Non stres test kısaca NST olarak adlandırılır ve anne karnındaki bebeklerin genel sağlık durumları hakkında bilgi edinmek amacıyla gerçekleştirilir. Hamileliklerde kimi zaman anne adayına kimi zaman da bebeğe bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Bu sağlık sorunlarının olası en erken dönemde tespit edilmesi ise oldukça önemlidir. Bunun sağlamak adına yapılan testlerden biri de NST işlemidir. Testin nasıl yapıldığına ve sonuçların nasıl değerlendirildiğine geçmeden önce bu tetkik ne işe yarar sorusunu yanıtlayalım.
NST Ne İşe Yarar?
Öncelikle non stres test işleminin sağlıklı bir gebelik dönemi için yapılan önemli bir işlem olduğunu belirtmeliyiz. Genel olarak NST ne işe yarar sorusuna ise şu yanıtlar verilebilir:
- Bebeğin anne karnındaki büyümesi ve gelişimi gözden geçirilir.
- Anne adayında gebelik şekeri, preeklampsi ya da yüksek tansiyon gibi durumlar varsa anne adayı ve bebeğin sağlığının bu test ile takip edilmesi sağlanır.
- Bebeğin kalp atışı yavaşsa ya da tepkisinde gecikme varsa bu test ile genel takip yapılır.
- Çoğul gebeliklerde ya da ileri yaş gebeliklerde anne adayı ve bebeğin sağlığının kontrolü gerçekleştirilir.
- Eğer bebekte bir hastalık teşhis edildiyse anne ve bebeğin sağlığının kontrolü sağlanır.
Sonuç olarak bu testin anne ve bebeğin sağlığının takibi açısından önemli olduğunu, riskli durumların tespit edilmesinde de tercih edilebildiğini belirtelim.
NST’ye Girmeden Önce Ne Yapılmalı?
Anne adaylarının non stres test öncesinde detaylı bir hazırlık süreci yaşamaları gerekmiyor. Bu testin süresi oldukça kısadır ve hem anne adayına hem de bebeğe herhangi bir zarar vermez. Sadece anne adayının test esnasında rahat olması önemlidir. Bu nedenle tuvalet ihtiyacı gibi çeşitli ihtiyaçların test öncesinde giderilmesinde fayda olacaktır. Bununla birlikte teste giderken olabildiğince rahat kıyafetler giyilmelidir. Dar kıyafetler ya da giyilip çıkarılması zor olan kıyafetler zaman kaybına neden olabildiği gibi anne adayının strese girmesine de neden olabilir.
Sıklıkla merak edilen konulardan biri de NST testine aç karnına mı gidilir şeklindedir. Anne adayının ne tam aç olması ne de çok tok olması gerekir. Bunun nedeni ise yemekten hemen sonra bebeklerin daha hareketli olduğudur. Bu nedenle bebeğin normal zamanını yakalamak adına anne adayının aç olmaması ve yemeği de olabildiğince testten 1 – 1,5 saat önce yemiş olması tavsiye edilir.
Bu arada anne adayının kullandığı ilaçlar varsa doktora mutlaka bilgi verilmelidir. Çünkü bazı ilaçlar bebeklerin kalp atışlarının azalmasına neden olabiliyor. Bu durumda test sonucu yanıltıcı olabilir. Doktorun bu ihtimali eleyebilmesi için kullanılan ilaçlar hakkında bilgi alması gerekir. Bazı durumlarda doktorunuz ilacınızı testten sonra içmenizi isteyebilir. Elbette bu durum tüm ilaçlar için geçerli değildir bu nedenle ilaca ara verilmesine ihtiyaç olup olmadığına doktorunuzun karar vermesini sağlamalısınız.
NST Ne Kadar Sürer?
Genellikle NST süresi 20 dakika ile 30 dakika dolaylarındadır. Ender durumlarda bebekler uyuyor olabilir ve bu durumda testte tepki vermez. Böyle zamanlarda test süresi yaklaşık olarak 40 dakikaya kadar uzayabilir.
NST Testi Hangi Hamilelere Yapılır?
Hangi durumlarda non stres test uygulanır konusuna da açıklık kazandıralım. Bu test gebeliğin 28. Haftasından sonra uygulanır. Üçüncü trimester döneminde gerçekleştirilen NST, aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilir.
- Doğum tarihi geçmişse
- Bebek çok aktif değilse ya da olması gerekenden daha küçükse
- Anne adayında gestasyonel diyabet, preeklampsi, kalp hastalığı, tip 1 diyabet ya da yüksek tansiyon varsa
- Çoklu gebelikse
- Önceki gebelikte komplikasyonlar meydana geldiyse
- Bu gebelikte komplikasyon mevcutsa
- Kan uyuşmazlığı varsa
- Amniyotik sıvı yetersizliği varsa
Yukarıda sıraladığımız durumlar dışında daha spesifik nedenlerle de anne adayı ile bebeğin sağlığının gözden geçirilmesi gerekebilir ve NST yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.
Non Stres Testi (NST)’ye Nasıl Hazırlanılır?
Anne adaylarının non stres test öncesinde tuvalete gitmeleri önerilir. Bol ve rahatlıkla giyilip çıkarılabilen kıyafetlerin tercih edilmesi, testten birkaç saat önce yemek yenmesi yani aç karnına olunmaması yeterlidir. Bunun dışında herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek olmaz. Kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza test gününden önce bilgi vermeyi unutmamalısınız.
Non Stres Test NST Sırasında Ne Olur?
Test öncesinde anne adayının bir önlük giymesi istenir. Doktorunuz şekerli bir sıvı içmenizi ister ve atıştırmalık bir şeyler yemenizi de isteyebilir. Ardından vücuda bir cihaz yerleştirilir ve bu cihaz aracılığı ile non stres test kapsamında bebeklerin uyarılması sağlanır.
Karın bölgesinin etrafına esnek yapıda olan bir kemer monitörü bağlanır. Bu materyalin hiçbir şekilde acı ya da ağrıya neden olmadığını, bebeğe herhangi bir zarar vermediğini belirtmeliyiz. Anne adayının yapması gereken sadece koltuğa uzanmak olur. Bir tıklama düzeneğini tutması gerekir ve bebeğin hareket ettiğini hissettiği anda bu düzenekteki butona basması istenir. Anne adaylarının bebeğin hareketini hissedebilmesi için sakin ve rahat olmaları önemlidir.
Non Stres Test NST Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Uygulanan non stres test sonuçları iki farklı şekilde değerlendirilir. Bunlar;
- Reaktif
- Reaktif olmayan
Doktorunuz test sonucunu size bildirecek ve sonucun ne anlama geldiği konusunda da açıklama yapacaktır.
Non Stres Test NST Riskleri
Anne adayları non stres test konusunda endişeli olabiliyor oysa bu test son derece güvenlidir. Herhangi bir risk içermediğini de eklemek gerekir. Şayet anne adayı test öncesinde çok gergin, kaygılı ve stresli olursa bu durum test sonuçlarına yansıyabilir. Dolayısıyla olabildiğince rahat hissetmeli, bu testin size ve bebeğinize bir zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız.
NST Reaktif Ne Demek?
Uygulanan non stres test sonucunun reaktif çıkması bebeğin hareket seviyesinin kalp atış hızının normal olduğu anlamına gelir. Hamileliğin 32. haftasından önce uygulanan testte sonucun reaktif çıkması, test esnasında bebeğin kalp atış hızının 10 saniyede iki kez taban çizgisinin üzerine çıktığını gösterir.
NST Non-Reaktif Ne Demek?
Reaktif olmayan non stres test sonucu, bebeğin kalbinin istendiği kadar hızlanmadığı anlamına gelir. Bu sonuç endişe yaratabiliyor ancak NST sonucunun non reaktif çıkması her durumda bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu konuda doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer bir problem tespit edilirse ne yapılması gerektiği konusunda da bilgilendirilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Gebelikte antibiyotik
NST’de Sancı Çıkınca Doğum Ne Zaman Olur?
Öncelikle non stres test kapsamında en az 3 sancının olması durumunda vücudun artık doğum için hazır olduğu düşünülebilir. Sancıların doğum gerçekleşene kadar düzenli ve ritmik bir şekilde artması beklenir. Doğumun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği ise bilinemez. Sadece doktorunuz bir tahminde bulunabilir.
NST’de Bebek Hareket Etmezse Ne Olur?
Uygulanan non stres test kapsamında bebeğin hareket etmiyor olması halinde hemen endişeye kapılmak doğru değildir. Çünkü kimi zaman bebekler test esnasında uyuyor olabilir. Kimi zaman da anne aç olduğunda bebeklerde bir hareket gözlemlenmiyor. Bu gibi durumlarda annenin bir şeyler atıştırması istenir ve sonrasında test tekrarlanır. Bebeğin hareket etmemiş olması durumunda ise doğuma kadar olan süreçte haftada 1 defa ya da daha sık aralıklarla takibe devam edildiğini söyleyebiliriz. NST hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> AMH testi