Smear testi serviks yani rahim ağzı kanseri başta olmak üzere pek çok kanser öncüsü hücre bozukluğunun erken dönemde tespit edilmesini sağlayan bir tetkiktir. Bu test ile kanser öncüsü lezyonların yanı sıra enfeksiyonlar da tespit edilebilir. Rahim içi zarı kanseri riskinin tespitinde de uygulanan bir testtir. Tüm kadınların düzenli olarak bu testi yaptırması son derece önemlidir çünkü test ile hücresel bozukluklar erken dönemde belirlendiğinden erken tanı sağlanabilir.

Ne zaman smear testi yapılmaya başlanmalı konusu da önem taşır. İlk aktif cinsel ilişkiden 3 yıl sonra bu testin düzenli periyotlarla yapılmaya başlanması gerekir. Aktif cinsel yaşam olmasa da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanması önerilir. 30 yaş altında olan kadınların yılda 1 defa yaptırması, 30 yaş üstünde olan kadınların ise son 3 test sonucu negatifse 2 ya da 3 yılda bir yaptırması tavsiye edilir. Ancak bir test sonucu temiz çıkmadıysa 6 ayda 1 ya da yılda 1 yaptırılması da doktor tarafından önerilebilir.

Bununla birlikte aşağıda sıraladığımız durumlar, smear testinin periyotlarının daha sık olmasını gerektirir:

  • HIV pozitif olanlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  • Östrojen hormonu içerikli ilaçları kullananlar
  • Organ transplantasyonu yaptırmış olanlar
  • Kemoterapi görmüş olanlar
  • Kortizon tedavisi görenler

Smear testinin nasıl yapıldığı, neden bu kadar önemli olduğu gibi tüm kadınların bilmesi gereken konuları ele alacağız. İlk olarak bu test ile hangi hastalıkların teşhis edilebildiğini gözden geçirelim.

Smear Testi Hangi Hastalıkların Teşhisi İçin Yapılır?

Aşağıdaki rahatsızlıkların smear testi ile belirlenmesi ya da hastalıklara dair riskin belirlenmesi mümkün olabilir:

  • Rahim ağzı kanseri
  • Kanser öncüsü lezyonlar
  • Bakteriyel vaginozis
  • Trichomoniasis
  • Gardnerellozis
  • Candidiasis

Smear Testi Nasıl Yapılır?

pap smear testi

Hiçbir şekilde acı ya da ağrı olmadan yapılan smear testi kısa sürede tamamlanır. Bu işlemde özel olarak üretilmiş bir fırça yardımı ile rahim ağzından sürüntü alınır. Ardından incelemeye gönderilir. 10 saniye gibi son derece kısa bir sürede yapılan test için en ideal zaman adet döneminden 10 – 15 gün sonrasıdır. Hasta, jinekolojik muayene masasına uzanır. Rahim ağzının görülebilmesi için spekulum yerleştirilir ve ardından test çubuğu rahim ağzına sürülür. Bu sayede hücre örnekleri de toplanmış olur. Patolog tarafından hücre örnekleri incelenir ve smear testi sonucuna dair rapor hazırlanır. Rapor, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yorumlanır.

Testin doğru sonuçları verebilmesi için testten önceki 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olmalıdır. Vajinal duş alınmamalı ve vajinal krem, losyon gibi ürünler kullanılmamalıdır. Eğer hastada genital enfeksiyon varsa öncesinde enfeksiyon tedavisi yapılmalıdır. Sonrasında test için hücre örneği alınabilir.

Smear Testi Sonucu Pozitif Çıkması Veya Negatif Çıkması Neyi İfade Eder?

Eğer smear testi negatif çıkarsa bir problem yok demektir. Pozitif çıkarsa enfeksiyon ya da hücre bozukluğu mevcut anlamına gelir. Bu durumda doktorunuz kolposkopi yapılması, HPV testi yapılması ya da biyopsi örneği alınmasını isteyebilir. Bazı kişiler için kısa bir süre beklenmesi ve sonrasında yeniden smear testi yapılması da önerilebilir.

Smear Testi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Uygulanan smear testi ile kanser öncüsü değişikliklerin saptanması durumunda sonucun değerlendirilmesi ve uygulanan prosedüre dair şu bilgileri aktarabiliriz:

ASCUS

ASCUS, patoloji uzmanı tarafından yapılan değerlendirmede kanser öncüsü hücrelerin varlığına dair şüphenin olduğunu gösterir. Bu durum patoloji uzmanının şüphe duyduğunu ancak emin olamadığını gösterdiğinden testin bir süre sonrasında yenilenmesi gerekir. Bu süre genellikle 2 ya da 3 aydır. Seçenekler arasında hastaya kolposkopi yapılması ya da HPV aşısı yapılması da bulunur.

LSIL

Bu sonuç, test sonucu yapılan incelemede bazı hücresel bozulmaların saptandığını gösterir. Elbette bu hücresel bozukluklar kişinin kesinlikle rahim ağzı kanseri olduğunu göstermez. Bu tanıyı alan kişilerin % 90’ında bağışıklık sisteminin de güçlü olması durumunda kendiliğinden iyileşme meydana gelir. Hastaların % 10’unda hastalık ilerleyebilir.

HSIL

Bu sonuç çıktığında hastaya mutlaka kolposkopinin yapılması gereklidir. Biyopsi ile doku örneği alınması da son derece önemlidir. Biyopsiden çıkacak sonuca göre hareket edilir.

Smear Testinin Önemi Nedir?

Rahim ağzı kanseri, kadınlar arasında oldukça sık görülen kanser türlerinden biridir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de erken tanı büyük bir önem taşır. Erken tanı, rahim ağzı kanserinde hem tedavinin süresini hem de tedavinin başarısını doğrudan etkiler. Rahim ağrı kanserinin olası en erken dönemde tespit edilmesi ise düzenli olarak smear testi yaptırılması ile mümkün olabilir.

Bu test, rahim ağzı hücrelerindeki değişimi ya da bozulmaları tespit etmeyi sağlar. Değişim geçiren hücrelerin ve kanser öncüsü lezyonların belirlenmesinde smear testi son derece etkindir. Bu sayede kanser evresine gelmeden gerekli tıbbi müdahale ve tedavi uygulanabilir. Rahim ağzı hücrelerinde anormalliğe sebebiyet veren unsurların başında HPV olarak adlandırılan “Human Papilloma Virüsü” yer alır. Bu virüs, genital bölgede siğillere neden olur ve aynı zamanda rahim ağzı kanseri nedenlerinden biridir. Cinsel yolla kolayca bulaşabilen HPV maalesef ülkemizde de oldukça yaygındır.

Smear testiyle bu hücrelerdeki değişimin erken dönemde saptanması sağlanıyor. Dolayısıyla hücresel bazda meydana gelen değişimlerin tedavisi yapılabiliyor ve kansere dönüşmesinin engellenmesi mümkün hale geliyor. Dolayısıyla kişinin kemoterapi ya da radyoterapi gibi kanser tedavisi görmesine gerek kalmıyor. Kadınların rutin jinekolojik kontrollerini aksatmaması ve aynı zamanda düzenli olarak bu testi yaptırması işte bu nedenle büyük bir önem taşır.

Smear Testi Kesin Sonuç Verir Mi?

Öncelikle smear testi işleminin bir tarama testi olduğunu ve sadece şüpheli durumları tespit etme amacını taşıdığını belirtmeliyiz. Kansere dair kesin sonucu yalnızca servikal biyopsi verebilir. Servikal biyopsi ile alınan numune patolojik incelemeye gönderilir. Patolojik inceleme raporunda ise 5 farklı sonuç bulunur. Bu sonuçlar şu şekildedir:

  • Normal hücreler
  • CIN-1
  • CIN-2
  • CIN-3
  • Rahim ağzı kanseri

Testte hücresel bozukluk tespit edilmesine karşın patoloji raporunda sonuç temiz çıkabilir. Bu durumda test bir süre sonra tekrarlanır. CIN-1 sonucunda ise testin 3 ay sonra tekrarlanması gerekir. Eğer CIN-2 ya da CIN-3 saptanırsa bu durumda rahim ağzının üst tabakasının LEEP ile alınması gerekir. Bu doku patolojik incelemeye gönderilir. Rahim ağzı kanserinin saptaması durumunda ise tedavi seçenekleri değerlendirilir ve hemen tedaviye başlanır.

Tıkla öğren –> Rahim Ağzı Kanseri

Smear Testi Sonrası Kontrolün Önemi

Şayet smear testi neticesinde rahim ağzında kanser öncüsü lezyonlar olduğu belirlenirse mutlaka düzenli aralıklarla kontrollerin yapılması gerekir. Kontroller büyük bir önem taşır çünkü hafif dereceli bozuklukların 10 ila 14 yıl içerisinde rahim ağzı kanserine dönüşme riski bulunur. Şiddetli bozukluklarda ise bu süre 1 yıla kadar düşer. Dolayısıyla bu kişiler için rutin jinekolojik kontrollere gidilmesi ve düzenli olarak bu testin yapılması çok daha fazla önem taşır.

Bakirelere Smear Testi Yapılır Mı?

Bakirelerden vajinal smear alınabilir ve dolayısıyla smear testi yapılabilir. Ancak rahim ağzı net görünemediğinden servikal smear ile vajinal smear ayrımı yapılamaz. Bu önemli test hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Kızlık Zarı Zedelenmesi