Adet döneminde hamile kalma konusunda kadınların bilgi sahibi olması önemlidir. Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan kadınlarda yumurtlama dönemi yaklaşık olarak ay ortasına denk gelir. Adetin başladığı günden 2 hafta sonrasında yumurtlama gerçekleşir. Hamile kalınabilmesi için yumurtanın belirli bir olgunluğa ulaşması şarttır.
Yumurtanın olgunlaştığı dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda hamile kalma olasılığının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Fakat adet düzensizliği söz konusu olduğunda yumurtlama döneminin zamanı değişebiliyor ve buna bağlı olarak ayın daha farklı dönemlerinde de hamile kalma şansı yüksek olabiliyor. Özetlemek gerekirse yumurtlamanın gerçekleştiği günün dışında da gebelik meydana gelebilir.
Hamile Kalma Riski Ne Zaman Yüksektir?
Bilindiği gibi kadınların hamile kalma şanslarının en yüksek olduğu zaman yumurtlama dönemleridir. Adet dönemlerinin yumurtlama sonrasında meydana gelmesi nedeniyle adet döneminde hamile kalma konusu akılları karıştırabiliyor. Adet döngüsünün yaklaşık olarak dördüncü gününde yeni yumurtanın olgunlaşmaya başladığını aktaralım. Yumurtanın olgunlaşması her kadında aynı sürede olmamakla birlikte çoğunlukla 10 gündür. Sonrasında yumurta çatlar ve döllenme için hazır hale gelir.
Herhangi bir nedenle yumurtlamanın erken ya da geç olması durumunda sperm hücrelerinin de rahimde bir süre aktif kalması nedeniyle gebelik oluşması riski doğuyor. Özellikle düzenli cinsel ilişkiye girilmesi ve bunun ay boyunca devam etmesi halinde bu riskin daha da yüksek olduğunun altını çizelim. Her ay rahim kendini gebelik için yeniden hazırlar. Rahim içi duvar kalınlaşır, hormon düzeyleri yükselir. Kısacası bebek için uygun koşullar her ay hazırlanır ve döllenmenin meydana gelmesiyle birlikte gebelik de oluşur.
Adet Döneminde Hamile Kalma Hangi Şartlar Altında Olur?
Adet döneminde hamile kalınmaz. Dolayısıyla belirli şartlardan da söz edemeyiz. Kadınların hormon dengeleri, yumurtlama dönemleri ve metabolizma özellikleri farklıdır. Vücutlarında salgılanan hormon seviyelerinin değişmesi, adet dönemlerinde de kimi zaman düzensizliklere neden olabilir. İşte bu nedenle adet döneminde hamile kalma ihtimalinin olduğu düşünülebilir. Fakat böyle bir durum olmaz çünkü adet döneminde döllenmeyen yumurta rahimden atılır. Bu süreçte döllenmenin meydana gelmesi ya da döllenen yumurtanın rahme yapışması gibi bir tablo ortaya çıkmaz.
Adet Döneminde Hamilelikten Korunarak Cinsel İlişki Yaşanabilir Mi?
Sıklıkla gündeme gelen adet döneminde hamile kalma konusunda çeşitli detaylar da merak ediliyor. Bunlardan biri de adet döneminde gebelikten korunarak cinselliğin yaşanma ihtimalidir. Elbette teknik olarak bu mümkündür ancak adet döneminde cinsel ilişkiye girilmesinin pek önerilmediğini de eklemeliyiz. Bunun temel nedeni rahim organının regl dönemlerinde çok daha korunmasız olmasıdır. Bu dönemde rahim ağzının açık olması nedeniyle korunmasız cinsel ilişkiye bağlı olarak vajinada bulunan mikropların rahme kolayca geçmesi mümkün hale gelir. Bunun neticesinde de enfeksiyon gelişebilir. Dolayısıyla korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi adet dönemlerinde enfeksiyon nedeniyle önerilmez. Bu risk de dikkate alınarak kondom kullanılmasının önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Adet dönemleri dışında, gebelik planlaması olmadığında doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmasında fayda olacaktır. Çünkü gebe kalma riski gerçekleştiğinde çoğunlukla çiftler kürtaj kararı alıyor. Kürtaj ise kadınlar için sadece fiziksel bir müdahale değildir. Psikolojik boyutu da olan bir işlemdir ve bu riskin önceden düşünülmesi, gebelik planlaması yoksa doğum kontrol yöntemlerinin uygulanması büyük bir önem taşır.
Adetliyken Hamilelikten Korunmadan Girilen Cinsel İlişkinin Riskleri Var Mıdır?
Daha önce de değindiğimiz gibi adet dönemlerinde rahim ağzı açık olduğundan rahim daha korunmasız bir yapıda olur. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi enfeksiyon riskini önemli düzeyde arttırır. Adet dönemleri dışında vajinada doğal olarak üretilen laktik salgı vajina bölgesini korur. Ancak bu salgı adet dönemlerinde üretilmez ve dolayısıyla vajinal bölgeyi korumaz. Bu da adet dönemlerinde bakteri ve mikropların rahme daha kolay ulaşabildiği anlamına gelir. Sonuç olarak adet dönemlerinde korunmasız cinsel ilişkiye girmenin vajinal enfeksiyon gibi önemli bir riski vardır.
Hamile Kalma Oranının En Yüksek Olduğu Dönem Nedir?
Kadınların gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu zaman doğurganlık penceresi olarak da biliniyor. Bu sürenin çoğunlukla 6 gün kadar sürdüğünü söyleyebiliriz ancak bu 6 gün içerisinde olunmadığında da gebelik mümkündür. Yumurtlamanın gerçekleşmesi, yumurtanın serbest kalması dönemleri, kadınların gebe kalma olasılığının en yüksek olduğu zamanlardır. Adet döngüsü 28 gün olan bir kadının yumurtlama dönemi çoğunlukla kanamanın başladığı günden itibaren 14. gündür. Ancak bunun her kadında geçerli bir kural olmadığının da bilinmesi gerekir. Son olarak adet döneminde hamile kalma mümkün olmaz ve bu bilgiyi de aktarmış olalım.
Adet Döneminde Hamile Kalma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Adet Döngüsünün Kısa Olması
Adet döngüsü her kadında aynı değildir ve 21 gün gibi kısa bir adet döngüsüne sahip olan kadınlar için hamile kalma riskinin yüksek olduğu zamanlar değişebilir. Adetten kaç gün sonra hamile kalma riski yüksek sorusunun yanıtı adet döngüsünün kaç günde bir olduğuna göre değişir. Her ne kadar adet döneminde hamile kalma söz konusu olmasa da bu kişiler için adet bitiminden sonra kısa bir süre geçmesinin ardından gebe kalma riski doğabilir. Çünkü bu kadınlarda yumurtlama günleri arasında çok fazla bir zaman aralığı olmaz. Dolayısıyla gebelik ihtimali biraz daha kuvvetlenir.
Adet Kanamasının Uzun Sürmesi
Adet kanamasının uzun sürmesinin de önemli bir unsur olduğunu belirtelim çünkü bir yandan rahim içi duvarını dökerken diğer yandan da yumurtlama döneminin tekrarlanması söz konusu olabiliyor. Bir önceki ayın döllenmemiş formda olan yumurtası vücuttan atılmadan gebelik olabilir.
Adet Döneminin Düzensiz Olması
Düzensiz adet döngülerine sahip olmak kadınların yumurtlama zamanlarını doğru şekilde hesaplamalarını önleyebilir. Dolayısıyla hamilelik planlaması yoksa bu kişilerin korunmasız cinsel ilişkiye girmek yerine etkin bir doğrum kontrol yöntemini seçmeleri önemlidir.
Adet Döneminden Hemen Önce Hamile Kalınabilir Mi?
Her ne kadar çok düşük olsa da adet döneminden hemen önce hamile kalma olasılığı bulunur. Ancak adet döneminde hamile kalma ile bunun karıştırılmaması gerekir. Adetten önce gebe kalınması genellikle adet periyotları çok kısa olan kadınlar için geçerlidir.
İlginizi çekebilir –> Cinsel İlişki Olmadan Hamile Kalma
Adet Döneminden Hemen Sonra Hamile Kalınabilir Mi?
Kadınların adet döneminde hamile kalma konusunda bilmeleri gereken detaylardan biri de adet döneminden hemen sonra gebe kalma riskinin bulunmasıdır. Aynı şekilde adet periyotları kısa olan kadınlarda kısa zamanda yumurtalama gerçekleşebilir. İdeal olduğunda erişmesi durumunda korunmasız cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalınabilir.
Adet Döneminde Hamile Kalmamak İçin Neler Yapılabilir?
Kadınların adet döneminde hamile kalma ihtimali bulunmaz. Fakat adet dönemi dışında hamile kalmak istemeyen kadınların doğum kontrol yöntemlerini uygulaması gerekir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız halinde size en uygun doğum kontrol yönteminin hangisi olduğu tarafınıza iletilir. Böylece istenmeyen gebelik riskini de önlemiş olursunuz.
Mide Bulantısı Adet Döneminde Hamile Kalma Belirtisi Midir?
Mide bulantısı tek başına hamile olduğunuzu göstermez. Kimi zaman mide bulantısı adet döneminde hamile kalma konusunu gündeme taşıyor ancak mide bulantısı adet dönemlerinde hormonal dengenin bir miktar değişmesinden kaynaklanıyor olabilir. Zira gebeliklerde mide bulantısı belirli bir gebelik haftasından sonra başlar. Hamile kalır kalmaz mide bulantısı şikayetleri gelişmez. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Tıkla öğren –> Ertesi Gün Hapı