Vajinal tampon kadınların menstrüasyon döneminde kullandıkları ürünlerdir. Adet dönemlerinde vücuttan dışarı atılan kanı emerek sızmasını engeller. Bu yönüyle hijyenik pedlere önemli bir alternatif olurlar. Özellikle hijyenik ped kullanımının günlük hayatta yarattığı bazı sıkıntıları ortadan kaldırıyor olmasıyla dikkat çeken tamponlar, pek çok kadın için ped.den daha konforlu bir seçenek olabiliyor.

Yumuşak pamuk lifler kullanılarak üretilen vajinal tampon silindirik bir yapıya sahiptir. Bu liflerin preslenmesi ile elde edilir ve hijyenik bir şekilde üretilerek paketlenirler. Özel yapıları sayesinde vajina içerisinde kolayca yerleştirilebilirler. Farklı markalar tarafından farklı boy seçenekleri halinde üretilen tamponlar farklı emme kapasitelerine sahiptir. Kadınlar adet dönemlerinde ne oranda kanama yaşadıklarını dikkate alarak kendilerine en uygun emme kapasitesini sunan tamponları seçebilir.

Tampon kullanımına dair bilinmesi gereken son derece önemli detaylar da bulunuyor. Bunların tamamını sizlere aktaracağız ancak öncesinde nasıl kullanılması ve nasıl yerleştirilmesi gerektiğini ele alalım.

Vajinal Tampon Nasıl Kullanılır?

Öncelikle vajinal tampon sadece adet dönemlerinde kullanılması gereken bir üründür. Normal vajinal akıntılar için kullanılması sakıncalıdır. İlk zamanlarda kadınlar tamponları yerleştirmekte zorlanabilir ancak birkaç deneme sonrasında kolaylıkla yerleştirilip çıkarılabildiğini de eklemek gerekir. Gayet yumuşak ve silindirik bir yapıda olmaları nedeniyle tamponların takılması ve çıkarılması sırasında hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissedilmez.

Takma ve çıkarma öncesinde ve sonrasında ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini hatırlatalım. Piyasada genellikle 3 farklı boy seçeneği bulunuyor ve boy seçenekleri küçük, orta ve büyük boy olarak adlandırılıyor. Küçük boy olanlar emme kapasitesi en düşük olanlar, büyük boy olanlar ise emme kapasitesi en yüksek olanlardır. Adet dönemlerindeki kanama miktarına göre seçim yapabilirsiniz. Genellikle % 100 pamuk materyalden üretiliyor olsa da sentetik malzemelerden üretilenlerle de karşılaşabilirsiniz. Tercihinizi mutlaka pamuk olan tamponlardan yana yapmalısınız.

Vajinal Tampon Nasıl Yerleştirilir?

Tamponu yerleştirmeden önce ellerinizi yıkamalısınız. Bazı vajinal tampon ürünlerin içerisinde yerleştirmeyi kolaylaştıran uygulama tüpleri bulunur. Bazı ürünlerde bu tüpler bulunmaz ancak her iki ürün grubu da kolayca takılıp çıkarabilir. Çünkü temelinde aynı prensiple yerleştirilirler. Tamponun yerleştirilmesi sırasında ayakta durabileceğiniz gibi bu işlemi oturarak da yapabilirsiniz. Hangi pozisyon sizin için daha kolayca onu seçin.

Kendinizi rahat hissettiğiniz bir pozisyonu bulduktan sonra yazı yazdığınız elinizi kullanarak tamponu takmanız daha kolay olacaktır. Bunun için aplikatörü başparmağınız ya da orta parmağınız ile tutun ancak alt uç kısmına yakın bir yerden tutmaya çalışın. Diğer eliniz ile vajinal açıklıkta bulunan iç dudakları birbirinden ayırın. Vajina girişinin görünür olmasını sağlayın ve hemen aplikatörün uç kısmını vajina girişine yavaşça yerleştirin. Ardından tamponu yavaş bir hareket ile içe doğru ittirin. Bu aşamada aplikatörü sağa ve sola hareket ettirerek ittirmek doğru bir tercih olmaz.

Aplikatör tamamen iç kısma girdiğinde ise orta parmağınız ile tamponun ipinin olduğu tüpü itin. Bu sayede tampon aplikatörden çıkacak ve vajinada adet kanının aktığı bölgeye yerleşecektir. Sonrasında aplikatörü yavaş bir şekilde dışarı çekin ve çıkarın. Eğer aplikatörsüz bir tampon kullanıyorsanız bu durumda aynı hareket ile tamponu yerleştirin. Tamponun doğru şekilde yerleşmesi durumunda herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Eğer hissediyorsanız hatalı şekilde yerleştirme ihtimaliniz yüksektir. Dolayısıyla tamponu ipinden çekerek çıkarmalı ve yenisini yerleştirmelisiniz.

Tampon Kullanımında Bilmeniz Gerekenler

  • Eğer vajinal tampon olması gerekenden daha uzun süre kalırsa toksik şok sendromunun meydana gelme riski vardır. Bu nedenle kullanım süresi konusuna maksimum hassasiyet gösterilmesi önerilir.
  • Sıcak havalarda toksik şok sendromu riskinin yükseldiğini hatırlatmak isteriz.
  • Adet kanaması durumunda en uygun olan vajinal tampon seçilmelidir.
  • Sadece pamuk içeren tamponları seçmeniz önemlidir.
  • Bu ürünler sadece adet dönemlerinde kullanılmalıdır, vajinal akıntı için kullanılmaları tavsiye edilmez.
  • Geceleri tampon yerine ped kullanılması daha doğru olacaktır.
  • Aynı anda birden fazla sayıda tamponu kullanmamalısınız.
  • Aynı tamponu yıkayarak yeniden kullanmanız son derece sakıncalıdır, bu davranışı asla yapmamalısınız.
  • Üretici tampon firması tarafından belirtilerin uyarıları ve önerileri dikkate almalısınız.
  • Tamponu sadece yerleştirmeden önce değil yerleştirdikten sonra da ellerinizi yıkamalısınız.

Tampon Varken Tuvalete Gidebilir Miyim?

Elbette vajinal tampon kullanırken tuvalete gidilebilir. Kadınların genital bölgesinde 3 açıklık bulunur; vajina, anüs ve üretra. İdrarın yapıldığı bölge üretra bölgesidir, tamponun yerleştirildiği bölge değildir. Bu nedenle tampon idrar akışını tıkamaz. İdrar yapılması, tamponun değiştirilmesini gerektiren bir durum değildir. Ancak bu sırada ipinin ıslanmış olması halinde değiştirmenizde fayda olacaktır.

Tampon Varken Ped De Kullanmalı Mıyım?

vajinal tampon nasıl kullanılır

Hayır, vajinal tampon adet kanının emilmesini sağladığı için aynı anda hijyenik ped kullanılmasına gerek olmaz. Bu tamponlar 4 saat boyunca adet kanını emme kapasitesine sahip olurlar. Şayet bu süre zarfında adet kanı sızıyorsa bu durumda tamponun doğru şekilde yerleştirilmediği düşünülebilir. Bununla birlikte tamponlar arasından kişinin kendisine uygun olanı seçmemiş olması ihtimali de vardır. Doğru seçilen ve doğru yerleştirilen tamponlar 4 saat boyunca adet kanını emerek sızmaları önler. Dolayısıyla aynı anda ped kullanımına gerek olmaz.

Tampon Varken Cinsel İlişkide Bulunulabilir Mi?

Hayır, vajinal tampon varken cinsel ilişkiye girilmesi kesinlikle önerilmez. Böyle bir davranış ciddi sorunlara neden olabilir ve bu yüzden tampon varken cinsel ilişkiye girilmemelidir.

Tampon Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Karşı Korur Mu?

Hayır, vajinal tampon cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı sizi korumaz. Bu hastalıklardan korunmak için cinsel ilişkide kondom kullanılması gereklidir.

Tampon Alerjiye Neden Olabilir Mi?

Bazı kişilerin çeşitli maddelere karşı alerjisi olabilir. Bu maddeleri içeren vajinal tampon kullanılması durumunda vücut alerjik reaksiyon gösterebilir. Özellikle parfüm içerikli tamponların alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha fazladır. Bu nedenle parfümsüz tamponların tercih edilmesini tavsiye ederiz.

Enfeksiyon Açısından Riskli Midir?

Öncelikle vajinal tampon takmadan önce ellerin mutlaka antibakteriyel sabunla yıkanması gerekir. Tamponun temiz olması da önemlidir. Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda tampon kullanımına bağlı enfeksiyon gelişmesi mümkün olmaz. Sadece hijyene dikkat edilmemesi ve tamponun çok uzun süre değiştirilmemesi gibi durumlarda böyle bir risk doğabilir.

Bakireler Tampon Kullanabilir Mi?

Bakire olanların vajinal tampon kullanması önerilmez. Bunun nedeni ise kızlık zarının hassas bir yapıya sahip olması ve tampondan kaynaklı olarak zarar görme olasılığının bulunmasıdır. Her ne kadar tamponlar çok yumuşak bir yapıya sahip olsalar da kızlık zarının bütünlüğünü kaybetmesine yol açmaları mümkündür. Bu nedenle bakirelerin tampon yerine hijyenik ped kullanmaları daha doğru bir tercih olacaktır.

İlginizi çekebilir –> Kızlık Zarı Zedelenmesi

Denizde Vajinal Tampon Kullanılır Mı?

Denize vajinal tampon ile girilmesinde bir sakınca olmaz. Ancak denizden çıktıktan sonra tamponu değiştirmeniz önerilir. Bu arada tampon ile duş alınmasında da bir sakınca yoktur.

Vajinal Tampon Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Kullandığınız her bir vajinal tampon 4 saatte bir mutlaka değiştirilmelidir. Adet kanaması miktarının fazla olması durumunda 4 saatin dolmasını beklemeniz gerekmez. Bu kişilerin tamponu 3 ya da 2 saatte bir değiştirmesi tavsiye edilir. Kimi zaman adet kanamasının çok az olması nedeniyle tampon değiştirme süresi uzatılabiliyor ancak bu doğru bir davranış değildir. Tampon çok fazla kirlenmemiş olsa dahi 4 saatten uzun süre kalmamalıdır ve çıkarılarak yenisi takılmalıdır.

Vajinal tamponlar ve kullanımlarına dair merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tıkla öğren –> Adet Öncesi Sarı Akıntı