Vajinal kuruluk sorunu kadınlar için oldukça önemlidir. Çünkü hem günlük yaşam kalitesini hem de cinsel yaşam konforunu olumsuz etkileyen bir problemdir. Normal koşullarda vajinanın nemli ve kaygan bir yapıya sahip olması gerekir. Vajina girişinde yer alan bartholin ve skene bezleri bu görevi üstlenir ve vajinada şeffaf, kaygan bir sıvı salgılanmasını sağlar. Cinsel ilişkinin acı vermemesi için vajinanın bu kayganlığa sahip olması gerekir.
Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak vajinanın bu dengesi bozulabiliyor ve vajinal kuruluk problemi ortaya çıkabiliyor. Vajinal kuruluğun ise kaşıntı, yanma hissi ya da cinsel ilişki sırasında acı hissetme gibi çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla tüm bu sıkıntılar kadınların yaşam kalitesini de önemli düzeyde etkiliyor. Cinsel ilişkinin ağrılı ve acılı olması ise cinsel istekte azalma gibi daha farklı problemlere yol açabiliyor.
Vajinal kuruluğun nasıl tedavi edildiğine ve ne gibi belirtiler gösterdiğine değineceğiz. Konuyla ilgili merak edilen diğer hususları da ele alacağız. Öncesinde neden bu sorunun ortaya çıktığını aktaralım.
Vajinal Kuruluk Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda vajinal kuruluk pek çok nedenden kaynaklanabiliyor. Bu nedenlere şu örnekleri verebiliriz:
- Menopoza girme nedeniyle vücudun östrojen hormonunun azalması
- Cinsel uyarılmanın yeterli düzeyde olmaması
- Cinsel isteksizlik
- Depresyon
- Aşırı stres altında olmak
- Vajinal floranın çeşitli nedenlerle bozulması
- Antidepresanlar, tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları ya da kanser ilaçları gibi bazı ilaçların kullanımı
- Cinsel ilişki sırasında acı ya da ağrı hissetmek
- Vajinal enfeksiyonlar
- Kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi görmek
- Hormonal düzensizlikler yaşamak
- Vajina içinin parfümlü kozmetik malzemelerle yıkanması
- Çok sık vajinal duş yapmak
- Emzirme döneminde olmak
Vajinal Kuruluk Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler vajinal kuruluk yaşayan kadınlar tarafından oldukça net bir şekilde hissedilir. Kuruluğun ne düzeyde olduğuna bağlı olarak belirtilerin şiddetinin de değişebileceğini eklemek gerekir. Vajinal kuruluğun belirtileri şu şekildedir:
- Vajinada kaşıntı olması
- Vajinada hassasiyet ve rahatsızlık hissinin olması
- Özellikle cinsel ilişkide ağrı ve acı hissedilmesi
- Cinsel ilişkide zorlanma
- Sıklıkla idrara çıkma isteği
- İdrar yaparken yanma ve rahatsızlık hissinin olması
- Genital bölgede genel bir kızarıklık ya da şişlik olması
Sıraladığımız bu belirtiler sağlıklı bir vajinada olmaz. Bu nedenle belirtilerden sadece birini yaşıyor olsanız bile doktora başvurmanız, nedeninin anlaşılması ve tedavinin yapılması bakımından önemlidir.
Vajinal Kuruluk Tedavisinde Neler Yapılır?
Öncelikle vajinal kuruluk nedeninin araştırılması gerekir. Çünkü tedavi, bu sorunun neden kaynaklandığına göre değişebilir. Tedavide temel amaç ise kuruluğa neden olan unsuru ortadan kaldırmaktır. Ancak bu unsuru gidermek mümkün değilse bu durumda hastanın şikayetlerini gidermeye yönelik bazı tedaviler uygulanabilir.
Eğer menopoz kaynaklı olarak vajinal kuruluk sorunu yaşanıyorsa östrojen hormonu içeren ilaç ya da kremlerin kullanılması, yaşanan sorunu giderecektir. Şayet kuruluğun nedeni enfeksiyon ise bu durumda ilaç kullanımı ile enfeksiyonu ortadan kaldırmak gerekir. Cinsel isteksizlikten kaynaklı olarak bu sorunun yaşanıyor olması durumunda hastanın cinsel terapi alması önerilir.
Elbette hastanın vajinanın pH dengesine uygun kayganlaştırıcı jel kullanması da tercih edilebilir. Tedavi seçenekleri arasında lazer, radyofrekans, vajinal PRP gibi yöntemler de bulunuyor. Özellikle menopoz döneminde olan kadınların bu tedavilerden sıklıkla faydalandığını söyleyebiliriz. Böylelikle vajinadaki hücreler uyarılıyor ve vajinanın daha genç bir form kazanması sağlanıyor. Haliyle vajinal kuruluk sorununun giderilmesi mümkün olabiliyor.
Vajinal Islanma (Vajinal Lubrikasyon) Nasıl Olur?
Vajinal ıslanma, vajinal kayganlaşma ya da vajinal sulanma olarak adlandırılan duruma “vajinal lubrikasyon” adı verilir. Vajina içerisinde ter bezleri ya da yağ bezleri bulunmaz. Dolayısıyla kayganlaşma durumu daha farklı bir formda gerçekleşir. Bartholin bezleri ve skene bezleri tarafından salgılanan sıvı vajina kanalında bulunan damarlardan sızar. Ancak çeşitli problemler olduğunda vajinada kayganlaşmayı sağlayan sıvıların salınımı azalır ya da tamamen durur ve bu da vajinal kuruluk sorununa neden olur.
Vajinal Lubrikantlar (Vajinal Kayganlaştırıcılar) Ne İşe Yarar?
Kayganlaştırıcılar vajinal kuruluk sorunu yaşayanların kullanabileceği ürünlerdir. Cinsel ilişkide yaşanabilecek ağrı ya da acıyı ortadan kaldırmak amacıyla kullanılırlar. Vajinadaki kuruluğu geçici olarak gidermeyi amaçlayan bu ürünler kuruluk sorunundan kaynaklanabilen ve cinsel ilişki sırasında yaşanan zorlanma ya da tahriş gibi problemleri de önler.
Kayganlaştırıcı çeşitleri vajinismus sorunu yaşayan kadınların da kullandığı ürünlerdir. Aynı zamanda menopoz döneminden sonra da kadınlar tarafından kullanılır. Bazı çalışmalar kadınların % 60’ının cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak maksadı ile bu jelleri kullandığını ortaya koyuyor. Kaliteli bir içerikle formüle edilmiş jellerin tercih edilmesi durumunda kayganlaştırıcı jel kullanımının bir sakıncası olmayacaktır.
Vajinal Kuruluğa Ne İyi Gelir?
Öncelikle vajinal kuruluk sorunu yaşayanların doktora başvurmasının önemli olduğunu belirtmeliyiz. Doktorun önerdiği ürünlerin kullanımı ile bu sorunun yarattığı ekstra problemlerden kurtulmak mümkün olacaktır. Ayrıca enfeksiyon gibi bir hastalıktan kaynaklanan kuruluk sorununun tedavi edilmesi de sağlanacaktır. Kuruluk problemine nelerin iyi geldiğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Vajinal Nemlendirici
Bu ürünler vajinal bölgede nem düzeyinin artmasını sağlar. Çoğunlukla su bazlı olarak formüle edilen ürünler cinsel aktivite öncesinde kullanılır.
Vajinal Yağlar
Vajinanın nemlenmesini ve kayganlaşmasını sağlayan yağlardır. Kuruluğun azalmasını sağlar.
Hormonal Tedavi
Hormon problemlerinden kaynaklanan kuruluk sorununa yönelik olarak hormonal tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Özellikle menopoz döneminde olan kadınlar için hormon replasman tedavisini buna örnek gösterebiliriz.
Düzenli Cinsel Aktivite
Düzenli olarak cinsel ilişkiye girilmesi vajinal kan akışının artmasını sağlar. Bu da vajinal dokuların nemlenmesine yardımcı olur.
Cinsellikle İlgili Olan Vajinal Kuruluk
Cinsellik ile alakalı olan vajinal kuruluk nedenlerini ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Cinsel isteksizlik olması
- Cinsel uyarılmayla ilgili sorunlar olması
- Cinsel partnere karşı güvensizlik ya da partner ile uyumsuzluk
- Cinsel partner ile iletişim sorunları olması
- Cinsel ilişkide ağrı ve acı duymak
Menopoz Döneminde Vajinal Kuruluk Olur Mu?
Sıklıkla gündeme gelen konulardan biri de menopoz döneminde vajinal kuruluk olmasıdır. Bilindiği gibi menopoz döneminde kadınlarda östrojen hormonu azalır. Bu da tek başına vajinal kuruluk sorununun yaşanmasına neden olabiliyor. Bu dönemde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılabilir, lokal bölgede etkili olan vajinal fitiller ya da kremler doktor tarafından önerilebilir.
Tıkla öğren –> Menopoz
Prolaktin Hormonu Yüksekliği Vajinal Kuruluk Nedeni Midir?
Prolaktin halk arasında süt hormonu olarak bilinir. Doğumdan sonra sadece lohusalık döneminde değil emzirme döneminde de prolaktin hormonu salgılanır. Bu hormon östrojen hormonunu baskılayabilir ve bu da vajinal kuruluk problemine neden olabilir. Dolayısıyla prolaktin hormonunun yüksek olması da vajinal kuruluğun nedenleri arasında bulunur.
Bu arada bazı hastalarda hipofiz bezinde adenom olarak adlandırılan iyi huylu tümörler olabiliyor. Bu nörolojik sorun da memeden süt gelmesine yol açabiliyor. Lohusalık ya da emzirme döneminde olunmasa da böyle bir durum yaşanıyor. Aynı zamanda vajinada kuruluğun nedenlerinden biri olduğunu da söyleyebiliriz.
Ankara Vajinal Kuruluk Tedavisi Nerede Yapılır?
Ankara, vajinal kuruluk tedavisinin gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği kentlerin başında geliyor. Hastaya en uygun tedavi seçenekleri değerlendirilerek uygulanıyor. Tedavi için bizi arayarak randevu alabilirsiniz. Vajinal kurulukla alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Cinsel İşlev Bozuklukları