikayetleri birçok farklı sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Peki, idrar kaçırma neden olur?İşte bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:
-
İdrar tutamama sorunu olan hastamız, aşırı kilolu ya da obezite hastası olabilir.
-
İleri yaştaki hastalarımızda görülebilir.
-
Hastamızın idrar torbasında sarkma meydana gelmiş olabilir.
-
Aile bireylerinin geçmiş öykülerine bağlı sebeplerden ötürü kaynaklanabilir.
-
Kabızlığa bağlı nedenlerden olabilir.
-
Sistit ( idrar yolları iltihaplanması ), şeker hastalığı, vajinal enfeksiyon hastalıkları, sinir sistemine bağlı rahatsızlıklarda idrar kaçırma nedenleri arasında sayılabilir.
-
Ayrıca kadınlarda menopozun başlaması ve hormon seviyesinin değişmesi, böbrek ve idrar yollarında oluşan taşlarda bu rahatsızlığın kadınlarda görülmesinin nedenleri olarak söylenebilir.
-
Tansiyon düşüren ya da sakinleştirici ve kas gevşetici gibi ilaçların kullanılması da üriner inkontinans hastalığına sebep olabilmektedir.
-
Hastamızın geçmişte zor doğum gerçekleştirmiş olması,
-
Ağır yüklerin kaldırılması,
-
Stres dolu bir yaşam,
-
Depresyon ya da bazı alerjik ilaçların kullanılıyor olması da üriner inkontinans da etkili nedenlerdir.
-
Tüm bunlara ek olarak, Alzheimer ve Demans gibi hastalıklara bağlı olarak da idrar kaçırma hastalığı olabilir.
İdrar Kaçırma Tanısı Nasıl Koyulur?
Tarafımıza üriner inkontinans sebebiyle başvuran hastalarımız için öncelikle ön tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Her hastamızın şikayetleri ve hastalığının nedenleri kuşkusuz ki farklı olacaktır. Bu sebeple idrar kaçırma tanısı koyabilmek için hastamızın şikayetleri dinlenmeli, yaşı dikkate alınmalı ve nedenleri araştırılmalıdır. Fiziki muayene, stres testi, idrar tetkiki, idrar günlüğü tutma, ultrasonografi, üretrosistoskopi yöntemleri ile hastamıza tanı koyulur.
İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastamıza tanı koyduktan sonra aşağıdaki en uygun idrar kaçırma tedavisi yönteminin uygulanmasına başlanır. Bu tedavi yöntemleri şunlar olabilir:
-
Kegel Egzersizleri:İdrar bölgesindeki kasların kontrol edilebilmesi için pelvik taban kaslarınızı kontrol etmeye yönelik, jinekoloji doktorları tarafından Kegel Egzersizi yapmanız istenir. Bu egzersizler herhangi bir yan etki oluşturmaz. Böylelikle, hasta idrarı kontrol eden kaslarını kontrol etmeyi öğrenir.
-
Yaşam Tarzında Değişiklik: Hastanın sıvı alımı ve kilo kontrolü gibi yaşam tarzının değiştirilmesi sağlanır. Hastanın stres tip idrar kaçırma durumlarında da stresten uzak bir yaşam önerilir.
-
Botoks:Hastamızın mesane bölgesindeki kas sorunları botoks ile giderilebilir.
-
İdrar Kaçırma Ameliyatı: En ciddi üriner inkontinans vakalarında kadınlara askı ameliyatları uygulanabilir. Bu sayede mesane boyundaki ve idrar yollarındaki tıkanıklıklar giderilebilir.
-
İlaç Tedavileri:Asetil kolin ile tedavi yöntemi tercih edilebilir ve vücutta bu maddenin artırılmasıyla mesanenin kasılması kontrol altına alınabilir.
İdrar Kaçırmaya Ne İyi Gelir?
Muskarinik reseptör antagonistleri gibi ilaçlar iyi gelebilmektedir. Bu ilaçların birkaç çeşidi vardır ve genellikle sıkışmaya bağlı olarak gelişen idrar kaçırmaların tedavileri için uygundur. Tedavi amacıyla kullanılan ilaçların göz ve ağız kuruluğu, görmede bulanıklık, baş dönmesi ve kabızlık gibi bazı hafif yan etkileri olabilmektedir.
En yaygın tedavi şekillerinden biri de idrar kaçırma egzersizleridir. Kegel egzersizleri, hem kadınlarda hem de erkeklerde pelvik kasları güçlendirdiği için, hastalığın tedavisinde çözüm olmaktadır.
Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir?
İdrarlarını tutamayan hastalarımız, öncelikle idrar kaçırma ilacı ve egzersizlerle tedavi edilmektedir. Her iki şekilde de hastalarımız tedavi edilebilir. Ancak ileri düzeydeki isorunlarda ameliyatla tedavi yöntemine başvurulabilir.
Ankara da İdrar Kaçırma Tedavisi Fiyatları
Hastalarımıza uyguladığımız tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle Ankara da idrar kaçırma tedavisi fiyatları ile ilgili bilgilendirmeyi ancak tedavi yönteminizi belirledikten sonra sizinle paylaşabiliyoruz. İletişim sayfamda bulunan telefon numaralarımızı arayarak bize ulaşabilirsiniz ve randevu oluşturabiliriz. Ön muayenenizden sonra, ihtiyaçlarınız doğrultusunda tedavi yöntemini belirleyerek fiyat bilgisini size paylaşıyoruz.
Kliniğimde jinekolojik hastalıkların tedavileri ve genital estetik uygulamaları yapılmaktadır. Özellikle üç günde vajinismus tedavisi, kızlık zarı dikimi, pelvik cerrahisi gibi konularla ilgili detaylı paylaşımlarımızı sitemizde inceleyebilirsiniz.