Kadın genital sistem anatomisi halk arasında üreme sistemi olarak da bilinir ve doğurganlıkta belirleyici olan organları barındırır. Aynı zamanda cinsel organlar da bu bölgededir. Kadınlarda genital sistemin görevlerinden biri döllenmenin meydana gelmesi ve fetusun gelişerek dünyaya gelmesini sağlamaktır. Gelişimini sürdüren fetusun desteklenmesi ve taşınması da görevler arasında yer alır. Aynı zamanda üreme hormonlarının salınmasını sağlamak ve yumurta salınımını gerçekleştirmek gibi görevleri de vardır.
Kadın Genital Sistem Anatomisi Kaç Bölümde İncelenir?
Genel olarak kadın genital sistem anatomisi 2 bölümde incelenir ve bunlar; dış genital organlar ile iç genital organlar olarak sıralanabilir. Dış genital organlar, iç genital organların giriş kapısı olarak düşünülebilir.
Kadın Dış Genital Organları Nelerdir?
Aşağıda kadın genital sistem anatomisi kapsamında yer alan dış genital organları görebilirsiniz.
- Pubis tepesi (mons pubis)
- Dış dudaklar (labium majus)
- İç dudaklar (labium minör)
- Klitoris
- Vestibül
- İdrar deliği (üretra)
- Vajen girişi (introitus)
- Kızlık zarı (hymen)
- Bartholin ve skene bezleri
- Perine
Kadın Genital Sistem Anatomisi Kapsamında Dış Genital Organlarının Görevleri Nelerdir?
Merak edilen hususlardan biri de kadın genital sistem anatomisi kapsamında bulunan dış genital organların görevleridir. Bu görevlerden ilki cinsel haz sağlamaktır ve aynı zamanda spermin vücuda girerek rahme ulaşması da görevler arasında yer alır. İç genital organları enfeksiyonlardan koruma amacının da olduğunu eklemek gerekir.
Vulva Ve Vulva Tepesi Neresidir?
Vulva bölgesi, kadın genital sistem anatomisi içerisinde yer alır ve dış genital organları içeren bölgedir. Pubis tepesi, Venüs tepesi olarak da adlandırılır ve yağ dokusu ile yağ bezlerinden oluşur. Klitorisin hemen üst kısmında konumlanmıştır.
Dış Ve İç Dudaklar Neresidir?
Dış dudaklar kadın genital sistem anatomisi kapsamındadır ve vajinayı hem sağ hem de sol kısımdan örter. En dış kısımda yer alır ve iç dudaklara nazaran daha etlidir. Yağ ve ter bezleri içeren dış dudaklar aynı zamanda kayganlığı da sağlar. Cilt yüzeyi ise genital bölge kılları ile kaplıdır.
İç dudaklar ise dış dudakların hemen yan kısmında yer alır. Vajen girişi ve üretra ağzını iç dudaklar çevreler. Pembe tonlarında olan iç dudaklar daha ince bir forma sahiptir. Kan damarı açısından zengin olan iç dudaklar cinsel ilişki sırasında ödemli bir form kazanır.
Kadın Genital Sistem Anatomisi İçerisinde Vajen Girişi Ve Kızlık Zarı Neresidir?
Vajen girişi introitus olarak adlandırılır ve kadın genital sistem anatomisi içerisinde labium minörün iç kısmından başlar. Kızlık zarından sonra da vajinayla devam ederek idrar deliği ile makatın arasında konumlanmıştır. Kızlık zarı hymen olarak adlandırılır ve vajina girişinin bir miktar iç kısmında yer alır. Ortasında bir delik bulunur ve şekli, esnekliği, kalınlığı kişiden kişiye değişebilir. Kızlık zarı şayet çok esnek bir yapıda değilse ilk cinsel ilişkiyle birlikte bütünlüğünü kaybeder ve bu esnada birkaç damla kanama olur. Hymen dokusu kendiliğinden yeniden bütünlük kazanmaz ancak istendiğinde kızlık zarı dikimi ile yeniden bütünlük kazanması sağlanabilir.
İdrar Deliği, Makat, Salgı Bezleri Ve Perine Nerededir?
Salgı bezleri ve perine gibi bölgelerin tam olarak nerede yer aldığı da kadın genital sistem anatomisi konusunda merak edilen hususlar arasında yer alıyor. İdrar deliği, mesanenin devamında bulunur ve idrar deliğinin son kısmıdır. Yeri, klitorisin altı ve vajen girişinin de üstüdür.
Makat, anüs olarak da adlandırılır. Sindirim sisteminin son kısmıdır ve kalın bağırsağın bittiği yerde bulunur. Perine, dış dudakların altı, vajen girişi ve makat arasında kalan bölgeye verilen addır. Perine bölgesinin uzunluğu kişiden kişiye değişmekle birlikte 2 cm – 5 cm arasındadır. Dışkılama ve idrar yapma fonksiyonlarının kontrolünü sağlayan kaslar perine bölgesinde yer alır. Bu kaslar doğumda gevşeyerek bebeğin doğumunu kolaylaştırır.
Salgı bezleri ise genital bölgenin sağlıklı kalması noktasında son derece önemlidir. Cinsel ilişkide kayganlaşmayı sağlar ve dış genital bölgede kuruma olmasını engeller. Skene bezleri idrar çıkış deliğinin yanlarında bulunur. Bartholin bezleri ise vajina girişinin sağında ve solunda konumlanmıştır.
İç Genital Sistem Hangi Yapılardan Oluşur?
İç genital sistem yani genital sistem anatomisi kapsamında bulunan iç genital bölge şu yapılardan oluşur:
- Vajina
- Rahim
- Fallop tüpleri
- Yumurtalıklar
Kadın Genital Sistem Anatomisi İçerisinde Hazne Neresidir?
Hazne, kadın genital sistem anatomisi içerisinde iç genital sistem organlarının başladığı yerdir. Rahim ve dış genital organları bağlayan bu bölge silindir şeklindedir. Uzunluğu her kadında farklı olabilir ancak genellikle 10 cm – 12 cm arasındadır. Bağ dokusundan oluştuğu için esneme kapasitesine de sahiptir. Adet dönemlerinde kanamanın olmasına, erkek üreme hücrelerinin yumurtaya ulaşmasına imkan tanıyan yapı hazne kısmıdır.
Rahim Nasıl Bir Organdır? Kaç Kısımdan Oluşur?
Rahim,genital sistem anatomisi dendiğinde ilk akla gelen organdır. Döllenme sonrası yumurta rahme yerleşir ve fetusun büyüyüp geliştiği bölge de rahimdir. Hamile olmayan kadınlarda 5 cm – 7 cm uzunluğunda ve armut şeklinde bir yapıya sahip olan rahim hamilelik döneminde genişler. Doğumdan sonra ise yeniden eski formuna yakın bir form kazanır. Pelvis bölge içinde rahim organını tutan üç çift bağ bulunuyor.
Toplamda 3 bölümden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunlar; tepe yani fundus bölgesi, korpus yani gövde bölümü ve serviks yani rahim ağzı bölümüdür. Fundus bölümü, köşe kısımların üstünde kalan ve tüplerin açıldığı alandır. Orta kısım ise korpus alanıdır ve büyük oranda kas dokusuna sahiptir. Doğum sırasında bu alan kasılır ve bebeği doğum kanalına iter. Rahim ağzı bölümü vajen içine uzanan kısımdır. Rahim boşluğuna doğru açılan iç delik kısım ile vajene açılan dış delik arasında kalan yapıdır. Jinekolojik muayenelerde gözden geçirilen alan dış deliği içeren kısım olur. Aynı zamanda smear testi için numune alınan kısmın da rahim ağzı bölgesi olduğunu belirtelim.
Tıkla öğren –> Smear Testi
Rahimin Tabakaları Nelerdir?
Kadınların genital sistem anatomisi hakkında bilgi sahibi olması için rahmin tabakalarını da öğrenmeleri gerekir. Toplamda 3 tabaka olduğundan söz edebiliriz.
İç Tabaka (Endometriyum)
İç tabaka, döl yatağı olarak bilinir. Hamilelik meydana gelmediğinde her ay adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır ve yeniden oluşarak bebek için uygun ortamı oluşturur.
Orta Tabaka ( Myometriyum)
Çok büyük bir bölümü kas dokusundan oluşur ve rahim kütlesinin de çoğunluğunu bu tabaka oluşturur.
Dış Tabaka (Perimetriyum)
Bu tabaka da rahim organının en dış tabakasıdır.
Kadın Genital Sistem Anatomisi İçerisinde Fallop Tüpleri Ve Yumurtalıklar Neresidir? Görevleri Nelerdir?
Fallop tüpleri ve yumurtalıklar kadın genital sistem anatomisi içerisinde yer alır ve üreme sisteminin düzenli işleyişinde son derece önemlidir. Fallop tüpleri, vajinadan giren sperm hücrelerinin rahim ağzından geçerek yumurtaya ulaşmasını sağlayan tüpler ya da bir başka deyişle kanallardır. Bu kanalların uzunluğu 10 cm – 13 cm dolaylarındadır. Rahmin üst kısmından başlayarak köşelerden yumurtalıklara doğru uzanan tüplerin uç kısmında saçaklar bulunur. Bu saçaklar yumurtalıklarla yakın temastadır.
Yumurtalık ise over olarak adlandırılır ve 2 adettir. Karnın yan kısmına bağ dokularla tutunmuş olan yumurtalıklar 2 cm – 3 cm ebatlarındadır. Kadın üreme sisteminin anatomisine dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Rahim Filmi