Tüp bebek tedavisi
, anne – baba olmak isteyen kişilere adeta bir umut ışığı olma niteliği taşıyan bir tekniktir. Doğal yöntemlerle bebek sahibi olamayan kişiler, tüp bebek yöntemi ile hayallerine kavuşabilmektedirler. Tedavi, çok uzun yıllardır uygulanan hem etkili hem de oldukça güvenilir bir yöntemdir. Söz konusu “kısırlık” durumu olduğunda akla ilk önce tüp bebek yöntemi gelmektedir.

Tüp bebek tedavisi, IVF adıyla da bilinen ve bebek sahibi olmayı engelleyen pek çok konuda yardıma yetişen bir tedavidir. Biz de kliniğimizde uyguladığımız bu tedavi yöntemi sayesinde ebeveyn olmak isteyen çiftlere adeta umut ışığı olmaya çalışıyoruz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavi yöntemi, çocuk sahibi olmaya çalışıp olamayan çiftlerin tercih ettiği en etkili tedavilerden biridir. Tüp bebek tedavisinin uygulandığı durumlar arasında kısırlık, tüplerde tıkanma durumu, sperm kalitesinin düşük olması ve ileri yaş gibi faktörler yer alır. Başarı oranına bakıldığında oldukça umut verici olan tedavi, laboratuvar ortamında döllenme işleminin yapılması ile uygulamaya konulur.

Tedavide kadın üreme hücresi olan yumurta ile erkek üreme hücresi spermlerin vücut dışında döllenmesi amaçlanır. Yumurtaların toplanması ve sperm hücrelerinin de yumurta ile döllenmesi tedavinin farklı aşamalarını oluşturmaktadır.

Anne adayı olan kişinin rahmine yapılan embriyo transferi sonucunda tedavi de artık sonlandırılmış olacaktır. Embriyo transferi sonrasında gebelik elde edilmiş ise artık anne adayımızın normal yollarla hamile kalmış bir kadından farkı kalmamış demektir.

Bizim de uyguladığımız bu yöntem sayesinde çeşitli nedenlerden dolayı hamile kalamamış olan kadınlar bebeklerini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi aşamaları, yumurtaların rahme yerleştirilme şekline göre farklılık gösterebilir. Transfer işleminden sonra tedavi de artık sonlanmış demektir. İşte, farklı teknikler ile uyguladığımız yumurta yerleştirme işlemleri:

  • İlk yöntemde klasik teknik uygulanır ve spermin yumurta ile aynı laboratuvar ortamında bırakılıp doğal bir şekilde döllenmesi amaçlanır.
  • İkinci yöntemde ise sperm hücreleri direkt olarak yumurtanın içerisine enjekte edilir.

Bu her iki yöntem de hastanın durumuna en uygun nasıl olacaksa o şekilde uygulanabilir. İki tekniğin de başarı oranı eşit denilecek seviyededir. Döllenme tekniklerinden sonra elde edilen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Embriyonun anne rahminde tutunması ile birlikte normal gebelik süreci gerçekleşmiş olacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?


Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer gibi soruların yanıtlarına tedavinin aşamalarını bilerek yanıt verebilmek mümkündür. Tüp bebek öncesi uygulanması gerekenler ile tedavi süreci boyunca uygulanması gerekenler farklılık göstermektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar da yine anne adayının genel muayenesi yapıldıktan sonra belirlenir.

Tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlar sorusuna da ilk 2 – 3 gün arasında yanıtını verebilmemiz mümkündür. Yani bu dönemde anne ve baba adayının kliniğimize gelerek yumurtalık ve sperm kalitesi kontrolü yaptırması gerekmektedir.

İşte, kliniğimizde uyguladığımız tedavinin başlıca aşamaları:

  • Tedaviye başlamadan önce anne ve baba adayının genel bir ön muayene sürecinden geçmesi gerekmektedir. Her iki ebeveyn adayının da fiziksel durumu elverişli ise tedavi için ilk adım atılır.
  • Tedavinin ilk aşamasında anne adayının bazı hormon ilaçlarını düzenli olarak kullanması beklenir. Burada amaç adet döneminde tek bir yumurta yerine birden fazla yumurtanın oluşmasını sağlamaktır.
  • Tüm bunlara ek olarak erken yumurtlama dönemine engel olmak adına da bazı ilaçların kullanılması gerekebilir.
  • İlaç kullanımı boyunca belli aralıklarla anne adayının genel bir muayeneden geçmesi gerekebilir. Bu muayene sürecinde de genellikle ultrason ve kan testleri uygulanmaktadır.
  • İlaçların kullanımına son verildikten sonra yumurta gelişimine bağlı olarak yumurta toplama aşamasına geçmek gerekir. Bu teknik için de “çatlatma iğnesi” adı verilen medikal bir ekipman ile yumurtanın toplanması sağlanır.
  • Yumurta ve baba adayından alınan sperm hücreleri yukarıda da bahsetmiş olduğumuz iki teknikten biri kullanılarak laboratuvar ortamında döllenir.
  • Döllenmiş olan yumurtanın 2 -3 ya da 5 – 6 gün arasında laboratuvar ortamında bazı testlerden geçirilmesi gerekir. Bu testler, ısı ve atmosferin oranının yaratıldığı yapay bir ortamda gerçekleştirilir. Testlerin amacı ise rahime yerleştirilecek en sağlıklı döllenmiş yumurtayı bulmaktır.
  • Eğer laboratuvar koşullarında anne adayı için uygun bir embriyo gelişmiş ise embriyonun rahime aktarılması sağlanır. Bu işlemde bazı kişilere lokal anestezi uygulamak gerekebilir.
  • Yumurtanın ilk toplandığı aşamada da anne adayına lokal anestezi ya da sedasyon ilaçları vermek gerekebilir.
  • Embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesinden 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir. İlk testin ardından negatif sonuç alınmışsa birkaç gün sonra bir diğer testin yapılması tavsiye edilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Korunmadan cinsel birliktelik yaşayıp en az bir senedir bebek sahibi olamamış olan çiftler kliniğimize başvuruda bulunarak tedavi olabilirler. Kliniğimize başvuran hastalarımız genellikle aşağıdaki durumlardan dolayı bebek sahibi olamamış kişilerdir:

  • Düşük sperm sayısı
  • Prostat ya da testis kanseri geçmişi
  • 30 yaşından büyük ve en az 6 aydır regl olamamış
  • Düzensiz menstural periyod aralığı
  • Çikolata kisti teşhisinin bulunması
  • İki ya da daha fazla sayıda düşük yapmış olma
  • Yumurtalık kanallarının tıkalı olması
  • Polikistik over sendromuna bağlı gelişen yumurtlama problemi
  • Endometriozis hastalığı teşhisinin konulmuş olması
  • Ebeveyn olmak isteyen erkeğin ya da kadının yaşı
  • Açıklanamayan kısırlık durumu (fizyolojik sorun olmadan görülen kısırlık)
  • İmmünolojik kısırlık durumu

Yukarıda bahsi geçen durumlar doğal yollarla hamile kalmayı önemli ölçüde engelleyen durumlardır. Dolayısıyla en az bir sene boyunca gebe kalmak isteyip kalamamış olan kişiler kliniğimize başvuruda bulunabilir.

Tüp Bebek Başarı Oranı Nedir?

tüp bebek başarı oranı
Tüp bebek tedavisi
, kısırlık giderici yöntemler arasında yer alan ve yüksek başarı oranı ile dikkat çeken bir tedavidir. Türkiye sınırlarında yapılmış olan istatiksel araştırmalara göre tüp bebek deneyen her üç çiftten ikisi bebek sahibi olmayı başarmıştır.

Tedavinin ilerleyen yıllarda daha gelişmiş teknikler ile daha yüksek başarı oranı yakalayacağı da düşünülmektedir. Ülkemiz de Avrupa sıralamasında başarı oranı olan 5. sırada, dünyada ise 7. sırada yer almaktadır. Kliniğimizde sunduğumuz bu tedavi hizmetiyle biz de Türkiye’nin tüp bebekteki başarı oranına önemli bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz.

Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranını Etkileyen Faktörler

Tüp bebek tedavisi için yüksek başarı oranına sahip güvenilir bir teknik demek yanlış bir tanım olmayacaktır. Elbette tedavinin başarı oranını etkileyen ve kişiden kişiye farklılık gösteren birtakım durumlar da bulunmaktadır. İşte, tedavinin başarı oranına negatif ya da pozitif etki sağlayan başlıca faktörler:

  • Yüksek kiloya sahip olmak (obezite vb.)
  • 35 yaş sonrasında hamile kalma şansında düşme gözlemlenmesi mümkündür.
  • Spermim kalite durumu (sperm sayısının çok az olması, sperm tutunma sorunları vb.)
  • Yumurtalık rezervinde görülen azalma
  • Sebebi bulunamayan kısırlık durumu
  • Üremeye yönelik gelişmiş olan bazı bağışıklık problemleri
  • Çiftlerin sigara kullanıyor olması
  • Dengeli beslenme, sağlıklı yaşam ve alkolden uzak durma tedavide pozitif etkilere sahiptir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Denenebilir?

Tedavinin ilk etapta başarısız olması durumunda çiftlerin hemen umutsuzluğa düşmemesini öneriyoruz. Tüp bebek yöntemiyle ikinci ve hatta üçüncü denemede hamile kalma oranı bir hayli yüksektir. Genellikle tüp bebek için 3 kez deneme yapılması uygun görülen bir rakamdır. Fakat her ne kadar başarı oranı düşük de olsa dördüncü ve beşinci denemelerde de hamile kalma ihtimali söz konusu olabilir.

Tüp Bebek Yöntemiyle Çoğul Gebelik

Tüp bebek tedavisi sonrasında gelişen hamilelikte çoğul gebelik gözlemlenme oranı da bir hayli yüksektir. Genelde istatistikler her 80 doğumda 1 çoğul gebeliğin görüldüğünü söylemektedir. Bu oran, tüp bebek sonrasında ortalama 20 kat artmış olacaktır. Bu da demektir ki tüp bebek sonrası her 4 gebelikten 1 tanesi çoğul gebelik olabilir.

Çoğul gebelik durumunu göz önüne aldıktan sonra tüp bebek için kesin bir karar vermeniz beklenmektedir. Pek çok ebeveyn adayı, çoğul gebelik oranına rağmen tüp bebek yöntemini tercih etmektedir.

Ankara da Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları 2023

Tüp bebek maliyeti, genel olarak uzman doktorun muayenesinden sonra netleşecektir. Uygulanan teknikler, kullanılması gereken ilaçlar ve diğer tüm medikal girdiler fiyata etki eden başlıca faktörlerdir. Dolayısıyla tüp bebek tedavisi hakkında daha net bilgi almak ve fiyat bilgisine ulaşmak için kliniğimiz ile iletişime geçmeniz gerekecektir. İletişim sayfamızdaki bilgilerden yola çıkarak bizimle dilediğiniz her zaman iletişime geçmeniz mümkündür.