Yumurtalık kanseri yumurtalık dounda bazı hücrelerin normal olmayan bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile seyreden bir kanser türüdür. Over kanseri olarak da bilinen bu kanser sadece kadınlarda görülür ve görülme sıklığı da ilerleyen yaşlarda artıyor. Bu kanser genellikle epitelyum hücrelerinden kaynaklanan tümörlerle ortaya çıkıyor ve menopoz sonrasında sıklıkla görülmesi de bundan kaynaklanıyor.
Kanserin nasıl teşhis edildiğine ve tedavisinin nasıl yapıldığına değinmeden önce belirtilerin neler olduğunu gözden geçirmek gerekir. Bu belirtiler hakkında tüm kadınların bilgi sahibi olması ve kendinde gözlemlemesi durumunda kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması önemlidir.
Yumurtalık (Over) Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Her zaman over kanseri rahatsızlığının çok net belirtiler göstermediğini söyleyebiliriz. Bazı kadınlar çeşitli semptomlar yaşarken bazıları bu rahatsızlığı rutin jinekolojik muayene esnasında öğreniyor. İşte bu nedenle düzenli kontrollere gitmek büyük önem taşıyor. Belirtilere dair ise sizlere kısa bir listeden söz edebiliriz.
- Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler olması
- Sıklıkla kabızlık sorunu yaşamak
- Sıklıkla idrara çıkma isteğinin olması
- Vajinal kanamalar
- Diyet, egzersiz yapılmadığı halde kilo kaybetmek
- İştahta azalma ve genellikle tok hissetmek
- Kasıkta dolgunluk ya da ağrı hissedilmesi
- Karın bölgesinde basınç ve şişkinlik hissinin olması
- Uzun süre hazımsızlık hissetme
- Gaz ve mide bulantısı
Yumurtalık (Over) Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Öncelikle over kanseri nedenlerinin halen çok net bir şekilde tespit edilemediğini söyleyebiliriz. Sadece bazı hususların üzerinde duruluyor ve neden olarak ele alınan bu unsurlar da şunlardır:
- Aile öyküsünde meme kanseri ya da yumurtalık kanseri olması
- Genlerde son yıllarda bazı mutasyonlar meydana gelmesi
- Yumurtlamayı arttırma özelliğine sahip ilaçların kullanılması
- Hiç hamile kalınmamış olması
- Hiç doğum yapmamış olunması
Yumurtalık (Over) Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Jinekolojik muayenelerde ele gelen kitle ya da ultrasonla tespit edilen kitle, bu kansere dair şüphe uyandırabilir. Elbette her kitle yumurtalık kanseri olduğu anlamına gelmez. Ancak doktorun şüphe duyması durumunda mutlaka ileri tetkiklerin yapılması gereklidir. Kadınların üreme dönemlerinde basit ve zararsız olan bazı kistler gelişebilir. Bunlar kanser olunduğu anlamını taşımaz.
Tümör özelliği olan kistler ve kitlelerin belirteçlerine bakılması gerekir. CA 125 bu noktada önemli bir değerdir ve yüksek olması durumunda kanser şüphesi güçlenir. Kan değerlerine bakılmasının yanı sıra doppler ultrasonografi gibi yöntemlerden de faydalanılabilir. Kitleden biyopsi alınması ve detaylı incelemeye gönderilmesi gerekebilir. Patolojik inceleme ve değerlendirme ise bu kansere dair kesin tanı konmasını sağlar. Ardından kanserin evresine ve hastanın genel durumuna, yaşına bağlı olarak en uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir.
Over Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tanı konmasının ardından over kanseri tedavisi kapsamında hastaya cerrahi müdahale uygulanması gereklidir. Rahim, yumurtalıklar ve vücutta tutulması muhtemel olan dokuların mutlaka ameliyat ile alınması gerekir. Kanserin hangi evrede olduğunun bir önemi bulunmaz, tüm evrelerde mutlaka cerrahi müdahale ile risk olan dokuların vücuttan tahliye edilmesine ihtiyaç duyulur.
Cerrahi prosedürün ardından hastaya kemoterapi uygulaması yapılmalıdır ancak kemoterapinin her hasta için gerekli olmadığını da eklemek gerekir. Kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri, yumurtalık kanserinin yayılım gösterdiği durumlarda uygulanır. Eğer yayılım göstermiyorsa kemoterapi ya da radyoterapi uygulamasına gerek kalmayabilir.
Kemoterapinin uygulanmasına ihtiyaç duyulduğunda bu tedavinin çoğunlukla 6 ya da 9 kür uygulandığını söyleyebiliriz. Hem hastanın durumu hem de kanserin evresi ve durumuna göre kaç kür kemoterapi uygulanacağına karar verilir. Erken dönemde tanı konması durumunda hem tedavinin başarı oranı daha yüksek olur hem de daha kısa süreli tedavilerle başarının yakalanması söz konusudur. Ancak ileri evrelerde tedavinin daha uzun süreli yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Maalesef yumurtalık kanseri riskini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmaz ancak risk faktörlerinin farkında olmak ve bu riskleri ortadan kaldırmak mümkündür. Bunun için sağlıklı ve dengeli bir beslenme şeklinin benimsenmesi, hareketsizlikten uzak kalınması ve düzenli egzersiz yapılması önemlidir. Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak ve aynı zamanda düzenli olarak jinekolojik kontrolleri yaptırmak da gerekir. Daha önce söz ettiğimiz gibi yumurtalık kanserinin belirti göstermemesi de mümkündür. Dolayısıyla erkenden tespit edilebilmesi, kontrollerin aksatılmaması ile mümkün olabilir.
Yumurtalık Kanseri Evreleri Nelerdir?
Erken tanı yumurtalık kanseri konusunda son derece önemlidir ve tedavinin başarısını da etkiler. Bu kanserin toplamda 4 evrede ele alındığını söyleyebiliriz.
- Evre: Kanserin bir ya da iki yumurtalıkta olduğu ancak yumurtalık içinde kaldığı evredir.
- Evre: Kanserin pelvis adlı bölgedeki organlara sıçradığı evredir.
- Evre: Kanserin karın içine yayıldığı ya da lenf bezlerini tuttuğu evredir.
- Evre: Kanserin karaciğer, akciğer ya da diğer uzaktaki organlara sıçradığı evredir.
Yumurtalık Kanseri Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkar?
Genellikle yumurtalık kanseri 60 ile 65 yaş arasında görülüyor. Ancak daha erken ya da daha geç yaşlarda görülme olasılığı da vardır. Özellikle genetik geçişli olan kanserlerde 50’li yaşlarda ortaya çıktığını da söyleyebiliriz.
Yumurtalık Kanseri Tekrar Eder Mi?
Maalesef yumurtalık kanseri tekrar etme riski bulunan kanser türlerinden biridir. Elbette her hastada mutlaka tekrarlayacağından söz edilemez. Ancak böyle bir riskin olduğunu da eklemek gerekir.
Yumurtalık Kanseri Tedavisinde Başarı
Tedavinin başarı oranının yumurtalık kanseri evresiyle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Erken dönemde teşhis edilmesi halinde tedavinin başarı oranı % 90 dolaylarındadır. Ancak teşhisin geç konması ve kanserin ileri evrelerde olması halinde tedavinin başarı oranı düşer.
İlginizi çekebilir –> Jinekolojik Kanserler
Yumurtalık Kanseri Risk Faktörleri Genetik Mi Çevresel Mi?
Öncelikle yumurtalık kanseri nedenlerinin halen net olarak saptanamamış olsa da bazı risk faktörlerinin bu kanser türünde etkili olduğu biliniyor. Risk faktörleri ise genetik olabileceği gibi çevresel de olabilir. Genetik risk faktörlerinden biri aile öyküsünde meme kanseri ya da yumurtalı kanserinin olmasıdır. Genlerdeki mutasyonların da hücrelerin kontrolsüz büyümesine yani kanser sebebiyet verdiği biliniyor.
Yumurtalık kanserinde çevresel risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Yaşın ilerlemiş olması
- Uzun süre doğurganlık tedavisi görmüş olmak
- Hormon replasman tedavisi
- Hiç doğum yapmamış olmak
- Alkol ve tütün ürünleri kullanımı
- Erken dönemde adet başlangıcı
- Menopoza geç dönemde girmek
Ankara Yumurtalık Kanseri Tedavisi Nerede Yapılır?
Ankara’da yumurtalık kanseri tedavisi pek çok sağlık kuruluşunda yapılıyor. Tanı ve tedavi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Özellikle belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız kısa zamanda randevu almanız önemlidir.
Over Kanseri Sonrası Hamilelik Mümkün Mü?
Kadınların yumurtalık kanseri sonrasında hamile kalma olasılığı, tedavi türü ve kanserin evresi ile kadının yaşıyla doğrudan alakalıdır. Elbette kadınların bu kanserden sonra hamile kalma olasılığı bulunur fakat bu olasılığın yüzde kaç olduğuna dair bir orandan söz edemeyiz.
Yumurtalık Kanserine Yakalanma Riskimi Nasıl Azaltabilirim?
Kadınların yumurtalık kanseri ve daha pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltması için şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
- Düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçilmelidir.
- Alkol ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
- Genetik geçişli risklerin farkında olunmalı ve aile öyküsünde olan kanserlerle ilgili düzenli kontrollere gidilmelidir
Tıkla öğren –> Miyom