Telefon
WhatsApp
İnstagram
Youtube
Kolposkopi Muayenesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kolposkopi Muayenesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bazı kadın hastalıkların teşhisi için gerekli gördüğümüz, kolposkopi nedir? Kadınlarda rahim ağzını, vulva hastalıklarını ve vajinayı yakından incelemek için kullanılan yönteme kolposkopi ya da kolposkopi muayenesi denir. Bu muayene esnasında büyütece benzeyen ve kolposkop adı verilen özel bir cihaz kullanılır. Kolposkopi muayenesi, tanı koyabilmek amacıyla yapılır. Özellikle Smear testinde çıkan sonuçta anormallik tespit edildiğinde bu muayenenin yapılması tarafımızca önerilir. Kolposkopi muayenesinde değerlendirme yapılırken, sıra dışı bir bulgu ya da bir görüntüyle karşılaşıldığında ise hastamızdan biyopsi alınır ve alınan doku örnekleri patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir.

 

Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kolposkopi Muayenesi Gerekir?

Kolposkopi muayenesi, kolposkop adı verilen görüntüleme cihazı ile yapılır. Bu muayene aşağıdaki sağlık sorunlarında ya da hastalıkların teşhisinde gerekebilir:

  • Genellikle Smear testinde ya da pelvik taban muayenesinde şıra dışı bir durum gözlemlendiğinde,
  • Genital siğillerin teşhis edilmesinde,
  • Serviks dokuda, vajina dokusunda ve vulvada değişikliklerin gözlemlenmesi halinde,
  • İnfertilite adı verilen kısırlığın nedeninin belirlenmesinde,
  • Vulva ve vajina kanserinde kolposkopi muayenesine başvurulabilir.

 

Kolposkopi Muayenesi Öncesinde Yapılması ve Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Muayene öncesinde yapılması ve bilinmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bunlar:

  • Kolposkopi muayenesinden önceki 1 - 2 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tampon kullanılmamalıdır.
  • Özellikle muayenenin adet dönemine denk getirilmemesi gerekir, bu sebeple adet dönemi sürecinde kolposkopi muayenesi için randevu alınmamalıdır. Konforlu bir muayene ve net bir tanı koyabilmemiz için adet döneminde kolposkopi yapılmasını hastalarımıza önermiyoruz.
  • Vajina için kullanılan herhangi bir ilaç varsa, bu ilaçlarında muayeneden 1-2 gün önce kullanılmasının bırakılması gerekir.
  • Ayrıca tarafımızca önerilen diğer hususlarında, muayene öncesinde uygulanması önemlidir.

 

Kolposkopi Muayenesi Nasıl Yapılır?

Muayene esnasında hastamız jinekolojik muayenedeki pozisyonda yatırılır. Takriben 10 ila 20 dakika süren muayenede, vajinaya yerleştirilen metal spekulum ile rahmin ağzının görüntülenmesi sağlanır. Kolposkopi cihazının da vulvadan birkaç santim uzağa yerleşmesi ile muayeneye başlanır. Kolposkopi muayenesi, vajina aydınlatılarak ve vajinanın kolposkop cihazının büyüteciyle incelenerek yapılır. Büyüteçle yapılan muayenede, dokular 6 ila 40 kat büyütülerek incelenebilir ve gözlemlenir.

Muayene esnasında sıra dışı bir bulguya rastlanıldığında ise biyopsi alınır ve patoloji testi istenir. Biyopside, hastamızdan bir ya da birkaç küçük doku örneği alınır. Bu örneğin alınabilmesi içinde biyopsi aleti kullanılır.

İki farklı biyopsi türü vardır. Bunlardan biri tıpta servikal biyopsi ve diğeri ise vajinal biyopsi olarak adlandırılmaktadır. Servikal biyopsi, minimum düzeyde kramp ve benzeri rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Ancak bu rahatsızlıklarda genellikle ağrı olmaz. Vajinal biyopside ise hastamızda ağrı olabilir ve bu nedenle muayenede lokal anestezi gerekebilir.

Kolposkopi Muayenesi Sonrası

Kolposkopi Muayenesi Sonrası

  • Muayene esnasında biyopsi alındığında, muayeneden sonraki iki gün vajina ve vulva ağrıları yaşanabilir.
  • Biyopsi sonrası vajinadan hafif kanama ya da koyu renkte akıntı gelebilir. Bu nedenle kanamanın düzenli takibi için bir süre ped kullanılması gerekir.
  • Uygulamanızı istediğimiz süre boyunca duş alınmamalıdır, tampon kullanılmamalıdır ve cinsel ilişki yasağının uygulanması gerekir.

 

Kolposkopi Muayenesi

Muayene öncesinde ve sonrasında hastalarımızın tarafımıza sorduğu ve cevalarını öğrenmek istedikleri bazı sorular olmaktadır. Bunlar:

Kolposkopi Muayenesi Riskli midir?

Muayene esnasında çok az risk bulunabilir, ancak kolposkopi muayenesinin güvenli bir uygulama olduğunu da söyleyebiliriz. Biyopsi alınırken karşılaşılan bazı sorunlar, kolposkopi muayenesinin çok enderde olası muhtemel riskleridir. Bu riskler; ileri derecede kanama, kasık bölgesinde ağrının meydana gelmesi ya da enfeksiyon oluşması olarak belirtilebilir.

Muayene Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Kolposkopi muayenesinin süresi takriben 10 ya da maksimum 20 dakikadır. Bu sürede muayene tamamlanır.

Kolposkopi Sonrasında Adet Gecikmesi Olur mu?

Evet. Çok nadirde olsa bazı hastalarımızda adet gecikmesi olabilir. Bu tür durumlarda da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Muayenede Biyopsi Alnırsa Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Kolposkopi muayenesi esnasında biyopsi alındığında patoloji laboratuvarlarında incelenmesi gerekir. Laboratuvara gönderdiğimiz biyopsi sonuçları, takriben 1 ya da maksimum 2 hafta içerisinde çıkar ve tarafımıza ulaşır.

Hamileler Kolposkopi Muayenesi Yaptırabilir mi?

Bu muayene hamilelikte de güvenli bir şekilde yapılabilir. Ancak muayenede biyopsi alınmaz.

Kolposkopi için kliniğimi arayabilir ve benimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ankarada Kolposkopi Fiyatları

Ankarada kolposkopi fiyatları için bizimle iletişime geçerek randevu oluşturabilir ve fiyat bilgisi alabilirsiniz. Kliniğimizde jinekolojik muayene sonrasında kolposkopi gerektiğinde fiyat bilgisini sizinle paylaşıyoruz. Bizimle iletişime geçebilmek için iletişim sayfamızda telefon numaralarımızı bulabilirsiniz.

Kliniğimde genital estetik, genital gençleştirme ve jinekolojik tedavilerde yapılmaktadır. Sitemizde vajina genişletme, vajina daraltma, kızlık zarı muayenesi, kızlık zarı dikimi ve HPV genital siğil gibi kadın hastalıkları ve estetik tedavilerle ilgili bilgilerde bulunmaktadır. Ayrıca şahsen geliştirdiğim, lansmanını dünyanın birçok ülkesinde yaptığım ve dünyada kabul gören kişiye özel farklı tedavi tekniklerini de hastalarımın tedavisinde uyguluyorum.

Tüm kadın hastalıklarının tedavileri ile ilgili detaylı bilgi verebilmek amacıyla paylaştığım YouTube videolarıma buradan ulaşabilirsiniz ve izleyebilirsiniz. Ayrıca Instagram sayfamda bulunan kolposkopi konulu paylaşımlarıma da buradan bakabilirsiniz. Paylaşımlarımın arasında genital estetik ve vajinismus konulu içeriklerde bulunmaktadır.

Önceki
Vulvar Vestibulit Sendrom Tedavisi Uygulamaları
Sonraki
Labioplasti Ameliyatı - İç ve Dış Dudak Estetiği