Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalmamak için kullanılan haplardır. Etkili olabilmeleri için cinsel ilişkiyi takiben belirli bir süre içerisinde alınmaları gerekir. Bazı haplar tek doz olarak kullanılırken bazıları çift doz olarak üretilir. Seçtiğiniz hapın ne kadar süre içerisinde alınması gerektiğini prospektüsünden öğrenebilirsiniz. Bu haplar yüksek düzeyde progesteron hormonu içerir. Gebeliği önlemesi de içerdiği hormondan ve hormonun seviyesinin yüksek olmasından kaynaklıdır. Bu hapın kullanımı ve etkilerine dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. Öncesinde ne zaman kullanıldığına açıklık getirelim.
Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?
Ne zaman ertesi gün hapı alınabilir sorusunun yanıtının her kadın tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu haplar bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemelidir. Sadece korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde ya da tercih edilen doğum kontrol yönteminin başarı sağlamayacağı düşünüldüğünde gebelikten korunmak için kullanılmalıdır. Hapların adet döngüsü ile ilgili olmadığını, adet döngüsünün herhangi bir zamanında kullanılabileceğini de ekleyelim.
Sıklıkla merak edilen hususlardan biri de yumurtlama döneminde yani gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zamanda ertesi gün haplarının işe yarayıp yaramadığı oluyor. Bu haplar yüksek düzeyde progesteron hormonu içerir ve hamileliği de bu yolla önler. Kadınlar yumurtlama döneminde olduklarında da ertesi gün haplarının gebeliği önleme olasılığı azalmayacaktır. Ancak gebeliği önlemesi için cinsel ilişki sonrasında belirli bir zaman dilimi içerisinde hapların alınması gerekir. Cinsel ilişkide korunmanın unutulması ya da kondomun yırtılması gibi durumlarda bu haplar kullanılabilir.
Aşağıdaki durumlarda bu haplar kullanılabilir:
- Kondomun cinsel ilişkide yırtılması
- Cinsel saldırıya uğramak
- Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi
- Düzenli kullanılan doğum kontrol haplarının bir süredir alınmıyor olması
- Geri çekme yönteminin başarısız olması ( Geri çekme yöntemi gebelikten koruyan bir yöntem değildir)
Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?
Bu haplar bir miktar su ile yutularak kullanılır. Eğer ertesi gün hapı cinsel ilişkiden sonra ilk 24 saat içerisinde alınırsa gebeliği önleme olasılığı % 98 olacaktır. Cinsel ilişkinin üzerinden 48 saat geçtikten sonra alınması durumunda hamileliği önleme olasılığı yani hapın başarısı % 75’e düşer. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra olası en kısa süre içerisinde alınması işte bu nedenle büyük bir önem taşır.
Bu konuda bilinmesi gereken önemli bir unsurdan söz edelim. Günümüzde pek çok ilaç firması bu hapları üretiyor. Hapların ne zaman alınması gerektiği de değişebilir. Bu nedenle mutlaka aldığınız hapın kutusundan çıkan prospektüsü okumalısınız. İçerisinde ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiğine dair bilgiler yer alacaktır. Sarı kantaron ve barbitürat, bu hapların etkinliğini önemli düzeyde azaltır. Hapları kullandığınızda bu ürünlerden uzak durmalısınız.
Ertesi Gün Hapı Kaç Gün Etkilidir?
Etken maddesi levonorgestrel olan hapların kullanımının mutlaka cinsel ilişkiyi takiben ilk 72 saat içerisinde gerçekleşmesi gerekir. Bu haplar genellikle 1,5 mg olur. Sadece bazı durumlarda 3 mg olarak alınması tercih edilebilir ancak bunun bir hekim kontrolünde olması gerekir. Etken maddesi rifampisin olan antibiyotikler, sarı kantaron, karbamazepin ya da fenobarbital içeren ilaçlar ile birlikte alınması durumunda ertesi gün hapı etkinliği azalabilir. Sadece korunmasız cinsel ilişkiyle rahme ulaşan spermlerin etkilini azaltmayı amaçlayan bu haplar günlerde koruma sağlamaz. Ertesi gün hapını kullandıktan birkaç gün sonrasında yeniden korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi gebelikle neticelenebilir. Bu hapların uzun süre koruma sağlamadığını bilmenizde fayda var.
Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?
Hamileliğin ertesi gün hapı tarafından nasıl engellendiği de merak edilen unsurlardan biridir. Bu hapların içerdiği progesteron hormonu, gebeliği önlemede baş aktör olur Sperm hücresinin Fallop tüplerine ulaşması ve burada bulunan yumurtayı döllemesi ile gebelik oluşur. Erkek üreme hücreleri olan spermler koşulların uygun olması durumunda rahimde bir süre etkin kalabilir. Bu süre 2 günü bulabilir. Kısacası cinsel ilişkiden iki gün sonrasında da döllenme meydana gelebilir ve gebelik oluşabilir.
Eğer ilişkiden sonra ertesi gün hapının alınması tercih edilirse bu hapların içerdiği hormonlar yumurtlama dönemini geciktirir. Yumurta döllenme için hazır olmaz ve sperm hücreleri rahme ulaşsa da döllenme meydana gelmez. Şayet sperm hücreleri yumurtanın döllenmesini sağladıysa bu haplar embriyonun rahme tutunmasını önler. Rahim içi duvarın kalınlaşmasını engellediği için döllenen yumurta rahime ulaşamaz ve böylece gebelik meydana gelmez. Dolayısıyla ertesi gün hapının hamileliği iki farklı şekilde önlediğini söyleyebiliriz.
Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?
Yaygın görülen ertesi gün hapı yan etkileri şöyledir:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Kusma
- Göğüslerde hassasiyet
- Karın ağrısı
- Karında kramp hissi
- Ara kanama olması
- Yorgun hissetme
- Şişkinlik hissi
Ertesi Gün Hapının Kullanımı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, ertesi gün hapı ile düzenli olarak doğum kontrolü sağlamanın büyük bir hata olacağıdır. Bu haplar bir doğum kontrol yöntemi değildir. Sadece bazı acil durumlarda ya da doğum kontrol yönteminin uygulanamadığı ender durumlarda tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda hapların uzun süreli bir koruma sağlamadığını da belirtmek gerekir. Aldığınız hap günlerce koruma sağlamaz ve dolayısıyla bu haplarla korunmasız cinsel ilişkiye girmek hamilelik riskini de göze almak demektir.
İdeal süre içerisinde alınması halinde hamileliği önleme konusunda başarılı olsalar da bu hapların % 100 koruma sağlamadığını da eklemek gerekir. Düşük bir ihtimal olsa da ertesi gün hapını içmiş olmanıza karşın gebelik meydana gelebilir. Bu nedenle adet gecikmesi yaşarsanız gebelik testi yaptırmanızda fayda olacaktır.
Ertesi Gün Hapı İlişkiden Kaç Saat Sonra Alınmalı?
Öncelikle ertesi gün hapı prospektüsünü mutlaka okumalısınız. Olası en erken dönemde kullanmanızda fayda olacaktır. En geç 72 saat içerisinde alınması gerektiğini belirtelim.
Ertesi Gün Hapı Kısırlık Yapar Mı?
Ender durumlarda ertesi gün hapı kullanıldığında kısırlığa neden olmaz. Fakat burada önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Eğer her ay sık sık bu hapları kullanırsanız vücudunuzun hormon dengesi bozulabilir ve buna bağlı olarak hamile kalamama sorunu yaşayabilirsiniz.
Ertesi Gün Hapı Adet Düzensizliği Yapar Mı?
Pek çok ertesi gün hapı çeşidinin yan etkilerinden biri adet düzensizliğidir. Elbette hapları kullanan herkeste mutlaka adet düzensizliği oluşmayabilir. Ancak vücudun hormon dengesinin bu haplardan etkilenmesi de söz konusu olabilir. Ertesi gün hapını içen bazı kadınlarda erken adet görme durumu yaşanırken bazılarında da adet gecikmesi olabiliyor. Bu tablo genellikle hapın kullanıldığı ay için geçerlidir. Sonrasında adet düzeni yeniden kazanılır.
Ertesi Gün Hapını Kullandıktan Sonra Tekrar Korunmasız İlişkiye Girilebilir Mi?
Kullandığınız ertesi gün hapı uzun süre gebeliğe karşı koruma sağlamaz. Yeniden korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi halinde gebelik oluşabilir. Bu haplar sadece ilişki sonrasında kullanıldığında ve belirli bir süre içerisinde alındığında etkili olabilir.
Bilginiz olsun –> cinsel ilişki olmadan hamile kalma
Ertesi Gün Hapları Ne Sıklıkla Kullanılır?
Bu haplar doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmemelidir. Sadece acil durumlarda ertesi gün hapı kullanılabilir ve çok sık kullanılması durumunda vücudunuzda hormonal dengesizlik meydana gelebilir.
Ertesi Gün Hapı Regl Geciktirir Mi?
Bazı ertesi gün hapı çeşitlerinin yan etkileri arasında adet düzensizliği de olduğundan regl gecikmesi yaşanabilir.
Ertesi Gün Hapı Fiyatları 2024 Ne Kadar?
Öncelikle ertesi gün hapı çeşitlerinin farklı ilaç firmaları tarafından üretildiğini ve firmaların fiyatlandırma politikalarının değişebildiğini belirtelim. Hangisinin tercih edildiğine göre bu hapların fiyatları da değişebiliyor.
İlginizi çekebilir –> zevk suyu hamile bırakır mı