Hamilelikte cinsellik konusu çiftler için akıl karıştırıcı olabiliyor. Gebeliklerde eğer herhangi bir sorun ya da risk yoksa cinsel ilişkiye girilebilir. Bu durumunda gayet güvenli ve normal olduğunu belirtmeliyiz. Ancak bazı gebeliklerde doktor tarafından cinsel perhiz uygulanması önerilebilir. Erken doğum riskinin olduğu gebelikler bunun başında gelir. Plasentaya bağlı çeşitli risklerin olması durumunda da anne ve bebeğin sağlığı dikkate alınarak hamilelikte cinsellik yasağı konulabilir.

Bunlar dışında cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca olmadığı doktorunuz tarafından söylendiyse herhangi bir endişe yaşanmasına da gerek olmaz. Pek çok çift, gebelikte cinsel ilişkinin bebeği rahatsız edeceğini düşünüyor. Oysa bu bilgi doğru değildir ve cinsel ilişki durumunda bebeğin sağlığı olumsuz etkilenmez. Bu konuda merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ve ilk olarak cinsel ilişkiden bebeğin zarar görmesi endişesinden söz edelim.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?

Bebekler, hamilelikte cinsellik yaşanmasından zarar görmezler ve doktorunuz aksi yönde bir uyarıda bulunmadıysa gebelikte cinsel ilişkiye girilebilir. Çoğu zaman çiftlerin bu konuda endişeli olduğunu görüyoruz. Özellikle cinsel ilişkiye girilmesi durumunda düşük yapılacağı yönünde bir endişe olduğundan söz edebiliriz. Ancak size cinsel ilişki yasağı konmadıysa böyle bir endişe duymanıza da gerek yok demektir. Bebeğin anne karnında, amniyotik sıvı içerisinde olduğunu hatırlatalım. Bu sıvı gebelik boyunca dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı bebekleri korur. Rahim de bebek için koruyucudur çünkü bu organ kalın ve kaslı bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bazı riskler söz konusu değilse gebelikte cinsellik yaşanabilir.

Hamilelikte (Gebelikte) Cinsellik Hangi Durumlarda Sakınca Yaratır?

Hangi durumlarda hamilelikte cinsellik konusunda sakınca olabilir sorusu da sıklıkla karşılaştığımız unsurlardan biridir. Buna bazı örnekler verebiliriz:

Düşük ve Erken Doğum Geçmişi

Anne adayının daha önce gebeliklerinde düşük yapmış olması ya da erken doğum yapmış olması durumunda cinsel ilişkiye girilmesi önerilmeyebilir. Zorlu kürtaj öyküsü olması durumunda da bu geçerlidir.

Çoğul Gebelik

Çoğul gebeliklerde anne adaylarının çok daha özenli olması gerekebiliyor. Rahim ağzına uygulanan baskı çoğul gebeliklerde daha fazladır. Bu nedenle cinsel ilişkinin erken doğumu tetiklemesi riski doğabilir.  Elbette her çoğul gebelikte bu durum geçerli olmayabilir. Sizin için cinsel ilişki yasağının olup olmadığını doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Vajinal Kanama

Anne adayının vajinal kanama yaşaması durumunda cinsel ilişkiye kesinlikle girilmemelidir. Çünkü bu kanama gebeliğin riskli olduğunu gösterir.

Amniyotik Sıvıyla İlgili Sorunlar

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının az olması ya da bu sıvıda sızıntı olması durumunda bazı riskler doğar ve cinsel ilişki önerilmez.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Çiftlerden herhangi birinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar varsa gebelikte cinsellikten kaçınmak gerekir. Bu hastalıklara HPV, Hepatit B, HIV örneklerini verebiliriz.

Karın Ve Pelvikte Ağrı

Anne adayının karın bölgesinde ya da pelvik bölgede ağrı hissetmesi durumunda cinsel ilişkinin ağrıyı arttırma riski fazladır. Ayrıca bu durum da gebelikle ilgili bazı riskleri işaret ediyor olabilir.

Rahim Ağzı Sorunları

Kimi zaman rahim ağzında çeşitli sorunlar olabiliyor ve doğumdan önce rahim ağzında açılma olması da bunlardan biridir. Böyle durumlarda cinsel ilişki yasağı konabilir. Rahim ağzının plasenta tarafından kısmen ya da tamamen kapatılmış olması durumunda da cinsel perhiz uygulamak gerektiğini ekleyelim.

Yukarıda sıraladığımız durumlar dışında gebelikte gelişen bazı spesifik sorunlarda da doktorunuz cinsel ilişki yasağı koyabilir. Bu yasağa uyulması hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı bakımından son derece önemlidir.

Hamilelikte Cinsellik Sakıncalı Mıdır?

gebelikte cinsellik

Gebelik sürecinin nasıl geçtiği, hamilelikte cinsellik sakıncalı mı sorusunun yanıtında belirleyici olur. Eğer sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiriliyorsa cinsel ilişkiye girilmesinde de bir problem yaşanmaz. Ancak bazı riskler varsa cinsellikten uzak kalmak gerekebilir.

Hamilelikte Cinsellik Kaçıncı Aya Kadar Devam Edebilir?

Eğer gebelikle alakalı bir risk faktörü yoksa hamilelikte cinsellik doğuma kadar devam edebilir. Sadece doğuma kısa bir süre kaldığında anne adayları kasılmalar yaşayabildiğinden cinsel ilişkiden kaçınabilir çünkü kasılmalar anne adayının dinlenmesi ile giderilir. Gebeliğin ilk ve son haftalarında anne adayları psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmeyebilir ve cinsel ilişkiden uzak durmak isteyebilir. Tüm bunların son derece normal olduğunu belirtmeliyiz.

Hamilelikte Cinsellik Ve Partner Desteği Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle baba adayının hamilelikte cinsellik konusunda eşine anlayışlı yaklaşması gerektiğini belirtmeliyiz. Fiziksel ya da psikolojik olarak hızlı değişimler yaşayan anne adayları belirli dönemlerde cinsellikten uzak kalmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda eşin anlayışlı olması beklenir. Bununla birlikte cinsellikte anne adayının rahat edeceği pozisyonların tercih edilmesi de önemlidir.

Hamileler Haftada Kaç Kez İlişkiye Girebilir?

Bu konuda bir sınırlama olmadığından çiftler hamilelikte cinsellik konusunda kendi isteklerine göre hareket edebilirler. Zaten bazı riskler olduğunda doktorunuz cinsel ilişki yasağı koyacaktır. Böyle bir yasak yoksa haftada kaç kez ilişkiye girileceğine çiftler kendileri karar verebilirler.

Hamilelikte Hangi Pozisyonda İlişkiye Girilmelidir?

Hamilelik boyunca cinsel ilişki yaşanırken anne adayının rahat hissedeceği pozisyonlar seçilmelidir. Özellikle son aylarda hamilelikte cinsellik konusunda anne adayları rahatsız hissedebilir. Bu nedenle pozisyon daha fazla önem taşıyabilir. Genellikle gebelikte kadınların şu pozisyonlarda kendilerini daha rahat hissettiklerini söyleyebiliriz.

  • Makas pozisyonu
  • Kaşık pozisyonu
  • Misyoner pozisyonu
  • Kanepe pozisyonu
  • Kurbağa pozisyonu
  • Köpek pozisyonu

Hamilelikte Cinsellik İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle hamilelikte cinsellik esnasında anne adayının ağrı hissetmesinin normal bir durum olmadığını belirtelim. Bu sorun yaşanıyorsa mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz. Orgazm esnasında rahimde kasılmalar olması normaldir ancak bu kasılmalara ağrının eşlik etmesi de normal kabul edilmez. Kasılmaların ağrısız olması gereklidir. Orgazm esnasında ağrı hissediliyor olması halinde de doktorunuzu bilgilendirmeniz önem taşır.

Sadece hamilelikte cinsellik sırasında değil sonrasında da ağrı olması ya da kasılmalar başlaması durumunda bunun normal olmadığını bilmeniz gerekir. Kasılmaların düzenli olması halinde ise en kısa zamanda doktorunuza ulaşmanız gerektiğinin altını çizelim. Cinsel ilişkide anne adayının karın ve rahim bölgesinin çok fazla zorlanmaması önem taşır. Eğer vajinal kuruluk, yanma gibi şikayetler varsa kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir.

İlginizi çekebilir –> Gebelikte Antibiyotik

9 Aylık Hamileyken İlişkiye Girilir Mi?

Doktorunuzun hamilelikte cinsellik yasağı koymamış olması durumunda 9 aylık hamileyken cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca olmaz. Sadece çoğul gebeliklerde bazı riskler olabiliyor ve sadece bazı anne adaylarına bir süre cinsel ilişkiden uzak durması söyleniyor. Bu konuda doktorunuzun öneri ve uyarılarını dikkate almanız tavsiye edilir.

2 Aylık Hamileyken İlişkiye Girilir Mi?

Şayet anne adayında hamilelikte cinsellik konusunda sıkıntı yaratabilecek bir durum yoksa 2 aylık hamileyken cinsel ilişkiye girilebilir. Plasental sorunlar, plasentanın aşağı yerleşmesine bağlı kanamalar gibi bazı durumlar varsa doktorunuz cinsel ilişki yasağı koyacaktır. Bu durumda çiftlerin yasağa uyması önemlidir.

Hamilelikte Cinsellik Sonrası Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Bilindiği gibi gebeliklerde vücudun hormon dengesinde önemli değişimler meydana gelir ve vücuttaki kan akışı da artar. Bununla birlikte rahim ağzının son derece hassas bir hale gelmesi de söz konusudur. Tüm bunlarla bağlı olarak hamilelikte cinsellik yaşanması durumunda kahverengi bir akıntı meydana gelebilir. Elbette gebelikte iyi huylu rahim ağzı poliplerinin de kahverengi akıntıya neden olabildiğini ekleyelim. Bu konuda sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tıkla öğren –> Cinsel ilişki olmadan hamile kalma