Rahim filmi (HSG) tanı yöntemlerinden biridir ve temel amacı da kadınlarda rahim boşluğunu görüntülemektir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak HSG (histerosalpingografi) çekimi yapılıyor olsa da çoğunlukla kısırlık tanısında kullanılan bir tetkiktir. Bu nedenle tüplerde bir tıkanıklık var mı, darlaşma bulunuyor mu gibi soruların yanıtını öğrenmeyi sağlar. Rahim içi dokuların genel bir kontrolünü de sağlayan HSG kısırlık (infertilite) problemine yol açacak durumların araştırılmasında oldukça önemlidir.

1911 yılından bu yana kısırlık tanısında kullanılan en önemli tetkiklerden biri olan rahim filmi kadınları zorlayan bir işlem değildir. Artık çok daha konforlu bir şekilde bu sürecin tamamlanması mümkün oluyor. Ayrıca HSG ile rahim anomalileri başta olmak üzere endometrial polip, submüköz miyom, adenomiyozis gibi durumların da tespit edilmesi sağlanıyor.

HSG hakkında merak edilen tüm konulara açıklık getireceğiz ve ilk olarak rahim filminin nasıl çekildiği konusunu ele alalım.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

HSG çekimi için kadınların jinekolojik muayenelerde kullanılan özel sedye üzerine uzanması gerekir. Ardından rahim ağzı temizlenir ve jinekolojik muayenelerde kullanılan spekulum rahim ağzına yerleştirilir. Bu materyalin yerleştirilmesinin amacı ise rahim filmi çekimine hastanın hazırlanması ve rahim ağzının daha kolay görünebilmesidir. Sonrasında rahim ağzına bir katater yerleştirilir. Ancak katater ince bir yapıda olduğundan kadınlarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.

Hazırlık aşamaları bu şekilde tamamlanmış olur ve artık rahim filmi çekilebilir. Bunun için özel bir sıvı kullanılır. Bu sıvının içerisinde sağlığa zararsız olan boya vardır ve sıvının tüplerde nasıl ilerlediğinin görülmesini sağlar. Böylelikle tüplerde tıkanıklık ya da daralma olup olmadığının belirlenmesi de mümkün olur. Aynı zamanda rahim içinde yapışıklık olup olmadığının HSG ile belirlenmesi mümkündür. HSG çekiminin çok kısa bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. Rahim filminin çekimi sonrasında kişinin istirahat etmesi gerekmez. Hemen günlük hayatına geri dönebilir, işe gidebilir, çalışabilir ve araba kullanmasında da bir sakınca yoktur.

Rahim Filmi Çekmenin Amacı Nedir?

Genel olarak rahim filmi çekilmesinin amacı rahim ve yumurtalıkların daha detaylı şekilde değerlendirilmesidir. Bu nedenle sadece kısırlık şüphesinde değil pek çok farklı nedene bağlı olarak HSG çekimine gerek duyulabilir. Tüplerin tıkanıklık durumunun değerlendirilmesi, HSG çekiminin amaçlarından biridir. Aynı zamanda rahim içi dokularda yapışıklık olup olmadığının belirlenmesinde de bu yöntemden faydalanılır.

Tüplerin yumurtalıklarla olan ilişkisinin detaylı şekilde değerlendirilmesini sağlayan bir yöntemdir. HSG ile tüplerle alakalı olarak şu durumların değerlendirmesi yapılabilir:

  • Tubal polip
  • Hidrosalpenks
  • Spazma bağlı tüp tıkanıklığı
  • Tüp ligasyonu
  • Tüp ile ilgili inflamatuar rahatsızlığı

Bununla birlikte rahimde anomalilerin olup olmadığının belirlenmesini de sağlar. Kürtaj işleminden sonra kimi zaman HSG çekilmesine gerek olabilir ve bu sayede kürtaj sonrası rahim içi yapışıklık durumunun değerlendirilmesi mümkün olur. Tüp bağlama operasyonundan sonra tüplerin kapalı olduğundan emin olabilmek için de HSG çekimi gerçekleştirilebilir.

Rahim Filmi Çekme Tekniği

Öncelikle bazı durumlarda rahim filmi çekme işleminin ertelenmesi gerektiğini belirtelim. Bu durumlar şöyledir:

  • Gebelik şüphesinin olması
  • Pelvik bölgede enfeksiyon olması
  • Aşırı oranda kanamanın olması
  • Yakın geçmişte rahim ya da tüplerle ilgili bir cerrahi müdahale yapılmış olması

Rahim filmi çekme tekniği kapsamında kontrastlı bir sıvı rahim içerisine gönderilir. Bu sıvı rahim içi ve tüplere ulaştığında x ışını yardımıyla film çekilir. Kullanılan kontrastlı su, yağda çözünen bir madde olabildiği gibi suda çözünen bir madde de olabilir. Sıvı rahim içine ulaştıktan sonra tüplere geçer ve karın boşluğuna da erişir. Rahim filminin çekilmesinde kullanılan teknik budur.

Rahim Filmi Çekilmenin Avantajları

Genel olarak rahim filmi çekiminin sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Rahim ve tüplerin detaylı biçimde değerlendirilmesini sağlar.
  • Tüplerdeki tıkanıklığın ya da daralmanın belirlenmesini sağlar.
  • Laparoskopiye nazaran çok daha az riski bulunan bir işlemdir.
  • Girişimsel bir işlem değildir, yalnızca rahim ağzından bir sıvı gönderimi ile gerçekleştirilir.
  • Rahim filminin çekilmesinden sonraki aylarda gebelik gerçekleşme olasılığı biraz daha yüksek olur.
  • Kısırlık nedenlerinin belirlenmesinde ve tedavilerin planlanmasında yardımcı olan bir tetkiktir.
  • Rahim içinde mevcut anomalilerin tespit edilmesinde faydalıdır.
  • HSG, tedavi sonrası izlemede de kullanılan bir yöntemdir. Uygulanan tedavilerin başarı oranının gözden geçirilmesini sağlar.
  • Kolay uygulanabilir bir işlemdir.

Rahim Filmi Çekilme Sonrası Dikkat Edilecekler

hsg testi

Kadınlarda rahim filmi çekildikten sonra problem yaşanma olasılığı düşüktür. Her ne kadar bazı riskler söz konusu olsa da deneyimli bir hekimin tercih edilmesi ile HSG çekimi risklerinin gerçekleşme olasılığı düşük olacaktır. Hafif lekelenme şeklinde kanama olması, rahim filmi çekiminden sonra sık yaşanan bir durumdur ve gayet normaldir. İşlem sırasında kullanılan sıvı iç çamaşırına hafif sızma şeklinde gelebilir ve bu da normaldir.

HSG çekimi sonrasında hafif düzeyde bir ağrı hissedilebilir ve bu ağrı birkaç gün sürebilir. Ağrının şiddetli olması ya da giderek şiddetleniyor olması durumunda doktora başvurulmalıdır. Aynı zamanda kötü kokulu akıntı gelmesi, yüksek ateş, mide bulantısı, aşırı oranda kanama olması gibi durumlar bir sorunun olduğunun işaretleridir ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Rahim Filminden Sonra Gelişen Komplikasyonlar

Basit bir işlem gibi görünse de rahim filmi sonrasında bazı komplikasyonların gelişme riski bulunur. Bu komplikasyonlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Karında kramplar
  • Vajinal kanama
  • İlacın venöz dolaşıma geçmesi
  • Alerjik reaksiyon
  • Enfeksiyon

Kısırlık Tedavisinde HSG Rahim Filminin Önemi Nedir?

Kısırlık nedeninin belirlenmesinde rahim filmi çekimi oldukça önemlidir. Ayrıca herhangi bir nedene bağlı olarak tıkanmış tüplerin HSG çekimi sırasında açılma olasılığı vardır. Uygulanan kısırlık tedavisinin izlenmesinde de HSG çekiminden faydalanılabilir.

Tıkla öğren –> İnfertilite Tedavisi

Rahim Filmi Anestezi Altında Mı Çekiliyor?

Anestezi uygulanmadan rahim filmi çekilebilir. Aynı zamanda anestezi altında çekilmesi de mümkündür.

Rahim Filminden Sonra Kanama Olur Mu?

Bazı kadınlarda rahim filmi çekildikten sonra çok hafif şekilde ve hatta lekelenme tarzında bir kanama olabiliyor. Bunun gayet normal olduğunu belirtelim. Ancak kanamanın şiddetli olması halinde mutlaka kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Çünkü HSG çekimi sonrasında şiddetli kanama beklenen bir durum değildir ve normal kabul edilmez.

Rahim filminin çekilmesinin ardından bel bölgesinde ve kasıklarda hafif ağrı olabilir. Hafif ağrı da normaldir ve 1 ya da 2 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak geçmeyen ve giderek şiddetlenen bir ağrı söz konusuysa, ağrıya yüksek vücut ateşi de eşlik ediyorsa bu durumda yine sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın. Çünkü yüksek ateş ve şiddetli ağrı enfeksiyon belirtileri arasında bulunur.

HSG çekiminden sonra 2 gün boyunca cinsel ilişkiye girilmemeli ve banyo yapılmamalıdır. Aynı zamanda tampon kullanımı önerilmez. Hafif kanama durumu varsa tampon yerine hijyenik ped kullanılmalıdır ve pedin sık sık değiştirilmesi de ihmal edilmemelidir.

Ankara Rahim Filmi Fiyatları Ne Kadar?

Hastaların rahim filmi çekimi fiyatlarını net bir şekilde bilmek istemesi normaldir. Ancak fiyat konusunda herkes için geçerli, sabit bir rakamdan söz edilemez çünkü çeşitli hususlara göre fiyatlar değişebiliyor. Tercih edilen sağlık kuruluşu, fiyatları etkileyen unsurlardan biridir. Doktorun deneyimi gibi faktörlerin de HSG fiyatlarını etkilediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle net bir rakamdan söz etmek HSG çekimi yaptıracak kişiler için yanıltıcı olabilir. Rahim filmiyle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Tüp Ligasyonu