Sistit ya da diğer adıysa mesane enflamasyonu mesanede enfeksiyon meydana gelmesidir. İdrar yaparken yanma olması ya da çok sık idrara çıkma gibi çeşitli belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlık aynı zamanda çok idrar varmış ancak tamamını yapamıyormuş hissine de neden olur. Mesane ile alakalı rahatsızlıkların büyük bir bölümünde sık idrara çıkma isteği belirtisi gözlemlenir. Bu nedenle sıklıkla idrara çıkma isteğinin olması önemli bir semptom olsa da bu belirti tek başına kişide sistitin bulunduğunu göstermez.
Hangi hastalıkların sistitle karıştırıldığını, bu rahatsızlığın nasıl tedavi edildiğini ve tekrarlamaması için ne yapılması gerektiğini aktaracağız. İlk olarak belirtilerin neler olduğunu listeleyelim.
Sistit Belirtileri Nelerdir?
En belirgin ve en çok yaşanan sistit belirtileri sıklıkla idrara çıkma ve aynı zamanda idrar yaparken yanma hissinin olmasıdır. Ani bir şekilde idrara çıkma isteği olsa da kişi idrarının tamamını yapabildiğini hissedemeyebilir. Bununla birlikte yaşanan diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İdrar yaparken yanma ve ağrı hissinin olması
- Bel ve kasık bölgesinde bölgesinde ağrı olması
- İdrardan kan gelmesi
- İdrarın kötü kokulu olması
- İdrarın renginin bulanık olması
- İdrarın renginin normalden daha koyu olması
- İdrar kaçırma sorunu
- Karın bölgesinde kramp olması
- Mide bulantısı ve kusma
- Terleme
- Yüksek ateş
Hangi Hastalıklar “Sistit” İle Karıştırılabilir?
Sıklıkla sistit ile karıştırılan rahatsızlıklar şunlardır:
- İdrar yolu taşı
- Mesane enfeksiyonu
- Bağırsaklarda enfeksiyon olması
- Prostat bezinde enfeksiyon olması
- İdrar kanalı darlığı
Sıraladığımız bu rahatsızlıkların belirtileri birbirine benzer. Bu nedenle belirtiler yaşandığında doğru teşhis konması için bir doktora başvurulması önemlidir.
Sistit Tedavisinde Ne Yapılır?
Tedavi seçenekleri değerlendirirken sistit rahatsızlığının ne kadar ilerlediği ve hastanın genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulur. Eğer basit bir enfeksiyon durumu varsa antibiyotik ilaç kullanımı ile gerekli tedavi sağlanacaktır. Ancak hastanın şikayetlerinin nedeni enfeksiyon değilse bu durumda daha farklı tedavi seçeneklerinin ele alınması gerekir. Şiddetli ya da kronikleşmiş sistitin tedavisinde başarılı olan antibiyotik ilaç çeşitlerinin olduğunu da ekleyelim.
Bol sıvı alımı ve beraberinde dinlenme ile tedavinin daha kısa zamanda etkisini göstermesi sağlanabilir. Bölgenin sıcak tutulmasında da fayda olacaktır. Sıklıkla sorulan sorulardan biri de sistit hastalığının kendi kendine geçme olasılığıdır. Bu rahatsızlığın kendiliğinden geçme ihtimali olsa da son derece düşüktür. Özellikle kronikleşmiş sistitin kendi kendine geçme olasılığı yok denecek kadar azdır ve mutlaka tıbbi tedavinin uygulanması gerekir.
Kaç Tip Sistit Vardır?
Genel olarak 2 tip sistit olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar;
- Akut
- Kronik
İntersistiyal Sistit Nedir?
İntersistiyal sistit mesane duvarında bakteriyel bir enfeksiyon olmadan iltihaplanmanın meydana gelmesi olarak açıklanabilir. Bu rahatsızlığın bir diğer adı da ağrılı mesane sendromudur. Kronik bir problem olduğunu ve ağrının çoğu zaman daimi olduğunu da ekleyelim. Aynı zamanda idrara sıkışık hissetme ve idrar yaparken yanma hissi de yaşanır. Tedavisinde ise mesane içerisinde ilaç uygulaması yapılabilir. İntersistiyal sistitin kadınlarda daha sık görüldüğünü ve bu oranın erkeklere nazaran 10 kat fazla olduğunu da ekleyelim.
Her vakada aynı tedavinin uygulanması mümkün olmayabilir çünkü bu rahatsızlığın enflamasyonunun nedeni tam olarak belli değildir. Bakteriden kaynaklanan sistitte olduğu gibi mesanede belirgin bir enfeksiyon olmaz. Dolayısıyla antibiyotik ilaç kullanımı ile tedavinin sağlanması mümkün olmayabilir. Bu rahatsızlıkta hastanın şikayetlerinin azaltılabilmesi için bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemlere şu örnekleri verebiliriz:
- Ağızdan alınan ya da direkt olarak mesaneye iletilen ilaçların kullanımı
- Mesanenin su, gaz ya da cerrahi yöntemle gerilmesi
- Pelvik bölgede meydana gelen ağrının azaltılması ya da giderilmesi için sinir stimülasyonunun uygulanması
Beslenme Tarzı Sistite Yol Açabilir Mi?
Genellikle sistit ile beslenme şekli arasında bir bağlantı olmadığı düşünülse de bu doğru değildir. Sistitte kişinin beslenme şeklinin mutlaka doğru biçimde belirlenmesi gerekir. Kızartılmış yiyeceklerin, tuzlu ya da baharatlı gıdaların tüketilmemesi gerekiyor. Asitli içeceklerden ve çay ile kahve gibi içecek çeşitlerinden uzak durulmasında fayda olacaktır. Tüm bu gıdaların sistiti tetiklediği ve hastalığa bağlı şikayetlerin artmasına yol açtığı biliniyor. Dolayısıyla hastaların söz konusu gıdaları içermeyen bir beslenme şeklini benimsemeleri son derece önemlidir.
Sistit Daha Çok Kadınlarda Mı Erkeklerde Mi Görülür?
Yapılan araştırmalara göre sistit erkeklerden ziyade kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Elbette erkeklerde de görülür ancak kadınlarda görülme oranları, kadınların anatomisi nedeniyle çok daha yüksektir. Kadınların idrar yolu daha kısadır ve genital bölgeden bakteriler çok daha kolay bir şekilde idrar yollarına geçebilir. Kadınların daha sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi de bundan kaynaklanır. Aynı zamanda bazı kadınlarda sıklıkla sistitin de ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Sık Sık Tekrarlayan Sistitler Nasıl Tedavi Edilir?
Sistitin sıklıkla tekrarlıyor olması kişinin günlük hayatını ve iş hayatını da olumsuz etkileyebiliyor. Bu gibi durumlarda mutlaka sistit hastalığının neden sık sık tekrarlandığının araştırılması gerekir. Sistitin tekrarlama nedeni bulunamazsa hastaların çok sık antibiyotik ilaç kullanması gerekebiliyor. Bu da önerilen bir durum değildir.
Sistitin sürekli tekrarlamasını önlemek için hastaların da alabileceği bazı önlemler vardır. İlk olarak beslenme şekline mutlaka dikkat edilmelidir. Acı, baharatlı, çok tuzlu yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Ayrıca kızartma türü yiyeceklerden ve asitli içeceklerden de uzak kalınmalıdır. Aşırı kafein alımı da bu hastalığı tetikleyebildiği için kafein alımının sınırlandırılmasında fayda olacaktır. Gün içerisinde mutlaka bol miktarda sıvı alınmalıdır.
Düzenli olarak tuvalete gidilmesi, sistitin tekrarlamasını önlemek için alınabilecek tedbirlerden biridir. İdrar geldiğinde tutulmamalıdır ve aynı zamanda genital bölge hijyenine de maksimum düzeyde dikkat edilmelidir. Bu arada kabızlığın da bu hastalığı tetiklediğini ekleyelim. Hastaların kabız olmamaya dikkat etmesinde fayda olacaktır.
İlginizi çekebilir –> Genital Hijyen
Risk Faktörleri Neler?
En önemli risk faktörü idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Aynı zamanda gün içerisinde yeterli oranda su içmemek de sistit hastalığında önemli bir risk faktörüdür. İdrar yollarında darlık olması ve bazı anatomik bozuklukların bulunması riskler arasında bulunuyor. Bununla birlikte ıslak mayo ve bikini ile uzun süre kalmak, ayakları üşütmek gibi durumların da bu hastalığa neden olabildiğini ekleyelim.
Sistit Nedenleri Nelerdir?
Çoğunlukla sistit nedeni bakterilerdir. Bağırsak ve sindirim sisteminde çeşitli bakteriler normal olarak bulunur ve bu bakteriler zararsızdır. Ancak bağırsak ve sindirim sistemindeki bu bakteriler herhangi bir nedenle mesaneye ulaşırsa bu durumda sistitin meydana gelebileceğini belirtelim. Özellikle E.coli olarak bilinen “escherichia coli” adlı bakterinin bu soruna sebebiyet verdiği biliniyor.
Bununla birlikte mesanenin çeşitli nedenlerle zarar görmesi ya da tahriş meydana gelmesi gibi durumlar da nedenler listesinde yer alıyor. Diğer nedenlere şu örnekleri verebiliriz:
- Kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görmek
- Bazı ilaçların kullanımı
- Aktif cinsel yaşamın olması
- Mesane tüpü ya da idrar sondası gibi medikal malzemelerin uzun süre kullanımı
- Mesane taşlarının varlığı
- Genital bölge temizliğine dikkat edilmemesi
- Hamilelik
- Prostat bezinde büyüme olması
- Menopoza girmek
- Parfümlü genital bölge temizlik malzemeleri kullanmak
- Diyabet hastası olmak
Sistit Çocuk Sahibi Olmayı Etkiler Mi?
Hayır, sistit çocuk sahibi olmaya engel bir durum değildir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlık durumunu olumlu ya da olumsuz etkilemez. Sistitle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Tıkla öğren –> Kegel Egzersizi