Anne karnında bebeğin ölmesi doğum kusurlarından enfeksiyonlara kadar pek çok farklı nedenle gerçekleşebilir. Fetus ölümü, intrauterin ex fetus olarak adlandırılır ve mutlaka bebeğin vücuttan tahliye edilmesi gerekir. Aksi halde anne kanına geçen maddeler kan pıhtılaşma mekanizmasında ciddi sorunlara neden olur. Toplumda “ölen bebeğin anneyi zehirlemesi” olarak bilinen durum bundan kaynaklanır. Kısacası bebek anne karnında hayatını kaybettiğinde kısa zamanda alınmalıdır.

Ölen bebeğin nasıl alındığını, bebeğin anne karnında kalbinin neden durduğunu ve bu konuda merak edilen diğer soruların yanıtlarını da aktaracağız. İlk olarak anne karnında bebeğin hayatını kaybetme nedenlerini irdeleyelim.

Anne Karnında Bebeğin Ölmesinin Sebepleri

Gebeliklerde anne karnında bebeğin ölmesi neden olur sorusu çok sık gündeme gelir. Çünkü maalesef bu durumun çok ender yaşandığını söylemeyiz. Bebeğin rahimde ölme nedenleri gebelik haftasına göre iki farklı kategoride ele alınır. Bunlar; hamileliğin ilk 20 haftası ve hamileliğin son 20 haftası şeklindedir.

Gebeliğin İlk 20 Haftasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri Nelerdir?

Hamileliğin ilk 20 haftasında anne karnında bebeğin ölmesi yani kalbinin durma nedenleri çoğunlukla şöyledir:

  • Bebekte kromzomal anomalinin mevcut olması
  • Annede kanın pıhtılaşmasıyla ilgili bir sorun olması
  • Annede diyabet, yüksek tansiyon, otoimmün hastalıklar ya da guatr olması
  • Rahimde perde, polip ya da miyom olması
  • Enfeksiyonlar
  • Rahim ağzı yetmezliği probleminin olması

Yukarıda sıraladığımız nedenler dışında daha farklı bir unsura bağlı olarak da bebeğin kalbi durabilir.

Gebeliğin 20 – 40. Haftaları Arasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri

Hamileliğin son 20 haftası içerisinde anne karnında bebeğin ölmesi nedenleri ise çoğunlukla şöyledir:

  • Bebekte kalp rahatsızlığının olması
  • Bebekte genetik olarak bazı sorunların olması
  • Annede yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı olması
  • Gebelik zehirlenmesi
  • Plasentanın erken ayrılması
  • Kordon dolanması, göbek kordonunda düğüm olması gibi kordonla ilgili problemler

Anne Karnında Bebeğin Kalbi Neden Durur?

Bu nedenlerin tamamının bir arada değerlendirilmesi neticesinde anne karnında bebeğin ölmesi ile sonuçlanan bebeğin kalbinin durması sorunu 2 nedene bağlanabilir. Bunların ilki bebeğe yeterli düzeyde kan gitmemesidir ve ikinci neden de bebekte doğuştan bazı genetik sorunların ya da kalp problemlerinin olmasıdır.

Bu genetik problemlere Trizomiler, Down sendromu gibi bazı sendromlar da dahil edilebilir. Söz konusu sendromların hamileliğin en geç 12. Haftasında bebeğin kalbinin durmasına neden olma riski vardır. Bebeğe yeterli oranda kan gitmemesi ise hamileliğin son haftasına kadar her dönemde görülebilen bir problemdir.

Bebeğe anne karnında yeterli kan gitmeme nedenleri şöyledir:

  • Rahimde perde, polip, miyom olması
  • Annede yüksek tansiyon, gebelik şekeri ya da preeklampsi olması
  • Dekolman plasenta yani plasentanın erken ayrılması
  • Kordon dolanması gibi kordon sorunları
  • Annede pıhtılaşma ya da SLE gibi sorunların olması

Anne Karnında Bebeğin Öldüğünü Belirtileri

anne karnında ölen bebek

Her zaman olmasa da kimi zaman anne karnında bebeğin ölmesi bazı belirtiler ile kendini belli eder. Ancak annenin özellikle erken gebelik haftalarında bunu anlamasının bir hayli zor olduğunu da eklemek gerekir. Bebeğin vefat etmesi durumunda yaşanabilen belirtilere şu örnekleri verebiliriz:

  • Kanama
  • Kasıklarda ve belde ağrı
  • Bebek hareketlerinde giderek azalma olması ve sonrasında hareketlerin durması
  • Bebeğin aşağı inmesi
  • Hamilelik belirtilerinin azalması

Sıklıkla sorulan sorulardan biri de evde bebeğin kalbinin atıp atmadığı nasıl anlaşılır şeklindedir. Bunun evde anlaşılmasının mümkün olmadığını aktaralım. Çünkü bebeklerin kalp atışı sadece doppler ya da ultrason gibi cihazlar yardımı ile anlaşılabilir. Dolayısıyla bu konuda bir şüpheniz varsa derhal gebelik takibini yapan doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Böylelikle bebeğin kalp atışları doktorunuz tarafından kontrol edilebilir.

Anne Karnında Bebek Ölürse Anne Hisseder Mi?

Daha önce de değindiğimiz gibi özellikle gebeliğin erken dönemlerinde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda annenin bunu hissetmesi mümkün olmaz. Çünkü bebeğin hareketleri erken gebelik haftalarında zaten hissedilmiyordur. Dolayısıyla bebeğin hareketlerinde azalma olduğunun da anne tarafından anlaşılması mümkün olmayacaktır. Bebeğin kalp atışı durduğunda anne hiçbir şey anlamayacaktır. Annenin hissedebileceği en net belirti bebeğin hareketlerinin kesilmesidir. Bu da ilerleyen gebelik haftalarında hissedilebilir.

Bu arada annenin karın şekline bakılarak bebeğin hayatta olup olmadığı anlaşılamaz. Halk arasında bu yöntem sıklıkla uygulansa da doğru bir teknik olmadığını, bu şekilde bebeğin kalbinin atıp atmadığının anlaşılamayacağını belirtelim. Bebeğin hayatta olmadığına dair şüpheniz varsa yapılabilecek tek şey doktorunuza başvurmanızdır.

2 Aylık Bebek Anne Karnında Neden Ölür?

Yapılan araştırmalara ve analizlere göre 2 aylık gebelikte anne karnında bebek ölümü % 80 oranında genetik anomalilerden kaynaklanır. Kalan % 20’lik oran ise enfeksiyon, pıhtılaşma sorunları ya da rahimde perde, miyom olması gibi diğer hususlara bağlıdır. 2 aylık bebek anne karnında öldüğünde kendiliğinden düşüğün meydana gelmesi sık yaşanan bir durumdur. Eğer düşük olmazsa kürtajla bebeğin rahimden tahliye edilmesi gerekir.

Bebek Anne Karnında Ölürse Mide Bulantısı Devam Eder Mi?

Hamileliğin ilk dönemlerinde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda gebelik belirtileri devam edebilir. Bunun nedeni kandaki beta hCG hormonunun yükselmeye bir süre daha devam ediyor olmasıdır. Dolayısıyla gebelik belirtilerinden biri olan mide bulantısının bebeğin hayatını kaybetmesine rağmen bir süre daha devam etmesi mümkündür. Hatta mide bulantısına kusma, göğüslerde hassasiyet olması ve aşerme gibi diğer gebelik belirtileri de eşlik edebilir.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Antibiyotik

Anne Karnında Bebeğin Ölmesi Kanama Olur Mu?

Her durumda anne karnında bebeğin ölmesi halinde kanama olmayabilir. Ancak kanamanın olma ihtimali de vardır. Koyu kahverengi ya da siyah tonlarında olabileceği gibi kırmızı renkte kanama da olabilir. Bunun nedeni vücudun bebeği dışarı atma çabasıdır diyebiliriz.

Anne Karnında Bebeğin Ölmesi Anneyi Zehirler Mi?

Hamileliklerde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda bebekten bazı maddeler salgılanır ve bu maddeler de anne için hayatı tehdit eder. Anne için hayatı tehdit eden bu durum DIC (Dissemine intravasküler koagülasyon) olarak adlandırılır. Halk arasında bu durum gebelik zehirlenmesi, bebek zehirlemesi gibi isimlerle anılır.

DIC olarak isimlendirilen bu durum annenin kanında pıhtılaşma faktörlerinin artmasına yol açarak organ yetmezliğinin gelişmesine sebebiyet verir.  Pıhtılaşma faktörlerinin tükenmesiyle beraber kanama başlar ve bu evrede de müdahalenin yapılamaması durumunda anne hayatını kaybeder. Bu tablonun bebek ölür ölmez hemen gelişmediğini de eklemek gerekir. Anne karnında ölen bebeğin 1 ay sonrasında annede böyle bir tabloya yol açtığını söyleyebiliriz.

Anne Karnında Ölen Bebek Nasıl Alınır?

Gebeliklerde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda bebeğin alınma şekli hamilelik haftasına göre belirlenir. Şayet bebeğin hayatını kaybetmesi, hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşmişse bebeğin kürtaj yöntemi ile alınması mümkün olur. Ancak 12 haftalıktan daha büyük olan bebeklerin vücuttan tahliyesi için ilaç kullanımı gerekir ve ilaçla bebek düşürülür. Bu durumda da yine kürtaj yapılır çünkü kalan parçaların rahimden temizlenmesi gerekir.

Hamileliğin 5. Ayından sonra bebeğin hayatını kaybetmesi durumunda ölen bebeğin doğurtulması gerekir. Normal doğumla bebeğin vücuttan tahliyesi sağlanır ancak annenin hayatını tehdit eden bir unsur varsa bu durumda sezaryen yöntemi de tercih edilebilir. Sonuç olarak anne karnında bebeğin hayatını kaybettiği gebelik haftası, bebeğin ne şekilde alınacağını belirler.

Tıkla öğren –> Cinsel İlişki Olmadan Hamile Kalma