Genital hijyen ya da genital bölge temizliği nasıl yapılmalıdır? Genital sistemin idrar yoluna komşuluğu olan uretra (idrar borusu) yöntemiyle doğrudan doğruya mesaneye geçiş sağlar. Normal şartlarda vajinanın savunma mekanizması olan üretradan mesaneye geçişi zorlaştıran kapak mekanizması yardımıyla bakterilerin genital bölgede, idrar yolunda enfeksiyonların oluşmasını önler. Özellikle adet kanaması bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu nedenle kadınlarda görülen enfeksiyonlar daha sıklıkla adet döneminde ortaya çıkar.
Genital hijyen hakkında bilgi sahibi olmanız genital sistemin yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarından korunmanız açısından da önemlidir Laktobasil ismi verilen asit içeren ve üreme özelliği olan bakteriler genital bölgede enfeksiyonlar oluşmasına neden olabilecek diğer bakterilerin çoğalmasına önler. Vajinanın Dostu olarak bilinen laktobasiller vajinanın öteki organlara göre en önemli farklılıkların biri zararlı olan bakterilere karşı savunucu bir görev almasıdır.
Genital Bölge Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Genel olarak genital bölge temizliğihakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Peki, genital hijyen nasıl yapılmalıdır? İşte detaylar..
1- Genital Bölgede Kullanılan Hijyenik Ürünler
Doktor tarafından önerilmedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyenik ürünleri tercih etmelisiniz. Normal de vajina kendisini yenileyen bir organ türüdür. Bu nedenle vajinanın içerisine bu maddelerin genital bölgeye sokularak “temizlik” yapılmaya çalışılması vajinadaki doğal asitlerin zarar görmesine de sebep olabilir. Bu ürünlerle dış genital bölgesini temizlemesinde bir engel yoktur.
2- Genital Bölgenin Kuru Kalması
Genital bölgede hijyen İçin önemli bir faktördür. Mantar ve öteki bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay bir şekilde üremesi nedeniyle genital bölgenin temizlik ve hijyeni o bölgenin kadar kuru kalması da önemli bir faktördür.
3- Günlük Olarak İç Çamaşırı Değiştirmek
Günlük olarak İç çamaşırı değiştirilmesi naylon iç çamaşırı yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, dar, iç çamaşırı, pantolon kullanmamak genital bölgede hijyen ve temizliğin sağlanması açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
4- İdrar Yapma İhtiyacının Ertelenmemesi
Kişinin cinsel İlişki sonrasında idrar yapma İhtiyacı ortaya çıktığında ertelememesi gerekmektedir. İdrar yapma ihtiyacı ertelendiğinde mesanedeki bakterilerin hızla çoğalarak enfeksiyonlar oluşmasına neden olabilir. İdrarla ihtiyacının giderilmesi ile bu bakterilerin vücuttan atılmasını daha kolay olur. Bu da genital hijyen için önemlidir.
5- Genital Bölgede Tahrişe Neden Olan Faktörler
Vajinada yeterli kayganlık oluşmadan yani kadın cinsel birliktelik için kendisini tam olarak hazır olunmadan cinsel ilişkiye başlanmamalıdır. Bu genital bölgede tahriş nedeni olabilir.
6- Adet Döneminde Temizlik Ve Hijyen
Kanaması kadınların özellikle adet döneminde sosyal aktivitelerinde hareket kolaylığı sağlaması, için üretilen vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta tamponun sık aralıklarla değiştirilmesine özen gösterilmelidir. Vajinal tamponlar hijyen kurallarına uygun bir şekilde kullanıldıklarında vajinanın organik ortamını yani vajinanın yapısını bozmazlar. Yalnız uzun zaman vajina içinde pet kaldığında bu tamponlar vajinit problemine de neden olabilirler. Bu sebeple adet döneminde hijyen önemlidir.
7- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Açısından risk altında olan biriyle cinsel ilişkiye girdiğinizde hijyene dikkat edilmesinin yanı sıra eşinizin ya da partnerinizin prezervatif kullanmasına özen göstermelisiniz. Özellikle ilk defa birlikte olacağınız kişilerde bunu sağlayamayacağınızı düşündüğünüzde prezervatifinden faydalanabilirsiniz. Prezarvatif kullanımı ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar için önlem alabilirsiniz.
8- Genital Temizlik Ve Hijyen
Yapısal olarak hassas olan genital bölge temizliği hususunda ağda ve jilet genital kılların giderilmesinde oldukça çok etkilidir. Ama bu yöntemler kıl köklerinde enfeksiyon oluşmasına sebebiyet verebilir. Genital bölgenin daha çabuk bir şekilde tahriş olmasına sebep olur. Genital bölge için makas , traş bıçağı kullanmak bilhassa genital bölgede enfeksiyonlara tahrişe neden olabilir.
9- Tuvalet Hijyeni
Genital hijyen için tuvalet hijyeni de önemlidir. Klozet kapağının Üzerine serilen tek kullanımlık kâğıtların kullanımı günümüzde artık git gide yaygınlaşmaktadır. Bunlar özellikle büyük marketlerde satılmakta olup, çanta ve ceplerde taşınması İçin uygun bir şekilde paketlenmiştir. Bu kağıtları özellikle dışarıda iken tuvalet ihtiyacı giderilmesi için kesinlikle kullanmalıdır.
Tuvaletlerde bir diğer önemli sorun da tuvaletin İçindeki kirli suyun sıçrayarak genital bölgeyle temas etmesidir. Bu tür mikroba tik durumlardan kendinizi korumak için için mümkün olduğu kadar “mavi su veren hijyenik tabletlerden” faydalanabilirsiniz.
10- Jinekolojik Muayene
Kadınların hiçbir sorunları olmasa da her yıl periyodik olarak Jinekolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Genital bölge ile ilgili bulgulara karşı duyarlı olunmalıdır. Özellikle herhangi bir belirti vermeyen ya da geç belirti veren rahatsızlıkların erken tanısı tedavisi açısından jinekolojik muayene oldukça önemli bir etkendir. Hepinize sağlık ve esenlik dolu günler dileriz.