Telefon
WhatsApp
İnstagram
Youtube
Kadın Kanserleri - Genital Kanser Tedavisi

Kadın Kanserleri - Genital Kanser Tedavisi

Kadın kanserleri söz konusu olduğunda akla ilk önce genital organlarda görülen kanser türleri gelmektedir. Bu da aslında doğru bir algıdır çünkü kadın genital organında görülen kanser hücreleri yalnızca kadınlara özgü gelişen bir durumdur. Kadın genital organları, genital bölgede yer alan her organı kapsamaktadır. Vulva, vajina ve yumurtalıklar genital organlar için örnek teşkil etmektedir.

Kadın kanserleri, erken evrelerde keşfedildiğinde tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Her sene yaklaşık olarak yarım milyon kadında bu kanser türlerinden birine rastlanılmaktadır. Dolayısıyla tıp dünyasında da genital kanser tedavisine yönelik önemli adımlar atılır hale gelmiştir. Biz de kliniğimizde kanser tanısı ve tedavisi üzerine bize başvuran hastalarımıza gerekli medikal desteği sağlıyoruz.

 

Kadın Kanserleri Nelerdir?

Kadın kanserleri, genital bölge başta olmak üzere memede de görülen kanser hücrelerini tanımlamaktadır. Meme kanseri ve rahim kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden ikisidir. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü de her sene yarım milyon kadının bu kanser türlerinden birine yakalandığını ifade etmektedir.

Türkiye’de de her sene ortalama 12 bin kadında genital kanser türlerinden biri teşhis edilmektedir. Yani bu durum her kadının ciddiye alması gereken bir durum olup düzenli kontrol gerektirmektedir. Zira düzenli kontrol ile konulan erken teşhisler, hastalığın tamamen iyileşmesinde en önemli etkiye sahiptir.

İşte, kadınlarda görülen en yaygın genital kanser türleri:

1- Rahim Kanseri

Rahim Kanseri

Kadınlarda görülen en yaygın kanser türlerinden olan rahim kanseri, genellikle menopoz sonrası ortaya çıkmaktadır. Fakat bu genel bir yargı değildir kanserin menopoz öncesi dönemlerde de görülebilmesi mümkündür. Aşırı kilo ve şeker hastalığı gibi durumlar da kanser riskini arttırabilen önemli faktörler arasında bulunmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra risk faktörlerinin arasında kontrolsüz hormon tedavisi, yumurtalık tümörü ve genetik durumlar da yer alır. Aynı zamanda geç yaşta adet görme durumu da kanser riskini arttırır.

Rahim kanserinin belirtileri ise genellikle erken teşhisi kolaylaştırabilmektedir. Hastalığa yakalanmış olan kadınlarda belirtiler sayesinde erken tanı konulması durumu söz konusudur. Hastalığın temel belirtileri arasında da şunlar yer alır:

  • Menopoz döneminde ya da sonrasında görülen vajinal kanama durumu
  • Kanamanın yoğun ve kokulu olması

Bu tür belirtiler gösteren kadınların derhal bir medikal muayeneden geçmesini tavsiye ediyoruz. Elbette bu belirtiler her zaman kanser belirtisi de olmayabilir. Klinik ortamında yapılan testler neticesinde net bir tanı koyabilmek mümkündür.

Kliniğimize kanser şüphesi ile başvuran hastalarımıza biz de ilk önce bir ultrason muayenesi uyguluyoruz. Rahimde kanama mevcut ise biyopsi alımı yaparak durumu teşhis edecek adımlar atıyoruz. Sıvı alımı ve lenf nodlarının çıkartılması gibi cerrahi müdahaleler ile sonuçları patalogların değerlendirmesine sunuyoruz. Tüm bu müdahalelerin ardından gerekli görürsek radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler uygulamaya başlıyoruz.

2- Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanserleri

Rahim ağzı kanserleri de yine ileri yaş evresinde görülmesi muhtemel olan genital kanser türlerinden biridir. Rahim ağzında görülen bu kanser türü, özellikle son dönemlerde daha genç kadınlarda da teşhis edilmeye başlanmıştır. Hastalıkta pap smear testi gibi teknikler ile teşhiste bulunmak mümkündür.

Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında düzensiz kanama ve akıntı gibi durumlar yer almaktadır. Daha da ileri evrede ise bacak ağrısı ve idrar sorunları da görülmesi muhtemeldir. Tüm bu belirtilerin ışığında net bir teşhis konulması için de biyopsi uygulamak gerekebilir.

Hastalığın tedavi sürecinde konizasyon adı verilen ve rahim ağzındaki problemli bölgeyi çıkartmaya yönelik olan bir tedavi uygulanır. Kanser hücrelerinin derecesine göre de eğer gerekliyse radyoterapi ya da kemoterapi uygulamak gerekebilir. Hastalığın erken dönemlerde teşhis edilmesi sayesinde tedavinin başarılı olma oranı da %100’dür. Dolayısıyla kadınlarda erken teşhisi mümkün kılmak adına 6 ayda bir kontrole gidilmesi tavsiye edilmektedir.

3- Kadın Kanserleri: Yumurtalık Kanseri

Kadın kanserleri arasında yer alan bu hastalık da son dönemlerde sıkça görülmektedir. Kanserin tanısı ne yazık ki geç tanı kriterleri kapsamında yer almaktadır. Hastalıkta kanser hücrelerinin karın içine yayılmasından sonra konulan teşhisler yaygındır. Yumurtalık kanseri, genital kanserler arasında kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Genetik yatkınlığı bulunan hastalığın 2 yıl süreyle kullanılan doğum kontrol hapları ile risk oranı düşürülebilir. Öyle ki bu düşüş %50 - 70 arasında bir düşüştür. Hastalık ne yazık ki erken dönemde net bir belirti vermeyebilir. Bu da hastalığın geç tanıya takılmasına neden olan bir durumdur.

Kanserin temel belirtileri arasında kilo kaybı, karında şişlik ve ağrı gibi belirtiler yer alır. Kanser araştırmalarında atılan önemli adımlar sayesinde bu hastalığın da mevcut bir tedavisi olduğunu söylemek mümkündür. Kliniğimizde uyguladığımız jinekolojik muayeneler sayesinde hastalığı teşhis edip gerekli adımları atmamız söz konusudur.

4- Vulva Kanseri

Vulva yani dış genital bölge kanseri, kadın kanserleri arasında %5 oranında yaygındır. Vulva dediğimiz bölge ise labia minora, labia majora, klitoris ve vajina duvarı arasında kalan bölgedir. Dış genital bölge kanseri de genellikle menopoz sonrası dönemde görüldüğü gibi bazı genç hastalarda da görülebilir.

Kanserin en kesin nedenleri henüz tespit edilmemiştir. Fakat şu faktörler kansere yakalanma riskini arttıran başlıca faktörler arasında yer alır:

  • HPV
  • İleri yaş
  • Aktif olarak sigara kullanımı
  • Vulva hücrelerinde görülen anormal durumlar
  • Genetik faktörler
  • Lichen sclerosus gibi cilt hastalıkları

Vulva kanseri belirtileri arasında kaşıntı, ağrı, siğil gibi belirtiler yer alır. Aynı zamanda kırmızı, siyah ya da beyaz renkte cilt lekeleri ve renk değiştiren ben gibi belirtiler de kanserin habercisi olabilir. Tüm bu saydığımız belirtilere ek olarak idrarda yanma hissi ve adet dönemi haricinde görülen kanama ve yanma hissi de mevcuttur.

Biz de fiziki muayene, kolposkopi ve biyopsi gibi yöntemler ile kliniğimizde kanser teşhisini koyabiliyoruz. Pelvik bölge incelemesi ve bazı görüntüleme testleri sayesinde de kanserin boyutunu tespit edebiliyoruz. Teşhis konulduktan sonra hastalarımız için gerekli olan tedavi süreçlerini de aktarıyoruz.

Hastalığın tedavisi için kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahaleleri uyguluyoruz. Elbette her tedavi yöntemini kanserin evresine uygun şekilde belirliyoruz. Tedavi sürecinde vulvanın mesaneye yakın olması sebebiyle tahriş ve idrar problemleri gibi tedavi yan etkilerini de hastalarımıza aktarıyoruz.

 

Türkiye’de Yaygın Olarak Görülen Kadın Kanserleri

Genital Kanserler

Kadın kanserleri, ne yazık ki ülkemizde sık görülen hastalıkların başında gelmektedir. Bu durumun temel sebepleri arasında cinsel eğitimin tam olarak verilmemiş olması ve kanser bilincinin aşılanmaması gibi durumlar yer alır. Cinsiyeti kadın olan her bireyin mutlaka bu konularda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de kadınlarda görülen kanser türleri arasında rahim ve meme kanseri başı çekmektedir. Meme kanseri, bilimsel istatistiklere göre her sene 22 bin kadında görülebilmektedir. Genital kanserler ise her sene ortalama 12 bin kadında görülür. Yukarıda da sizlere aktarmış olduğumuz kanser türleri en sık görülen genital kanserlerdendir.

Kadın kanserlerine yakalanma riskinin azaltılması için düzenli jinekolojik muayene şarttır. Özellikle de 40 yaşını geçmiş olan kadınların yılda en az 2 defa jinekolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. PAP smear testi ya da HPV testi gibi yöntemler, hem kansere yakalanma riskini azaltma hem de erken tanıyı koyabilme açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Kadın Kanserleri Risk Faktörleri

Kadınlarda görülen kanser türlerinde rol oynayan başlıca risk faktörlerinin bilinmesi de önemlidir. Risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olmak kansere yakalanma oranını kontrol etme bakımından gereklidir. Bu konuda toplumsal bilincin oluşturulması adına da verilen pek çok eğitim bulunmaktadır.

Genital kanserlerin risk faktörleri hakkında uzman olarak bizim de dile getirmemiz gereken bazı hususlar vardır:

  • İleri yaş faktörü, genital kanserlerin temel risk faktörlerinden biridir. Özellikle de menopoz ve menopoz sonrası evrelerde jineolojik muayenenin uygulanması gerekir. 40’lı ve 60’lı yaşlar itibariyle her kadının 6 ayda bir olacak şekilde jinekolojik muayeneden geçmesi tavsiye edilmektedir.
  • PAP smear ve HPV testleri, tarama testi adı altında uygulanan başlıca testlerdir. Bu tür tarama testleri, genital kanseri önlemede %90 oranında etki sahibidir.
  • Söz konusu kanser olduğunda beslenme alışkanlıklarının da risk faktörü olabileceği tıbben kanıtlanmıştır. Dengesiz beslenme ve fast food odaklı beslenme stilleri ne yazık ki kanser riskini arttıran önemli faktörlerdir. Vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı gelişen risk faktörleri ister istemez genital kanserleri de etkileyebilir.
  • Aktif olarak sigara ve alkol kullanımı da kadın kanserleri için belirtilen en temel risk faktörleri arasında yer almaktadır.
  • Hekim denetimi altında olmadan vücuda östrojen hormonu almak da genital kanserlerin başlıca nedenlerinden biridir.

Yukarıda bahsini geçirmiş olduğumuz faktörler ve tavsiyeler her kadının bu konuda bilinçli olmasına yöneliktir. Kadın sağlığı bilinci oluşturulduğu vakit kanser riskine maruz kalma oranı da önemli ölçüde düşebilecektir.

 

Kadın Kanserleri Tekrar Edebilir mi?

Hem genital kanserlerin hem de diğer kanser türlerinin belli bir zaman sonra nüksetme durumu mevcuttur. Elbette nüksetme hali her kanser vakasında görülecek diye bir kanı da yoktur. Fakat bu olasılık da yine kanser evreleri ve tümör tipine bağlı olarak gelişebilir. Dolayısıyla kanser tedavisinden sonra hastanın en az 5 sene boyunca takip edilmesi gerekmektedir.

Erken teşhis konulan kanser durumunda nüksetme oranı da oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra tespit edilen tümörün tipi ve biyolojik davranışı da tekrar etme durumunu etkileyebilir. Hastanın genetik yapısı ve yaşam şekli de kanserin nüksetmesini etkileyen diğer durumlar arasında yer almaktadır.

Tüm bu kriterlere ek olarak tedavide uygulanan cerrahi tekniğin kalitesi de kanserin tekrar etme olasılığı bakımından önemlidir. Yine aynı şekilde cerrahi müdahale sonrasında uygulanan ilave kanser tedavisinin de kalitesine de bakmak gerekir.

 

Kadın Kanserleri Tedavisi Sonrası

Kadın kanserlerine yönelik uygulana tedaviden sonra hastalarımıza ve hasta yakınlarına düşen bazı görevler de mevcuttur. Herhangi bir risk faktörünün önüne geçebilmek adına beslenmeye ve aktif yaşama dikkat etmek gerekir. Sağlıklı beslenme ve bazı fiziksel egzersizler kanserin nüksetme oranını düşüren durumlardır.

Hastalarımızın tedavi sürecinden sonra sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirmeleri şarttır. Bu süreçte kesinlikle endüstriyel ve katkı maddeli gıdalardan kaçınmak gerekir. Kişinin doğal ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını mutlaka geliştirmesi beklenir.

Stres, üzüntü, aşırı kilo kaybı ya da aşırı kilo alımı gibi faktörler de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kadın kanserleri ve diğer kanser türleri için tedavi sonrası sağlıklı bir yaşam alışkanlığı geliştirmek birincil kriter olmalıdır. Bu sayede kanserin tekrar etmesinin de önemli ölçüde önüne geçilmiş olacaktır.

 

Ankarada Kadın Kanserleri Tedavisi

Kadın kanserleri ile ilgili şüpheleriniz olduğunda tarafımıza başvurabilirsiniz. Hastalığınızın tanısını koyabilmek için gereken tüm tetkiklerin ve jinekolojik muayenenin yapılması gerekir. Tanı koyulduktan sonra da hastalığınız ile ilgili tarafımızca tedavi sürecine başlanır.

Ankarada kadın kanserleri tedavisi için kliniğimizi her zaman arayabilirsiniz. Randevu alarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tabii ki her belirti, kanser belirtisi olmayabilir.

Yılın belli zamanlarında kadın kanserleri ile ilgili kontrollerinizi yaptırmalısınız. Unutmayalım ki, kanser tedavilerinde erken tanı ve erken tedavi son derece önemlidir.

Teşhis ve tedavi sürecinde sizinle devamlılık gerektiren kontroller için iletişim halinde kalıyoruz. Sitemizde bulunan diğer kadın hastalıklarının tedavisi ve genital estetik uygulamalarımızla ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Genital gençleştirme, vajina daraltma, vajina genişletme, orgazm aşıları ve diğer uygulamalarımız içinde bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kadın kanserleri ve diğer kadın hastalıkları ile ilgili daha ayrıntılı bilgilerin bulunduğu Op. Dr. Esra Demir Yüzer YouTube kanalım da bulunan videoları buradan izleyebilirsiniz. Aynı şekilde Instagram sayfamda bulunan paylaşımlarıma da buradan bakabilirsiniz ve sayfamı takibe alabilirsiniz.

Önceki
TOT Ameliyatı - İdrar Kaçırma Ameliyatı
Sonraki
Pelvik Cerrahisi - Pelvik Organları ve Pelvik Kas Tedavisi