Rahim alma ameliyatı histerektomi olarak adlandırılır. Kadının üreme organı olan rahim bu ameliyat ile tamamen ya da kısmi olarak alınır, vücuttan tahliye edilir. Ameliyat, pek çok farklı nedene bağlı olarak yapılan bir operasyondur ve çoğunlukla son çözüm olarak devreye girer. Hayati risk taşıyan hastalıklar, durumlar ya da farklı tedavi seçenekleriyle başarı elde edilememesi gibi durumlarda uygulanan bir operasyondur.
Günümüzde bu operasyon farklı teknikler kullanılarak gerçekleştirilebiliyor. Özellikle kapalı teknik olarak bilinen laparoskopik yöntem tercih edildiğinde hastaların kısa bir iyileşme dönemi sonrasında günlük hayatlarına dönmeleri mümkün oluyor. Ancak kadınlar için bu ameliyatla ilgili çok fazla soru işaretinin olduğu da bilinir. Bu soruların tamamına yanıt vereceğiz ve ilk olarak hangi durumlarda rahim organının alınması gerektiğini açıklayalım.
Rahim Hangi Durumlarda Alınır?
Hangi durumlarda rahim alma ameliyatı yapıldığı sorusunun yanıtını kısa bir liste halinde aktarabiliriz.
- Rahim kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Çikolata kistinin rahimde görülmesi
- Miyom
- Miyoma bağlı bel ve kasık ağrıları, idrara yapamama ya da idrar kaçırma gibi sorunların yaşanıyor olması
- Şiddetli ve durdurulamayan kanama yaşanması
- Sıklıkla ara kanamalar yaşanması
- Tedavi edilemeyen aşırı adet kanamaları olması
- Rahim içi kalınlık artışı
- Rahim sarkması
- Rahim ağzında kanser öncüsü değişimler olması
- Doğum sonrası aşırı kanama durumu
- Kronik pelvik ağrı yaşanması
Rahim Alınması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Neden rahim ameliyatı yapıldığına yani ameliyat nedenine, operasyonun hangi teknikle gerçekleştirildiğine bağlı olarak ameliyat süresi değişebilir. Genel olarak 1-2 saat süren bir operasyon olduğunu söyleyebiliriz.
Rahim Ameliyatı Sonrası Sıkıntılar
Hastalarda rahim ameliyatı sonrasında vajinal akıntı olabilir. En çok şikayet edilen sıkıntı budur. Aynı zamanda bir süre ağrı olması da şikayetler arasında yer alır. Hastaların iyileşme dönemi boyunca mutlaka vücutlarını zorlayan hareketlerden kaçınmaları önerilir. Bu sayede ağrının artmasının da önüne geçilebilir. Bunun dışında rahim alma ameliyatı kaynaklı olarak uzun süreli sıkıntılar yaşanmaz.
Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?
Kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak rahim alma ameliyatı sonrası ağrıların ne kadar şiddetli olduğu ya da ne kadar sürdüğü değişebiliyor. İyileşme sürecinin çoğunlukla 4 – 6 hafta dolaylarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kapalı teknik kullanıldığında iyileşme süresi daha kısa olur. Bu süre boyunca hafif de olsa bir ağrı meydana gelebilir. Doktora danışmak kaydıyla doktorun önerdiği ağrı kesici ilacın kullanılması mümkündür.
Rahim Alındıktan Sonra Neler Olur?
Öncelikle rahim ameliyatı sırasında eğer yumurtalıklar alınmadıysa kadınların hemen menopoza girmediklerini belirtmeliyiz. Yumurtalıklar alınmadıysa menopoza normal zamanda girilir. Fakat rahim olmadığından artık adet kanamaları da olmaz. Ameliyat sonrasında hamile kalmak ise asla mümkün değildir. Kadınların merak ettiği hususlardan biri de bu ameliyatın cinsel yaşamı bitirip bitirmediği oluyor. Histerektomi, cinsel yaşamı bitiren bir ameliyat değildir. Sadece üreme fonksiyonu artık sona erer. Cinsel yaşantıyı bitirmez.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Cinsellik
Hastaların rahim alma ameliyatı konusunda en çok merak ettikleri unsurlardan biri de cinsellik konusudur. Bu nedenle histerektomiden sonra cinsellik biter mi sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Şimdiye dek bu operasyondan sonra cinselliğin bittiği ya da azaldığı yönünde bir bulgu içerikli rapor yayınlanmadı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus ameliyatta yumurtalıkların alınmasıdır. Bu nedenle hormon seviyelerinde bir azalma olması beklenen bir durumdur. Buna bağlı olarak da kadınlarda menopoza girme olabilir. Menopoza girme de cinsel istekte azalmaya yol açabilir. Bu arada ameliyattan ne kadar süre sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini de aktaralım. Bu süre 30 gün dolaylarındadır ancak bazı hastalarda 40 günü de bulabilir.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu?
Bazı hastalarda rahim alma ameliyatı sonrasında hafif seviyede bir şişkinlik olabiliyor. Bunun nedeni ameliyat sonrasında gaz çıkışının gecikmesidir. Kendiliğinden düzelen bir sorun olduğundan şişkinlik problemine müdahale edilmesine gerek olmaz.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır Mı?
Bazı araştırmalara göre rahim alma ameliyatı sonrasında kadınların bir miktar kilo aldıkları belirlendi. Ancak bunun ameliyat ile doğrudan bağlantılı olduğunu söylemek güçtür. Çoğunlukla kadınların operasyon sonrasında hareketsiz bir yaşam sürmeleri, sağlıksız beslenmeleri gibi nedenlerle kilo aldığı yönünde bir görüşün de olduğunu ekleyelim.
Rahim Alındıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeli?
Hastaların rahim alma ameliyatı sonrasında dikkat etmeleri gereken unsurlar şunlardır:
- Operasyondan sonra 1 ay ağır kaldırılmamalı ve vücudu zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır. Ağır sporlar ve egzersizler yapılmamalıdır.
- 1 ile 1,5 ay kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
- Operasyondan sonra kasık bölgesinde ağrı olabilir ve bu durum normaldir. Ancak ağrının çok şiddetli olması ya da şiddetinin giderek artması durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
- 6 hafta boyunca vajinal akıntı olabilir. Bu durumda tampon yerine ped kullanılması önerilir.
- Genital bölgenin hijyenine çok dikkat edilmelidir.
- Banyo yapılmasında bir sakınca olmaz ancak enfeksiyon riski nedeniyle ayakta duş alınmalıdır. Aynı zamanda karın bölgesinde dikiş varsa dikişleri korumak, bu bölgeye baskı uygulamamak gerekir.
- Beklenmedik bir durum gelişirse doktora bilgi verilmelidir.
Supraservikal ya da Kısmi Rahim Alınması Nedir?
Bazı hastalarda rahim alma ameliyatı sırasında rahim organının bir kısmı alınmaz. Bu durum genellikle doğum sonrasında durdurulamayan aşırı kanama olduğunda tercih edilen bir tekniktir. Bu hastalarda rahim ağzı kalır ve bu nedenle düzenli bir şekilde smear testinin yapılmaya devam edilmesi gerekir.
İlginizi çekebilir –> Rahim Duvarı Kalınlaşması
Rahim Alma Ameliyatı Çeşitleri
Vajinal Histerektomi
Sadece hekim için değil hasta için de daha kolay bir rahim alma ameliyatı yöntemidir. Ancak uygulanabilmesi için rahimin vajinal bölgeye sarkmış olması gerekir. karın bölgesine bir kesi uygulanmaz ve diğer teknikler ile kıyaslandığında komplikasyon riski de daha düşüktür.
Abdominal Histerektomi
Karın bölgesine kesi uygulanan açık ameliyat tekniğidir. Vajinal histerektominin uygulanamadığı durumlarda tercih edilebilir. Aynı zamanda vajinal histerektominin hasta için riskler taşıyor olması durumunda da bu tekniğin uygulanması seçilebilir. Sezaryenle doğumda olana benzer bir kesi uygulanır ve rahim bağlarından ayrılarak çıkarılır. Vajen güdüğünün kapatılmasının ardından operasyon tamamlanır. Eğer rahmin tamamı alınırsa total abdominal histerektomi, serviks bırakılırsa supraservikal histerektomi adı verilir.
Laparoskopik Histerektomi
Kapalı teknik olarak bilinir ve robotik teknoloji kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Hastanın iyileşme süresi açık tekniğe nazaran daha kısa olur. Rahmin bu yöntemle tamamen çıkarılması mümkündür ve pek çok hastalığın riskini değerlendirmek için de uygulanan bir tekniktir.
Rahim Alma Ameliyatının Riskleri
Tüm operasyonlarda olduğu gibi rahim alma ameliyatı da çeşitli riskleri barındıran bir işlemdir. Bu risklere şu örnekler verilebilir:
- Akciğerde ya da toplardamarda pıhtı gelişmesi
- Ameliyat sırasında ya da sonrasında kanama olması
- Enfeksiyon
- Anesteziye bağlı riskler
- Bağırsaklarda tembellik olması
- Komşu organların operasyon sırasında zarar görmesi
Ankara Rahim Alma Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar?
Hangi teknikle rahim alma ameliyatı yapıldığı, cerrahın deneyimi gibi çeşitli hususlara bağlı olarak fiyatlar değişebiliyor. Bu nedenle her hasta için geçerli net bir histerektomi fiyatından söz edemeyiz. Öncelikle ameliyat planlamasının netleştirilmesi gerekir. Histerektomi hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Tıkla öğren –> Rahim Sarkması