Çikolata kisti endometriozis olarak adlandırılır ve kadınlarda yaygın görülen rahatsızlıklardan biridir. Yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ya da karın boşluğunda meydana gelebilir. Bazı kadınlarda uterus dışındaki bölgelerde meydana geldiğini de söyleyebiliriz. Bu kistin yumurtalıklarda yerleşim göstermesi durumunda yumurta kalitesi olumsuz etkilenir. Aynı zamanda fallop tüplerinin işleyişi de olumsuz yönde etkilenir.
Tüm bunlarla birlikte çikolata kisti karın boşluğunun iç kısmında yapışıklığa da neden olabiliyor. Dolayısıyla kadınlarda hamile kalamama nedenlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Yumurtalık ve fallop tüplerinin işlevleriyle ilgili olumsuzluk yaratması da hamile kalmayı önleyebiliyor. Çoğunlukla ağrı şikayetine neden olsa da bu ağrının hafif düzeyde olması durumunda hastalar tarafından pek ciddiye alınmıyor. Bu da tanı konmasını güçleştiren bir unsurdur.
Hastalarda ağrıya neden olmasının sebebi ise genellikle endometrium tabakasının rahmin dışındaki bir bölgede büyümesidir. Bazı hastalarda kistin pelvisi örten dokularda da büyüdüğünü söyleyebiliriz. Yapılan bazı araştırmalara göre dünya genelinde 176 milyon kadında bu kistin mevcudiyeti saptandı. Ancak halen çok bilinen bir rahatsızlık olduğunu söylemek güçtür. Hangi yaşlarda görüldüğü konusu da sıklıkla merak edilir. 30 – 40 yaş arasında daha sık olmakla birlikte her yaş grubunda görülebiliyor.
Çikolata Kistine (Endometrioma) Neden Çikolata Kisti Denir?
Özetlemek gerekirse çikolata kisti normal koşullarda rahim içerisinde olması gereken endometrial dokuların yumurtalık bölgesine yerleşmesidir. Bu kist türüne çikolata adının verilmesinin nedeni ise kistin içerisinde bekleyen kanın çikolata renginde ve çikolata kıvamında olmasıdır. Yumurtalıklara yerleşen rahim içi doku, belirli aralıklarla kanamaya neden olur ve bu kan da kist içerisinde kalır. Tanı konan her 3 hastadan 1’inde kistten her iki yumurtalığın da etkilendiğini söyleyebiliriz.
Çikolata Kisti Hangi Şikayetlere Neden Olur?
Her hastada çikolata kisti aynı şikayetlerin tamamını yaratmayabiliyor ve şikayetlerin şiddeti de değişkenlik gösterebiliyor. Sıklıkla karşılaştığımız semptomlar ise şöyledir:
- Adet dönemlerinde ağrı olması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı olması
- Kasık bölgesinde daimi bir ağrı olması
- Kısırlık
- Dışkılama sırasında ağrı hissedilmesi
- Sürekli yorgun ve bitkin hissetme
- Adet dönemleri dışında ara kanamalar olması
Çikolata Kisti Nedenleri Nelerdir?
Yapılan pek çok araştırmaya karşın çikolata kisti nedenleri tam olarak bilinemiyor. Ancak bazı risk faktörlerinden söz edilebilir ve bu risk unsurlarına şu örnekleri verebiliriz:
Genetik Faktörler
Bu kist rahatsızlığının genetik olarak aktarılabildiği düşünülüyor. Bazı etnik gruplarda daha sık görülmesi ve aile öyküsünde olması genetik unsurların etkin olduğunun göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle aile öyküsünde çikolata kistinin mevcudiyeti durumunda kadınların rutin jinekolojik kontrollerini aksatmaması daha da önem kazanıyor.
Ters Yöne Menstrüasyon
Adet dönemlerinde geriye doğru bir kanama olması da risk faktörlerinden biri olarak değerlendirilir. Çünkü bu durumda endometrial doku fallop tüplerinden kadın boşluğuna akar ve burada yerleşim göstererek çikolata kistine sebebiyet verebilir.
Bağışıklık Sistemi Sorunları
Vücudun bağışıklık sisteminde bazı sorunlar olması enfeksiyona karşı savunma sisteminin yetersiz olmasına yol açar. Bu nedenle risk faktörleri arasında bağışıklık sistemi problemleri de bulunuyor. Lenfatik sistem de bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve bu sistemde meydana gelen bazı sorunlar çikolata kistine neden olabilir.
Çikolata Kisti Tanısı Nasıl Konur?
Hastalar genellikle ağrı şikayeti ile doktora başvururlar ve çikolata kisti tanısı konması için bazı muayene ile tetkiklerin yapılması gerekir.
Pelvik Muayene
Üreme organlarında bir anormallik olup olmadığı gözden geçirilir. Bu sırada endometriozise bağlı olan kistik yapıların belirlenmesi de mümkün olabiliyor.
Ultrason Görüntülemesi
Ultrason görüntülemesi üreme organlarının çok daha iyi gözlemlenmesini sağlayarak çikolata kisti tanısı konmasında önemli bir veri elde etmeye olanak tanıyor. Sadece standart ultrasonla tanı konması pek mümkün olmayabilir ancak bu kistle ilişkili durumların saptanmasında önemli bir görüntüleme yöntemidir.
MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
Radyo dalgaları ile çalışan bu cihaz organ ve dokuların detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlıyor. Rahim dışına yerleşim gösteren dokuların yerleri ya da ölçüleri hakkında da bilgi almayı sağlıyor ve ameliyat planlamasında oldukça önemli bir tetkiktir.
Çikolata Kisti Kısırlık Yapar Mı?
Bu kistin komşu dokulara oldukça sıkı bir şekilde yapışması infertiliteye neden olabiliyor. Dolayısıyla çikolata kisti kısırlığa neden olabilen kist türlerinden biridir. Bununla birlikte yumurtalık işlevlerinde azalmalara da neden olabildiğini eklemek gerekir.
Çikolata Kisti Kaç Cm Olunca Ameliyat Gerekir?
Ameliyat planlaması yapılırken hastanın ileride gebelik planının olup olmadığı ve hangi şikayetlere sahip olduğu gibi unsurlar dikkate alınır. Eğer hasta çocuk sahibi değilse ve olmak istiyorsa, medikal şikayetleri de yoksa çikolata kisti ameliyatı ertelenebilir. Fakat kistin mutlaka takip edilmesi de gerekir. Boyutları 5 – 7 cm üzerinde ise ameliyata ihtiyaç duyulabilir.
Çikolata Kisti Ameliyatında Neler Önemlidir?
Yumurtalık Rezervinin Korunması
Önemli olan unsurların başında yumurtalık rezervinin zarar görmemesi geliyor. Özellikle hamilelik planlayan kadınlarda çikolata kisti ameliyatında bu unsura daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Yumurtalık dokusunun operasyon sırasında zarar görmesi hem erken menopoza hem de kısırlığa neden olabilir. Dolayısıyla bu operasyonda doktorun deneyiminin son derece önemli olduğunun altını çizelim.
Yapışıklığın Açılması
Bu kistin yoğun bir biçimde yapışıklıklara neden olabildiğini belirtelim. Operasyon esnasında bu yapışıklıkların açılması büyük bir önem taşır. Özellikle kısırlığa neden olan çikolata kistinde yapışıklıkların açılması, gebelik ihtimalinin yükselmesini sağlar ve gebeliğe dair tedavilerin başarı şansının yükselmesi açısından önemlidir.
Derin Yerleşimli Nodüllerin Çıkarılması
İnfiltran ednometriozis olarak bilinen ve yoğun ağrıya neden olan nodüllerin çıkarılması büyük bir önem taşır. Elbette bunun için nodüllerin ameliyat öncesinde saptanması gerekir. Sadece kistin çıkarılması durumunda ağrılar geçmeyebilir ve bu nedenle nodüllerin de temizlenmesi gereklidir.
Endometriozis Ameliyatı Açık Mı Olmalı Kapalı Mı?
Hastalara çikolata kisti tanısı konduğunda ameliyatın açık yöntemle mi yoksa laparoskopik yani kapalı yöntemle mi yapılacağına mutlaka doktor tarafından karar verilmelidir. Doktorunuz robotik cerrahiyi de tercih edebilir. Kapalı teknikte rahim duvarı ile yumurtalığın daha iyi korunması sağlanabiliyor. Ameliyat sonrası yapışıklık riski daha az oluyor ve hastanın iyileşme süresi de kısalıyor. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanları endometriozis ameliyatlarında genellikle kapalı tekniği tercih ediyor. Ancak ender durumlarda operasyonun açık yöntemle yapılması zorunlu hale gelebiliyor.
İlginizi çekebilir –> Rahim sarkması
Çikolata Kisti Yumurtalık Kanseri Riskini Artırır Mı?
Maalesef endometriozis yumurtalık kanseri riskini 2 kat arttırıyor. Bu nedenle kisti olan kadınların rutin jinekolojik kontrollerini aksatmaması büyük bir önem taşıyor. CA 125 kan testi sonucu yüksek olanlar için de bu durum geçerlidir. Kadınlarda çikolata kisti özellikle endometriod tip ve clear cell kanser tipleri riskinin 2 kat artmasına neden oluyor. Elbette bu kiste sahip olan kadınların mutlaka yumurtalık kanseri olacağı şeklinde bir sonuç çıkarmamak gerekir. Sadece riskin arttığından söz ediyoruz.
Ankara Çikolata Kisti Ameliyat Fiyatları Ne Kadar?
Ameliyatın hangi teknikle yapılacağı, doktorun deneyimi gibi unsurlar endometriozis ameliyatı fiyatları üzerinde etkili oluyor. Fiyatların değişmesinin nedeni her hastada ameliyat planlamasının farklı olabilmesidir. Ankara’da da fiyatlar yine hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve çikolata kisti ameliyat planlamasının sizin için yapılmasını sağlamak için bizi arayabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Kolposkopi