Dış gebelik döllenmenin meydana gelmesi ancak döllenen yumurtanın rahmin dışında bir yere yerleşmesi durumudur. Ektopik gebelik olarak adlandırılan bu durumda döllenen yumurta genellikle fallop tüpüne yerleşir. Elbette bu durumda gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün olmaz ve gebeliğin mutlaka sonlandırılması gerekir. Gebelik sonlandırılmasa dahi dış gebelik durumunda döllenen yumurta büyüyüp gelişemez. Özetlemek gerekirse döllenen yumurtanın hayatta kalma olasılığı yoktur.

Şayet ektopik gebelik durumunda gerekli müdahale yapılmazsa annenin hayatını tehdit edebilecek düzeyde kanamalar meydana gelebilir. Dolayısıyla ektopik gebeliğin kesinlikle ciddiye alınması gereken bir tablo olduğunu söyleyebiliriz. Dış gebeliğin nasıl anlaşıldığını, nasıl bir müdahale yapıldığını ve bu konuda merak edilen diğer konuları ele alacağız. İlk olarak belirtilerden söz edelim.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Normal ve sağlıklı bir gebelikte yaşanan belirtiler dış gebelikte de yaşanır. Ancak spesifik semptomların da olduğunu söyleyebiliriz. Dış gebeliğin yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Karnın alt tarafında yoğunlaşan keskin bir ağrı
  • Kanama
  • Vajinal akıntının kahverengi ve sulu olması
  • İdrar ve dışkılama sırasında keskin bir ağrı hissetme
  • Bel bölgesinde ve omuzların özellikle uç kısımlarında ağrı olması
  • Bağırsaklarda ağrı hissetme ve rektal bölgede basınç hissinin olması
  • İshal
  • Kilo kaybetme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Şiddetli baş dönmesi
  • Bayılma

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Çoğunlukla şiddetli karın ağrısı ve vajinal kanama ile dış gebelik şüphesi doğar. Özellikle pelvik bölgede son derece keskin bir ağrı hissedildiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda gebelik belirtileri de yaşanabilir ancak sağlıklı bir gebelikte bu denli ağrı olmaz. Tam olarak dış gebeliğin tespit edilebilmesi için mutlaka kan testi ve tıbbi tetkiklerin yapılması gerekir. Kişinin kendi kendine dış gebeliği anlaması mümkün olmadığından kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.

Dış Gebelik Risk Faktörleri Nelerdir?

dış gebelik belirtileri

Hormonal dengesizlikler rahim ve tüplerde de bozulmalara neden olabilir ve bu da beraberinde dış gebelik sorununu getirebilir. Tüm gebeliklerde ektopik gebeliğin oranı % 1 dolaylarındadır. Ancak bu riskin her kadın için geçerli olduğunun altını çizmeliyiz. Ön plana çıkan risk faktörü ise kadının yaşıdır. 35 yaş üstünde olan, tütün ürünleri kullanan ve daha önce düşük yapmış olan kadınlar için risk daha kuvvetli olur.

Endometriozis rahatsızlığı bulunan, progesteron içerikli doğum kontrol hapları kullanan, daha önce pelvik bölgeyle ilgili cerrahi müdahale geçirmiş olan kadınlar için de riskin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce rahim ya da yumurtalık iltihaplanmaları yaşamış olan, uzun süre spiral kullanan, başarısız tüp bağlama cerrahisi geçirmiş olan kadınlar da risk grubunda yer alır.

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Yalnızca fiziksel muayene ile dış gebelik durumunun tespit edilmesi mümkün olmaz. Mutlaka kandaki beta hCG düzeyine ve progesteron hormon seviyesine bakılması gerekir. Hamilelik hormonu olarak da bilinen beta hCG seviyesi iki gün boyunca aynı seviyede kalıyorsa ve beraberinde vajinal ultrason görüntülemesinde gebelik kesesi görünmüyorsa tanı konabilir.

Gebelikte kandaki beta hCG hormon seviyesi oldukça önemlidir. Bu hormonun gebelikte düzenli olarak artış göstermesi beklenir. Ancak kandaki beta hCG seviyesinin yüksek olması her durumda gebeliğin sağlıklı ilerlediği ya da sağlıklı bir gebelik olduğunu göstermez. Bu nedenle ektopik gebelikte kandaki beta hCG seviyesi birkaç kez ölçülmelidir. Özellikle 2 gün arayla testin tekrarlanması gerekir ve bu sayede artış olup olmadığı belirlenebilir.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle dış gebelik durumunda derhal gerekli müdahalenin yapılması gerektiğini hatırlatalım. Bu gebeliğin sağlıklı bir biçimde ilerlemesi mümkün değildir. Tedavi yaklaşımları ise şu şekildedir:

Metotreksat Enjeksiyonu

Sadece uygun olan kişilerde bu yöntem uygulanabilir. Metotreksat ilacının enjeksiyonu ile uygulanan bir tekniktir ve bu ilaç gebelik hücrelerini yok eder. Müdahalenin klinik ortamda uygulanması gerekir ve hastaneye yatış da gerekebilir. İlacın etkili olup olmadığı mutlaka kontrolden geçirilmelidir. Bunun için de düzenli olarak kan testinin yapılmasına ihtiyaç olur. Şayet bu yöntem başarı sağlarsa cerrahi müdahaleye gerek kalmaz.

Cerrahi Müdahale

Kapalı teknik olarak bilinen laparoskopik yöntemle gebelik materyalinin vücuttan tahliye edilmesi işlemidir. Tüpe küçük bir kesi uygulanır ve gebelik materyaline bu keşiden erişilir. Ardından tüpün iyileşmeye bırakılması sağlanır. Bu yöntem sadece patlamamış tüp durumunda uygulanabilir.

Tüpün Alınması

Tüpte hasar meydana gelmesi halinde bu tedavi yöntemi uygulanır. Tüpün alınması, tekrar eden dış gebeliklerde, ameliyat sonrası durdurulamayan kanama halinde ve 5 cm’den büyük dış gebelik durumunda da uygulanır. Her ektopik gebelikte mutlaka tüpün alınması gerekmiyor. Zorunlu olmadıkça bu işlem yapılmaz.

Tek Tüpün Alınması Gebelik Olasılığını Etkiler Mi?

Üreme konusunda sağlıklı olan çiftlerde düzenli olarak korunmasız cinsel ilişki yaşanması halinde gebelik ihtimali % 85 dolaylarındadır. Kadında dış gebelik nedeniyle ya da başka bir nedenle tek tüpün alınması halinde hamile kalma olasılığı 2 yıl için % 55 ile % 68 oranında olur. Dolayısıyla tek tüpün alınmış olması kişinin artık hamile kalamayacağı anlamına gelmez ancak bu durumun gebelik olasılığını hiç etkilemediğini söylemeyiz.

Dış Gebelik Sonrası Hamilelik Mümkün Müdür?

Elbette dış gebelik sonrasında hamilelik mümkündür ancak bu konuda kadınların bilmesi gereken kritik bir unsur var. Dış gebeliğin ardından en az 3 ay hamile kalınması önerilmez. Dolayısıyla 3 ay boyunca etkin bir doğum kontrol yönteminin uygulanması gereklidir. Eğer bu 3 aylık dönemde hamile kalınırsa sağlıklı bir gebelik olma ihtimali son derece düşük olacaktır. Eğer ektopik gebelik nedeniyle tedavi açık ameliyatla yapıldıysa bu sürenin 6 ay olması gerektiğini ekleyelim.

Dış Gebelik Nerede Gelişir?

Yapılan araştırmalara göre dış gebelik % 98 gibi yüksek bir oranla fallop tüplerinden birinde gelişiyor. Döllenen yumurta tüpün iç yüzeyine yerleşiyor. Bununla birlikte döllenen yumurtanın yumurtalığa, rahim boynuna ya da karın içinde herhangi bir yere yerleşme olasılığı da vardır.

İlginizi çekebilir –> AMH Testi

Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Yaygın dış gebelik nedenleri şu şekildedir:

Tüplerde Hasar ya da Tıkanıklık Olması

Fallop tüplerinde iltihaplanma olması, tıkanıklık bulunması ya da herhangi bir nedenle hasar meydana gelmesi, ektopik gebeliğin nedenlerinin başında geliyor. Çünkü bu durum döllenen yumurtanın rahim içine ulaşmasını ve olması gereken yere yerleşmesini engelliyor. Dolayısıyla yumurta döllendikten sonra fallop tüpüne ya da farklı bir yere yerleşiyor.

Endometriozis Hastalığı

Bu rahatsızlık rahim iç tabakasının rahim dışına yayılması şeklinde özetlenebilir. Fallop tüplerinin çevresinde doku birikimine neden olması ise ektopik gebeliğin oluşmasına yol açabiliyor.

Tüp Anomalileri

Fallop tüplerinde anatomik bozukluk olması nedenler arasındadır. Bu anomaliler genellikle doğuştan olur ve tüpün normal işlevini yerine getirmesini önleyebilir.

Pelvik İltihaplanmalar

Pelvik bölgede meydana gelen iltihaplanmalar dış gebeliğin nedenlerinden biridir.  Bu iltihaplanma genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanır. Zamanında tedavinin yapılmaması durumunda ise tüplerde ciddi hasara sebebiyet verebilir.

Üreme Sistemiyle İlgili Cerrahiler

Daha önce pelvik bölgeyi etkileyen bazı ameliyatlar geçirmiş olmak da ektopik hamilelik nedenlerinden biridir. Özellikle fallop tüplerine müdahaleyi de kapsayan operasyonlar dış gebeliğin meydana gelmesinde çok daha etkili olabiliyor.

Dış Gebelik Testte Çıkar Mı?

Uygulanan tek bir test ile dış gebelik tanısı konması mümkün olmaz. Kan testinin birkaç kez tekrarlanması ve aynı zamanda gebelik kesesinin ultrasonla kontrol edilmesi gerekir.

Ankara Dış Gebelik Ameliyatı Nerede Yapılır?

Ankara, dış gebelik ameliyatının gayet başarılı bir şekilde uygulandığı kentler arasındadır. Dış gebeliğe bağlı operasyon için bizimle iletişime geçebilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Tıkla öğren –> Anne Karnında Bebeğin Ölmesi