Kadınlarda görülen cinsel işlev bozuklukları toplumda sanıldığından daha sık görülmesine rağmen bunların çok büyük bir bölümü doktora yansıtılmadığından çözümsüz kalıyor.

Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?

Kadında cinsel isteğin azalması yahut kaybolması ile ortaya çıkan bu durum, Partnerin cinsel davranışlarından memnun olmama, orgazm bozuklukları, vajinismus, disparoni (ilişkide ağrı) ve erkeğin benzer biçimde sorunlara neden olabilir. Cinsel işlev bozuklukları cinselliğin evrelerine gere incelenebilir bunlar;

  • Cinsel arzuyla alakalı bozukluklar: Cinsel isteğin azalması (frijidite)
  • Cinsel arzu ya da cinsel uyarılma ve orgazmla ilgili bozukluklar
  • Ağrılı cinsel ilişki disparoni
  • Baştan beri var olan sonradan ortaya çıkan vajinismus

Cinsel işlev bozukluklarında cinsel arzunun azalması cinsel ilişkiye istek olmasa da cinsel ilişki kadın tarafınca başlatıldığında uyarılma sonucunda orgazm da olabilmektedir. Bu yüzden cinsel istek azalması ile uyarılma ve orgazm bozukluğu bu ikisi arasındaki ayrım çok önemlidir. Cinsel işlev bozukluğu daha çok standart bir cinsel yaşamı takiben erişkin dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın ilerlediği kadın anım her türlü cinsel içerikli eylemlerden uzaklaştırarak kendi iç dünyasına kapanabilir.

Cinsel istek ile ilgili bozukluklar kadında sık görülen ve tedavisi en zor cinsi işlev bozukluklarıdır. Çiftler arasındaki çatışmaları ve uyumsuzluğa bağlı olarak meydana gelir. Aile arasında yaşanılan maddi problemler, iş stresi, çocukla alakalı problemler bu hastalığın tetikleyicisi olabilir. Yine ilerleyen yaş ile birlikte meydana gelen hormonal değişimler depresyon, uyuşturucu kullanımı yoğun kişinin yoğun stres altında olması cinsel arzunun azalmasına neden olan diğer durumlardır.

Ayrıca İlaç kullanımı, doğum sonrası dikiş yerlerinin nedbeleşmesi yolu ile iyileşmesi ilişki sırasında ağrı (disparoni de) uzun süre devam ettiği durumlarda cinsel arzunun azalmasına neden olabilir. Dini inançlar, cinsellikten suçluluk duyma, bastırılmış cinsel duygular, kendine güvensizlik, homoseksüellik, geçmişte yaşanan tecavüz, taciz, gibi durumların kadında yer açtığı travmalar kontrolü elden kaybetme korkusu orgazm bozukluğuna neden olduğundan beraberinde cinsel arzunun azalması gibi problemlere sebep olabilir. Cinsel arzu bozukluklarının psikolojik nedenler ekarte edildikten sonrasında bireysel veya çiftelere psikoterapi uygulanır.

Uyarılma ve Orgazm Bozuklukları

Uyarılma bozuklukları kadında kendini cinsel ilişkiye hazırlık evresinde vajinanın ıslanması gibi vakıaların ortaya çıkmaması gibi benzer biçimde kendini gösterir.

Uyarılmaya Rağmen Orgazm Olamama

Uyarılma rağmen orgazm olamama cinsel ilişkiye yeni başlamış olan kadınlarda daha sıklıkla görülür. Kadınların %5-10’u hiç orgazm olamama durumuyla karşı karşıya kalabilir. Buna birincil anorgazmi adı verilir. Birincil anorgazmi sonradan ortaya çıkan ikincil anorgazmiden daha sıklıkla görülmektedir. Çiftler arasında problemler, ilaç kullanımı, kronik rahatsızlıklar depresyon, skleroz gibi hastalıklara bağlı ikincil anorgazmi olarak ortaya çıkabilir.

Vajinismus

Cinsel ilişkide ağrı Vajinismus: vajinanın dış 1/3’lük kısmında yer alan kaslarda, penis, parmak, vajinal tampon ya da muayene spekulumu yerleştirme girişimi olduğunda ortaya çıkan istem dışı kasılmalar dır. Bu kasılmalar cinsel birliktelik sırasında ortaya çıkmasının yanında bunun hayal edilmesiyle bile ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda vajinismus çok ağır olduğundan ilişki hiç gerçekleşmez.

Böyle bir durumda vajinal doğum gerçekleşmesi mümkün olmayabilir. Vajinismus olan kadınların bir kısmında ise bir cinsel yaşamı takiben sonradan ortaya çıkar. İkincil vajinismus ismi verilen bu durum genellikle ilişki sırasında ağrı (disparoniye) bağlı olarak gelişir. Vajinismus sorunu yaşayan kadınların özgeçmişinde cinsel rahatsızlık gibi ciddi bir ruhsal travmalar olabileceği gibi ağrılı bir jinekolojik muayene ruhsal zarar yapmış bir durum söz konusu olabilir.

Endometriozis, kronik enfeksiyonlar, kızlık zarındaki yapısal durumlar da vajinismus sebebi olabilir ve bunlar genellikle jinekolojik muayenede ortaya çıkarılır. Kadının genital anatomiyle edinmesi için bilgi verilir. Vajinal penetrasyon öncesi gevşemesi için Kegel egzersizleri ile bunların nasıl uygulayacağı gösterilir.