Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplazi olarak tanımlanır ve rahim içi duvarının olması gerekenden daha fazla kalınlaşmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Rahim, kadın üreme organıdır ve çoğunlukla kastan oluşan bir dokuya sahiptir. Bu organın iç kısmı ise bağ dokusu ile bezlerden oluşur, iç duvarı adet döngüsü kapsamında bebeğe hazırlık amacıyla kalınlaşan ve gebelik oluşmadığında incelen bir yapıya sahiptir. Adet döneminde kalınlaşmış olan iç duvardaki doku pul pul dökülür ve incelir. Sonraki dönemde yeniden kalınlaşır. Bu döngü son derece normaldir.
Ancak kimi zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak rahim iç duvarı olması gerekenden daha fazla kalınlaşır. Bu da rahim duvarı kalınlaşması rahatsızlığıdır. Rahim duvarında kalınlaşma olmasının nedenlerini ve nasıl bir tedavi uygulandığını aktaracağız. Bu rahatsızlık hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt vereceğiz ve ilk olarak ne gibi belirtiler gösterdiğini ele alalım.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Her hastada farklı olabilmekle birlikte rahim duvarı kalınlaşması belirtileri şöyledir:
- Adet döneminin normalden daha uzun sürmesi
- Adet kanaması miktarında artış olması
- Adet düzensizlikleri
- Adet dönemlerinin ağrılı geçmeye başlaması
- İki adet dönemi arasındaki sürenin 21 günden daha kısa olması
- Adet dönemi dışında ara kanamalar olması
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedenleri
En belirgin nedenin kandaki östrojen seviyesinin kontrolsüz bir şekilde artış göstermesidir. Aşağıdaki unsurlar da rahim duvarı kalınlaşması nedenleri olarak sıralanabilir.
Menopoz Döneminde Hormon Dengesinin Değişmesi
Kadınlarda henüz menopoza tam olarak girilmeden önce hormon dengesinde önemli bozukluklar meydana gelebiliyor. Östrojenin kontrolsüz bir şekilde artması da bu dengesizliklerden biridir.
Hormon Replasman Tedavisi
Menopoz döneminden sonra östrojen seviyesine bağlı olarak bazı şikayetler ortaya çıkabilir. Bu şikayetlerin kontrol altına alınması için hormon replasman tedavisi uygulanabiliyor. Bu tedavinin yan etkileri arasında rahim duvarı kalınlaşması da bulunuyor.
Adet Düzensizliği
Adet döngüsünün düzensiz olması da nedenlerden biridir. Çünkü bu gibi durumlarda da östrojen hormonu artabilir ve bu da rahim iç duvarında kalınlaşmaya yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu
Kadınlar arasında oldukça yaygın görülen ve POS ya da PKOS gibi isimlerle de bilinen polikistik over sendromu, rahim duvarında kalınlaşmaya neden olabiliyor.
Obezite
Aşırı kilolu olmak vücuttaki yağ dokusunda çok ciddi artış olduğu anlamına gelir. Yağ dokusunun çok fazla olmasının kandaki bazı hormonların östrojene dönüşmesine neden olduğu biliniyor. Dolayısıyla rahim iç duvarında kalınlaşma sonucu doğabiliyor.
Bazı Kanserler
Östrojen üretiminin anormal seviyede olmasına yol açabilen yumurtalık kanseri ya da kalın bağırsak kanseri gibi kanser türleri de nedenler arasında bulunuyor. Aile öyküsünde bu kanserler varsa o kişinin risk altında olması nedeniyle düzenli kontrollerini aksatmaması önerilir.
Bazı Kronik Hastalıklar
Şeker hastalığı, tiroit rahatsızlıkları, safra kesesi hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıkların nedenler listesinde bulunduğunu belirtelim.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tanısı Nasıl Konur?
Kadınların rahim duvarı kalınlaşması problemini kesinlikle ciddiye alması gerekir. Bu nedenle belirtiler yaşandığında en kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması önemlidir. Hastanın öyküsü alınır ve şikayetleri dinlenir. Sonrasında mutlaka vajinal ultrason yapılmalıdır. Önemli olan faktör ise rahim duvarı kalınlığının ölçülmesidir ve bunun için mikro kameradan da yardım alınabilir. Kan testi ile östrojen hormonu seviyesinin ölçülmesine de ihtiyaç duyulur. Şayet doktor gerekli görürse biyopsi alınarak patolojik incelemeye de gönderilebilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi
Tedavinin nasıl yapılacağı hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, menopoz döneminde olup olmadığına ve bu sorunun neden ortaya çıktığına göre değişebilir. Elbette rahim duvarı kalınlaşması sorununun atipik olup olmadığının da belirlenmesi gereklidir. Atipik değilse progesteron hormonu içeren ilaçların kullanımı şeklinde bir prosedür izlenebilir. İçerisinde progesteron hormonu olan bu ilaçlar rahim duvarında incelmeyi sağlar.
Bu ilaçlar tablet şeklinde olabildiği gibi hormonlu spiraller ya da enjeksiyonla alınan ilaçlar olabilir. Bazı hastalarda vajinal yolla uygulanan kremler de önerilebilir. Ancak atipik olduğu belirlendiyse ve hastada kanama şikayeti de varsa daha farklı tedavi prosedürlerinin izlenmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Eğer kanser öncüsü olarak değerlendirilebilecek bir durum tespit edilirse mutlaka biyopsi yapılmalı ve patolojik inceleme gerçekleştirilmelidir. Yapılan tetkikler neticesinde hasta için en uygun olan tedavi seçeneği belirlenir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebeliğe Engel Olur Mu?
Hamilelik oluşması için rahim duvarının belirli bir kalınlığa ulaşmış olması gerekir. Aksi halde döllenme meydana gelse dahi bebeğin rahme tutunması mümkün olmaz. Ancak rahim duvarı kalınlaşması aşırı düzeyde olduğunda ya da olması gerekenden daha ince bir tabaka söz konusuysa bu durum gebelik oluşmasını önleyebilir.
Rahim Duvarı Kalınlığı Kaç Mm Olmalı?
Normal koşullarda menstrüel döngü esnasında endometrial kalınlık değişir ve bu durum sağlıklı bir gebelik oluşması için gereklidir. Premenopozal kadınlarda endometrial kalınlık 8 – 10 mm arasındadır. Menopozdan sonra ise bu kalınlık 4 – 5 mm’ye geriler. Elbette bu kalınlık kadının hormon seviyelerine, yaşına ve bazı diğer faktörlere göre değişebilir. Menopoz öncesinde rahim içi duvar kalınlığının 15 mm’den fazla olması, bu rahatsızlığın işaretlerinden biridir. Bu kalınlık ölçüldüğünde tanı konabilmesi için bazı tetkiklerin yapılmasına ihtiyaç duyulur.
Rahim Kalınlaşması Tanısında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Hastaya rahim duvarı kalınlaşması tanısı koyabilmek için bazı incelemeler yapılmalıdır. Kullanılan teknikler şöyledir:
Transvajinal Ultrason
Ultrason görüntülemesinin karın üzerinden yapılması durumunda rahim duvarının incelenmesi pek mümkün olmaz. Bu nedenle vajinal ultrasonun tercih edilmesi gerekir. Böylelikle rahim duvarındaki kalınlık seviyesinin hesaplanması mümkün hale gelir.
Histeroskopi
Rahim içinin mikro kamera ile görüntülenmesidir. Vajinal yolla rahim içine kamera gönderilir ve bu sayede rahim içinin detaylı şekilde incelenmesi mümkün olur.
Biyopsi
Sadece gerekli görüldüğünde biyopsi yapılır. Rahim içi tabakadaki kalınlaşmanın kötü huylu bir doku olup olmadığının anlaşılması için biyopsi yapılmasına gerek duyulabilir. Bu işlem histeroskopi sırasında yapılabildiği gibi kürtaj yöntemiyle de yapılabilir.
Rahim Kalınlaşmasından Korunmak Mümkün Müdür?
Kadınların bu rahatsızlığa yakalanmaması için alabilecekleri bazı önlemler vardır. Bu konuda neler yapılabileceğini hemen aktaralım.
- Aşırı kilolu olmaktan kaçınılmalıdır. İdeal kiloda kalmaya özen gösterilmelidir.
- Polikistik over sendromu hastalığı varsa mutlaka tedavinin yapılması sağlanmalıdır.
- Doktor tarafından önerilmediği müddetçe asla gelişigüzel hormon içeren ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Kan şekerinin normal aralıkta kalması sağlanarak şeker hastalığından korunmak gerekir.
Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Zararları Nelerdir?
Hastalarda rahim duvarı kalınlaşması ile birlikte bazı riskler de ortaya çıkabiliyor. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adet kanamalarında yoğunlaşma, adet sıklığının artması ve buna bağlı kansızlık gelişmesi
- Kısırlık
- Endometrial kanser
- Vücudun hormonal dengesinde bozulmalar
- Hormonal tedaviye karşı vücudun direnç göstermesi
Tıkla öğren –> İnfertilite Tedavisi
Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Midir?
Hastaya bu teşhisin konması kanser olduğu anlamına gelmez. Ancak bu rahatsızlığın kanserle ilişkili olabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Atipik hiperplazinin kanser riskini arttırdığını ekleyelim.
Hangi Hormon Rahim Duvarını Kalınlaştırır?
Kadınlarda rahim duvarı kalınlaşması problemine neden olan hormon östrojendir. Progesteron hormonu ise rahim duvarını olgunlaştırır. Rahim duvarında kalınlaşma olmasıyla alakalı sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Jinekolojik Kanserler