Menopoz tedavisi, bu dönemde görülen semptomların kontrol altına alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Kadın olmanın en doğal süreçlerinden olan menopoz, her kadının hayatının belli kısmında görülen bir süreçtir. Yaşanan hormonal değişimler de bu süreçte bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Menopoz dönemi görülen semptomların şiddeti her kadında aynı olmayabilir. Bazı kadınlarda az şiddetli semptomlar söz konusu iken bazı kadınlarda daha şiddetli semptomlar görülebilir. Böyle bir durumda da uzmanlar menopoz tedavisi gibi yöntemleri tavsiye etmektedir. Menopoz süreci boyunca ortaya çıkan semptomların şiddetini azaltmak adına kliniğimize de başvurmanız mümkündür.
Menopoz Nedir?
Menopoz ne demek sorusuna üst üste 12 ay boyunca adet kanaması olmaması durumu şeklinde yanıt verebilmek mümkündür. Kadınların adetten kesildiği döneme tekabül eden menopoz, östrojen ve progesteron hormonlarının daha az üretildiği anlamına da gelir. Menopoz dönemine bakıldığında da zaten bu hormon değişikliğine bağlı gelişen semptomlar görülmektedir.
Menopoz yaşı, genellikle 40 yaşlarda ortaya çıkan ve hormona bağlı olarak gelişen bir süreçtir. Bazı kadınlarda bu süreç 50’li yaşlar itibariyle de görülebilir. Menopoz sürecinin en sık görüldüğü yaş aralığı ise genellikle 40’lı yaşların sonu, 50’li yaşların başıdır. Tüm bu süreç, kadınların tamamında görülen normal bir süreçtir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Menopoz
Menopoza girenlerin yorumları da göz önüne alınarak bu sürece yönelik genel bir kanı oluşturmak mümkündür. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de yapılan gözlemler neticesinde bu süreci üç farklı sınıfa ayırmıştır
- Premenopoz: Menopoz öncesi dönemde ilk olarak yumurtalıkların folikül aktiviteleri azalmaktadır. Yine aynı süreçte kadınlarda adet döneminde de düzensizliklerin görülmesi söz konusudur.
- Menopoz: Menopoza girerken adet kanaması görüldüğü son kısım bu döneme denk düşmektedir. Bu süreçten sonra bir daha adet kanaması görülmesi söz konusu değildir.
- Postmenopoz: Bu süreç menopoza girildikten sonra gelişen ve tam 12 ay boyunca adet görülmemiş olan süreçtir. Postmenopoz süreci de genellikle 6 ya da 8 yıl boyunca devam edebilir.
Menopoz Belirtileri Nelerdir Kaç Yaşında Başlar?
Menopoz tedavisi gerektiren durumlarda ilk önce bu süreçte görülen başlıca belirtileri bilmek gerekmektedir. Sürecin ilk belirtileri ise premenopoz dediğimiz dönemde ortaya çıkmaktadır. Ancak bu dönem her kadında aynı işlemeyebilir. Bazı kadınlarda 40 – 45 yaşlarında görülen ilk aşama bazılarında 50 yaş sonrası da görülebilir.
İşte, henüz ilk süreçte kadınlarda sıkça görülen başlıca semptomlar:
- Sıcak basması
- Yorgunluk hissi
- Adet düzensizlikleri (en sık görülen semptom budur)
- Yumurtlama oranında azalma görülmesi
- Terleme, ateş basması, nabızda artış görülmesi
- Depresif ruh hali, çabuk sinirlenme, iştahsızlık
- Uyku problemleri
- Cinsel uyarılmanın azalması
- Kemik erimesi
- İdrar kaçırma
Yukarıdaki belirtilerin haricinde baş ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar da menopozun işaretçisi olabilir. Tüm bu semptomların çok şiddetli olması halinde menopoz tedavisiuygulanması tavsiye edilmektedir.
Erken Menopoz Nedir?
Erken menopoza girenlerin yorumları da baz alınarak konulan tanıda bu dönemin 40 yaş ve öncesine denk düştüğü kabul edilmektedir. Normalde menopoz 40 yaşından sonra ve hatta 45 – 50 yaşları arasında görülen bir süreçtir. Bazı uzmanlar 45 yaş öncesinde görülen menopozun da erken süreç olduğu konusunda hemfikirdir. 40 yaşından daha genç dönemde görülen menopoz ise genellikle prematür menopoz olarak adlandırılır.
Bu dönemin erken başlaması kemik erimesi, felç ve kalp hastalıklarına yol açabilir. Bu sebeple menopoz tanısı konulması ve menopozdan sonra gereken tedavilerin de başlatılması önemlidir.
Menopoz Tedavisi Nedir? Menopoz Tedavi Edilebilir Mi?
Menopoz tedavisi, her kadının ihtiyaç duymadığı ama bazı kadınların şiddetli semptom nedeniyle ihtiyaç duyabildiği bir tedavidir. Menopoz için herhangi bir tedavi ile geciktirme ya da süreci tamamen ortadan kaldırma gibi bir durum söz konusu değildir. Bu süreç, hayatın doğal akışında yer alan ve vücudun geçtiği normal bir evredir.
Menopoz tedavisi de hormon tedavisi şeklinde verilebildiği gibi daha farklı teknikler kullanılarak da uygulanabilir. Menopoz tedavisi için genellikle hastanın semptomlarının genel durumuna bakılması gerekir. Menopoz kaynaklı ortaya çıkan bazı rahatsızlıkları ortadan kaldırmak adına o hastalığa yönelik önlem alınması da gerekebilir. Örneğin bu süreçte görülen osteoporoz (kemik erimesi) gibi problemler için ayrı bir tedavi yöntemi izlemek doğru olacaktır.
Hormon Destekli Menopoz Tedavisi
Menopoz tedavisi için öncelikle hormon desteği sunan bir tedavi modeli izlemek gerekebilir. Bildiğiniz üzere bu süreçte östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminde önemli ölçüde bir azalma gözlemlenecektir. Dolayısıyla bu dönemde görülen pek çok semptom da hormon üretiminin azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Hormon desteği sayesinde sıcak basması, sinir hali, saç dökülmesi ve vajinal kuruluk gibi semptomların önüne geçebilmek mümkündür. Menopoz tedavisi kapsamında uyguladığımız hormon desteği de şu şekildedir:
- Bazı hastalarımıza doğrudan tek başına östrojen desteği sağlıyoruz. Bunun içinde sizi bir ön muayeneden geçiriyoruz. Hala rahmin korunuyor olması durumu söz konusu ise bu tedaviyi uygulamıyoruz.
- Bazı hastalarımıza da östrojen progestin hormon tedavisini uygulamayı tercih ediyoruz. Hala rahmi bulunan hastalarımıza uyguladığımız bu tedavide her iki hormonu da kombinasyon halinde veriyoruz.
Hormon Destekli Olmayan Menopoz Tedavisi
Menopoz tedavisi için hormon desteği olmayan bazı tedavi tekniklerini de hastalarımız ile paylaşmayı tercih ediyoruz. Örneğin bazı semptomların yol açabildiği çeşitli hastalıkları kontrol altına almak için reçeteli ilaç tedavisi uygulayabiliyoruz.
Tüm bunların yanı sıra diyet ve egzersiz gibi tavsiyeler de sunuyor ve sürecin rahat atlatılması adına bilgilendirmede bulunuyoruz. Özellikle de menopoz sürecinde uygulanan sağlıklı beslenme taktiklerinin bu süreci daha rahat atlatmada önemli olduğunu vurguluyoruz.
Menopozda Hamilelik Görülebilir Mi?
Menopoza giren kadın hamile kalır mı sorusu bu süreci yaşayan kadınlar tarafından sık sık sorgulanıyor. Fakat bu dönemde bazı semptomlar hamilelik semptomları ile karıştırılabiliyor. Pek çok semptom birebir hamilelikte görülen semptomlar ile aynı olabiliyor. İşte, menopoz ve hamilelik dönemlerinde görülen bazı ortak semptomlar:
- Adet döngüsünün düzensiz olması, adet gecikmesi
- Yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk hissi
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Duygusal durumda görülen hızlı değişiklikler, aniden gelen ağlama krizleri vb.
- Kilo almaya başlama
- Kasık bölgesinde hissedilen kramplar, şişkinlik
- Sıcak basması ve aşırı terleme
Yukarıda bahsi geçen semptomlar ile menopoz semptomları sürekli olarak karıştırılmaktadır. Dolayısıyla özellikle de 40 yaşın üzerinde iseniz ilk önce menopoz ihtimalini göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Buna ek olarak hamilelikte görülmesi muhtemel olan diğer semptomların da sizde olup olmadığına bakmanızı tavsiye ediyoruz. İşte, yalnızca hamilelikte görülen başlıca semptomlar:
- Göğüslerin şişmesi, göğüslerde oluşan aşırı hassaslaşma ve ağrı
- Mide bulantısı (özellikle de sabah)
- Daha önce yiyebildiğiniz bazı gıdalardan tiksinme durumu
- Bazı kokulara karşı aşırı hassaslaşma
- Kabızlık ve buna bağlı gelişen bazı sindirim sistemi sorunları
Peki, gerçekten de menopoz döneminde hamile kalmak imkansız mıdır? Bazı nadir görülen durumlarda adet döngüsü stabil devam ediyorsa hamilelik riski bulunabilir. Fakat bu risk oranı bir hayli düşüktür. Yine de menopoz döneminde hamile kalma ihtimalini ortadan kaldırmak adına cinsel ilişkiyi yaşarken korunmanız tavsiye edilmektedir.