Sezaryen doğum gebeliğin sonunda karın bölgesine kesi uygulanarak bebeğin çıkarılması şeklindeki bir doğum tekniğidir. Dünya genelinde en çok yapılan cerrahi müdahale sezaryen doğumlardır. Kimi zaman bazı problemlerin olması nedeniyle kimi zaman da vajinal doğumda beklenmedik bir tablo geliştiğinde bu doğum tekniği tercih edilir. Sezaryenle doğuma dair merak edilen tüm konulara en net bilgilere açıklık getireceğiz ve hemen nasıl uygulandığı sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Sezaryen Doğum Nasıl Uygulanır?
Bu doğum ameliyathane koşullarında ve anestezi uygulanarak gerçekleştirilir. Genel anestezi, spinal epidural anestezi gibi farklı anestezi yöntemleri tercih edilebilir. Karın bölgesinin biraz alt kısmına kesi uygulanarak sezaryen doğum işlemine başlanır. Karın açıldıktan sonra rahime de kesi uygulanır ve bebeğe ulaşılarak bebeğin çıkarılması sağlanır. Plasenta ve zarlar da çıkarılarak rahim tamamen temizlenir. Ardından kesi uygulanan dokulara dikiş atılır ve doğum işlemi tamamlanmış olur.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hem anneye hem de bebeğe bağlı olarak sezaryen doğum kararı alınabilir.
Anneye Bağlı Durumlar
- Daha önce rahim ameliyatları geçirmiş olmak
- Vajinal doğuma engel bazı anatomik ya da tıbbi durumların varlığı
- Annede HPV virüsünden kaynaklı genital siğillerin olması
- Annede bazı hastalıkların bulunması
- Vajinal doğumun aşırı oranda uzun sürmesi
Bebeğe Bağlı Durumlar
- Bebeğin ters gelmesi
- Doğum başladığı halde bebeğin doğum için uygun pozisyonu almamış olması
- Bebeğin 4000 gramın üzerinde olması
- Bebekte bazı anomalilerin olması
- Doğum sırasında yeterli oksijen alamayacağı durumların varlığı
- Plasentanın doğum kanalını kapatması
- Bebeğin kalp atışlarının doğum sırasında azalmaya başlaması
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur?
Planlı bir sezaryen doğum söz konusuysa gebeliğin 39. haftasında ya da bu hafta bittikten sonra olur.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Çoğunlukla sezaryen doğum süresinin 30 dakika ile 45 dakika arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Sezaryen Dikişi Nasıl Olur?
Kesi uygulanarak gerçekleştirilen sezaryen doğum sonrasında dokuların kapatılması için dikiş atılmalıdır. Kullanılan dikiş teknikleri ise şöyledir:
Estetik Dikiş
Cilt altına uygulanır ve vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri ile gerçekleştirilir.
Staple Dikiş
Halk arasında tel zımba dikişi olarak bilinir. Cilt üzerine tek tek uygulanan bu dikiş bir süre sonrasında alınmalıdır.
İpli Dikiş
Klasik dikiş tekniğidir ve kendiliğinden erimediği için bir süre sonra alınması gerekir.
Strip Dikiş
Yapıştırıcı bant dikiş olarak bilinir ve şeffaf bir bant aracılığı ile yara kenarlarının birleştirilmesi esasına dayanır.
Sezaryen İç Dikişleri Ne Zaman İyileşir?
İç dikiş olarak da bilinen estetik dikiş yöntemi dışarıdan görünmez. Cilt altında gizlidir ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Bu süre genellikle bir hafta ile 10 gün arasındadır. Dışarıdan görünen dikişler kullanıldığında da iyileşme süresi aşağı yukarı aynıdır. Ancak bu dikişlerin bir süre sonra alınması gerekir. Her kadında dikişlerin iyileşme hızı aynı değildir. Bu nedenle sezaryen doğum sonrasında dikişler kaç günde iyileşir sorusuna net bir yanıt veremeyiz.
Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Annelerin sezaryen doğum işlemine de cerrahi bir müdahale gözüyle bakması gerekir. İyileşmek için zamana ihtiyacınız olacak ve bu süreçte dikiş bölgesinin bakımını da ihmal etmemelisiniz. Kasık bölgesinde sancı olabilir ve emzirme sırasında bu sancı artabilir.
Aynı zamanda ağrı hissi de olabilir. Rahmin kendini toparlaması ve küçülmesi sırasında sancı ile ağrı oluşabiliyor. Sezaryenden 2 gün sonra duş alınabilir ancak ayakta duş alınması, küvetin tercih edilmemesi önerilir. Şayet vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılmadıysa doğumdan 7 – 10 gün sonra dikişlerin alınması gerekir. Yara bölgesinin hijyenine, vücudu zorlayan hareketlerden kaçınmaya dikkat edilmelidir.
Sezaryen Doğum Sonrası Ağrı Olur Mu?
Sezaryenle doğumun ardından ağrı olması normal bir durumdur. Ağrının şiddeti ise kişiye göre değişebiliyor. Bazı anne adayları belli belirsiz bir ağrı yaşarken bazılarında ağrının daha şiddetli olduğu gözlemleniyor. Karın bölgesinde gaz birikmesi de ağrıya neden olabilir. Bu süreçte olabildiğince istirahat edilmelidir. Doktora danışmadan ağrı kesici almamaya da dikkat etmelisiniz.
Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Kadınların sezaryen doğum sonrasında hemen adet olması beklenemez. Vücudun hormonal dengesi değiştiğinden regl dönemlerinin bir düzen kazanması da zaman alacaktır. Elbette net bir süre de verilemez ancak genellikle kadınların doğumdan sonra ilk yumurtlama döneminden yaklaşık 15 gün sonra adet olduğunu söyleyebiliriz. Daha uzun sürmesi durumunda endişeye kapılmanız gerekmez.
Sezaryen Türleri Nelerdir?
Genel olarak sezaryen doğum türleri şu şekildedir:
Yatay / Alt Segment (Pfannenstiel kesi)
Çoğunlukla bu kesi türü tercih edilir. Karın bölgesinin alt kısmına uygulanan ve yatay formda olan kesidir. Bu sezaryen türünde kanama daha az olur ve komplikasyon riski de daha düşüktür. Kesi bölgesi daha kolay iyileşir.
Dikey / Klasik Sezaryen (Midline Kesi)
Çok fazla tercih edilmeyen bir sezaryen türüdür. Karın ile rahim üzerinde bir kesi uygulanır ve cildin açılmasının ardından bebeğin alınması için rahim de dikey olarak açılmalıdır. Rahime hızlı bir biçimde ulaşılması, bu sezaryen türünün avantajıdır. Sadece bazı acil durumlarda tercih edilir.
Sezaryen Histerektomi / Postpartum Histerektomi
Sezaryenle doğumun yapılmasının ardından rahimin vücuttan çıkarılmasını kapsar. Plasentanın rahim duvarından ayrılmaması ya da plasentada aşırı kanama olması gibi anne için hayati risk taşıyan ender durumlarda tercih edilir.
Sezaryen Neden Yapılır?
Doğumun başlamasına karşın rahim ağrının istendiği kadar açılmaması
- Bebeğin pozisyonunun ters olması
- Bebeğin doğum kanalına ters açıyla girmesi
- Bebeğin doğum sırasında kalp atışlarının azalması
- Bebeğin hayatını tehdit eden bir durumun gelişmesi
- Annenin hayatını tehdit eden bir durumun gelişmesi
- Plasentanın erken ayrılması ve aşırı kanamaya neden olması
Sezaryen Doğum Riskleri
- Karın içi organlara zarar gelmesi
- Damar tıkanıklığı riskinin artması
- Enfeksiyon
- Kanama
- Bebekte bistüri kesiği olması
- Rahimde rüptür olması (delinme)
- Anesteziye bağlı riskler
Sezaryen Doğum Sonrası Yara Bakımı
Öncelikle sezaryen doğum sonrası yara bakımının sadece doktor tarafından önerilen medikal malzemeler ile ve doktorun önerdiği şekilde yapılması gerektiğini belirtelim. Yara bakımı yapılırken bu bölgeye bastırılmamalı, darbe almasından kaçınılmalıdır. Dairesel hareketler ile kullanılan medikal malzemelerin bölgeye uygulanması gerekir. Yara bakımına başlanmadan eller iyice yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Hijyene çok önem verilmesi gerekir. Yara bölgesinin temiz ve kuru kalması sağlanmalıdır. Dikişlerin olduğu yer gözlemlenmeli ve beklenmedik bir tablo varsa derhal doktora bilgi verilmelidir.
İlginizi çekebilir –> Labioplasti
Sezaryen Doğumdan Sonra Cinsel İlişki
Kadınların sezaryen doğum sonrasında en az 6 hafta cinsel ilişkiden uzak durmaları gerekir. Bu sürede yara bölgesinin iyileşmesi ve rahmin kendini toparlaması beklenmelidir. Aynı zamanda lohusalık kanamasının aktifliğini yitirmesinin beklenmesi de önemlidir. Sonrasında cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca olmaz.
Merak edenler için –> Vajinoplasti
Ankara Sezaryen Doğum Fiyatları Ne Kadar?
Ankara sezaryen doğum fiyatları doktorun deneyimi, sezaryenin türü, riskli gebelik olup olmadığı gibi unsurlara göre değişebiliyor. Bu nedenle sezaryen fiyatlarına dair net bir rakamdan söz edemeyiz. Randevu alarak doktor ile görüşebilir ve fiyat konusunda net bir bilgi alabilirsiniz. Sezaryen doğuma dair merak ettiğiniz hususları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Perineoplasti estetiği